» Közel

Kávék borospohárból, Elvis és Alonso bora

| | Nem érkezett még hozzászólás
Több száz kóstolható tétel, érdekességek mesterkurzusokról, Sofia Coppola, Elvis és Alonso borai: végigjártuk idén is a VinCe Budapestet már a nyitónapon, hogy leteszteljünk minél több tételt. A szombati nap már teltházas, de vasárnap még kilátogathat a Corinthia Royal Budapest Hotelbe, ha kíváncsi rá, hogy Elvis bora is olyan legendás-e, mint maga a Király volt.

A VinCe-szüzességünket már rég elvesztettük; felfedeztünk fiatal borászokat tavaly a budapesti VinCén, és kóstoltunk lelkesen borokat a nyári balatoni rendezvényen. Idén először viszont egy mesterkurzusra is bemerészkedtünk. Ráadásul két kedvencünket kóstolhattuk egyszerre: területszelektált borok és kávéfajták párosítása volt ugyanis a téma a pénteki „Coffee Passion” előadáson, amit André Hoinkis, a Douwe Egberts nemzetközi kávészakértője vezetett. André Brazíliában született, talán már ez is elég lenne hozzá, hogy a kávé a leghétköznapibb dolog legyen számára, de neki már a nagyszülei is ezen a területen dolgoztak, így ő is korán elkezdhetette megtanulni a különböző pörkölések hatását egy csésze fekete ízére.

Magát a természetes ízt olyan fontosnak is tartja, hogy mikor a kóstolón résztvevők a felszolgálóktól tejet és cukrot kértek, az előadását megszakítva magyarázta el, hogy az ízek érvényesülését mennyire rontják ezek a kiegészítők, és miért mondjon le róla most az is, aki egyébként kizárólag lattét fogyaszt.

A pörkölés szerepét az ízben pedig egy etiópiai mosott arabica világosra és sötétre pörkölt változatának összehasonlításával bizonyította. A kávékat borospoharakból kóstoltuk, és meglepődtünk az eredményen: a két pohárban annyira különböző ízvilágú kávét találtunk, hogy könnyedén elhittük volna azt is, hogy két kontinensről származnak, pedig csak a pörkölésük foka különbözött. A világos pörkölés nagyon virágos, nagyon gyümölcsös ízeket vonultatott fel, míg a pár fokkal intenzívebb pörökölésnél a virágos jegyek már teljesen elvesztek, a gyümölcsösségből ugyan maradt valamennyi, de sokkal komolyabb, zamatosabb, és kicsit karamellás lett tőle a kávénk.

A fenti mondatot olvasva beismerjük, hogy a kávé és bor jól összepárosíthatók. Ha gyakorlati szempontok nem is szólnak mellette, a leíró szókészletet illetően tagadhatatlan a hasonlóság: alig telt el egy óra a szkeptikus kezdéshez képest, és már olyan kifejezésekkel dobálóztunk a kávénk kapcsán is, amelyeket eddig legfeljebb borokat kóstolgatva tartottunk indolkoltnak. Vagy akkor sem. Olyannyira, hogy azt, hogy melyik volt a kedvenc kávénk, szinte le sem merjük írni, hiszen a zamatos Monsoon Malabar arabica kávé jelzői között több is modorosblog-esélyes: fás ízek, bőröket idéző aromák, monszun széllel szárított arabica. Kevésbé trubadúrlelkülettel leírva: nagyon jó kávé!

Az Elvis képét a címkéjén viselő borról ugyanezt nem tudjuk elmondani. A hírességekhez kötődő borok közül erre voltunk a legkíváncsibbak, Sofia Coppola és Alonso bora csak később kezdett érdekelni minket, pedig mindkettő sokkal jobb volt, míg az Elvis Cabernet leginkább arra érdemes, hogy „Elvis elhagyja az épületet”!

De végül a Király borának betudjuk azt a felismerést, amit az egész rendezvény legfőbb vonzerejének tartunk: hogy itt könnyen merjük hanyagolni a jól ismert neveket, és kísérletezünk ismeretlen vagy kevésbé ismert tételekkel, hiszen a VinCén egy-két kortynyi kóstolóadagot is tudunk kérni mindenből, nem kell egy-egy decikre elköteleződnünk, ahogy az a legtöbb boros fesztiválon megszoktuk.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
4 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
13 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
27 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.