Közel félmilliárdos fejlesztés a Tisza-tavi templomok útján

Közel félmilliárdos fejlesztés a Tisza-tavi templomok útján.

Idén szeptember végéig összesen 494 millió forintot költenek állami és EU-s pénzből a Tisza-tavi templomok útjának fejlesztéseire. Hét önkormányzat pályázott együtt Jász-Nagykun-Szolnok megye két kistérségében, itt lendülhet fel a környék vallási turizmusa.

A kunmadarasi református templomGaléria: Elindult a Tisza tavi templomok útján elnevezésű projektFotó: Bugány János / MTI

 A tiszafüredi és karcagi kistérségben létrejövő projekt egyik legjelentősebb eleme a 18. században épült, erődszerű kunmadarasi református templom részleges helyreállítása. A beruházássorozat keretében megújul az épület és az 1860-as években hozzáépített 33 méter magas, barokk stílusjegyeket viselő torony tetőszerkezete és födéme.

Nem csupán gazdasági, de szellemi fellendülést és megújulást is remélhetnek az érintett települések lakói a Tisza-tavi templomok útján projekttől – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap Kunmadarason, a beruházássorozatot elindító rendezvényen.

Az eseményen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter - felidézve Kunmadaras történelmét és a helységhez fűződő személyes élményeit - örömtelinek nevezte, hogy a település és a térség ismét bebizonyította: képes a megújulásra és jelenleg az újrakezdés pillanatait éli, tudósított az MTI.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterGaléria: Elindult a Tisza tavi templomok útján elnevezésű projektFotó: Bugány János / MTI

Fazekas kijelentette: Kunmadaras az ország egyik legerősebb református közösségével és egyik legszebb református templomával büszkélkedhet. Kiemelte: a 13 helyszínen nyolc templom rekonstrukcióját és látogatóbarát fejlesztését, továbbá négy vallási kegyhely és egy vallási turisztikai szálláshely kialakítását magába foglaló program elindítása elképzelhetetlen lett volna annak kezdeményezője és irányítója, Tomajmonostora polgármestere, Fazekas Szabolcs elkötelezettsége nélkül.

A projektindítóhoz kapcsolódó ünnepi istentiszteleten Bölcskei Gusztáv református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke áldást kért a fejlesztéssorozat munkálataira és azt mondta: mindennek rendelt ideje van, így a kunmadarasi templom régen és olykor türelmetlenül várt felújításának is most és ilyen módon kell megtörténnie.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek