Busójárás, borfesztivál, Utazás a Hungexpón

A Hungexpón az Utazás kiállításon a Travelo stábjával is találkozhatnak olvasóink, de lesz itt Bringaexpo és Afrikaexpo is. Mohácsra a busójárás miatt érdemes ellátogatni a hétvégén, borozni a VinCe borfesztiválon lehet, frankofón programokat pedig országszerte találunk. Tippjeink a hétvégére.

Csütörtökön és pénteken szakmai nappal indul, majd egész hétvégén várja látogatóit az Utazás kiállítás a Hungexpón, ahol mi is kint jártunk, részletes invitáló cikkünket itt olvashatják. Az idei kiállítás külföldi díszvendége Tunézia, a belföldi díszvendég Pécs, a kulturális díszvendég pedig Matyóföld. Lesz tunéziai divat- és balettbemutató, matyó néptánc és kerekesszékes táncelőadás is. Az Afrikaexpón pedig Afrika kultúrájával ismerkedhetnek meg közelebbről a látogatók.

Galéria: Travelo programajánló 9. hétFotó: Afrikaexpo.hu

Az Utazás kiállítással egyidőben rendezik a Hungexpo területén a Bringaexpót is, ahol alkatrészektől komplett bringákig minden kapható, de lesz bringás divatbemutató, BMX- és triálbemutató is. A 600 négyzetméteres látogatói tesztpályán elsősorban különleges kerékpárokat (elektromos, fekvő, tricikli stb.) próbálhatnak ki az érdeklődők.

Csütörtökön kezdődik a mohácsi busójárás, amelynek keretében hat napon át minden eddiginél több, 1100 jelmezes űzi a telet. A húshagyó keddi főtéri koporsóégetéssel záruló népszokás rendezvényei között lesz farsangi felvonulás, dudástalálkozó, népdaléneklési verseny, többféle táncház és színházi produkció, számos néptánc-előadás, busóbál, busólakodalmas, valamint maszkfaragó foglalkozások és kiállítások is neves művészek által készített busóálarcokból, írja az MTI.

Modern busójárás: A maszk a régi, a közlekedési mód az új
Galéria: Travelo programajánló 9. hét
Fotó: karelxx / Indafotó

 Az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára felkerült népszokás idei rendezvényein 40 busócsoport várhatóan mintegy 950 busója és további 150 maskarása vesz részt, a kiemelt rendezvényekre 80 ezer látogatót várnak.

A sokácok messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a mohácsi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

Pénteken kezdődik és egészen március végéig tart a frankofón fesztivál, ahol francia színdarabokat és filmeket nézhetünk, de készíthetünk algériai uzsonnát vagy libanoni reggelit is a hétvégi főző kurzusokon. Idén országszerte több mint ötven, többségében ingyenes program várja azokat, akik szeretnének közelebb kerülni a frankofón világhoz.

Frankofón - Több mint harminc film, 14 országbó
Galéria: Travelo programajánló 9. hét
Fotó: urania-nf.hu

 Nézhetünk francia színdarabokat, hallgathatunk sanzonokat, részt vehetünk a francia kultúráról szóló szemináriumokon, beszélgethetünk franciául író görög íróval és francia filmrendezőkkel, miközben a francia konyhával is megismerkedhetünk. A Café Dumas március 8. és 30. között gasztronómiai hétvégéket tart, ahol hazánk mellett Libanon, Algéria, Görögország és Franciaország konyhaművészetének legjavát kínálja.

VinCE Budapest: Torok nem marad szárazon
Galéria: Travelo programajánló 9. hét
Fotó: vincebudapest hu

Szintén pénteken kezdődik a háromnapos VinCE borfesztivál, ahol megkóstolhatjuk a Jolie-Pitt házaspár kedvenc borát, de koccinthatunk Oscar-gála pezsgővel is. A VinCE Budapest Wine Show-ra februárban több mint száz nemzetközi szakértőt és 160 kiállítót vár a Corinthia Hotelbe, akiknek több mint 1000 borát kóstolhatjuk végig. A napijegy ára 12 000 forint, ezért egy kóstoló pohár és egy kóstolókönyv jár, a jeggyel az összes borász- és párlatkiállító termékei kóstolhatók. Lesznek sonkák, kézműves sajtok is, levezetésként pedig a Gerbeaud és a La Praliné édességeit kóstolhatja meg minden látogató.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek