Rophat, nyújthat, mustrálhat a hétvégén

Ropták már a táncot közösségi táncházban, nyújtottak már rétest tornacsarnokban, és nemzeti parkok tiltott területein jártak már? Mert ha még nem, arra buzdítjuk olvasóinkat, próbálják ki a hétvégén valamelyiket.

Hazánk nemzeti parkjai az elkövetkező hetekben igazi téli programokkal készülnek, és az időjárás is pont úgy teszi majd a dolgát, ahogy januárban elvárható. A parkok téli nyomkeresést kínálnak a Velencei-tónál, saslest a Hortobágyon és madárgyűrűzést a Jági-tónál – így aztán aki hideg természetközeli élményekre vágyik, az készüljön meleg öltözékkel és egy termosz forró teával. Persze ha szívesebben töltené a hétvégét a tűzhely közelében, netán olyan a kedve, hogy legszívesebben táncra perdülni, akkor jó helyen jár. Utána néztünk, mindezt hol teheti meg a hétvégén.

 

Tápiósági Rétes Fesztivál

 

Immár második alakalommal rendezik meg a rétes fesztivált Tápióságon, ahol eldől ki lesz Tápióság rétes sütő királya vagy királynője. A verseny célja, hogy a régi falusi ízeket újra felelevenítsék és hogy a receptet az újabb generációknak is átadhassák. A rendezvény versenyén több kategóriában is indulhatnak a versenyzők: készülhetnek hagyományos ízekkel töltött húzott rétessel, egy másik kategóriát kapott a mai modern ízekkel vegyített rétes, míg a harmadik kategóriba minden, más különleges rétes is belefér. A tápiósági tornacsarnokban tartott versenyt zsűri értékeli.

 

Tápióságon nem kell egyszerre lépni azért, hogy rétest kapjunk
Galéria: Travelo programajánló 4. hét
Fotó: Bildagentur-Online/chromorange / Northfoto

 

Borpince mustra Pannonhalmán

 

,,Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince''- tartja a mondás, ezért a borosgazdák a Vince napi időjárásból próbálják megjósolni a szüret minőségét. Ezalatt pedig pincéről pincére járva kóstolgatják az új borokat, étvágyukat ínycsiklandó étkekkel csillapítják és Isten áldását kérik a szőlőkre. Vince nap alkalmából a borvidék nyolc borászata is várja a borkedvelőket. A Pannonhalmi Apátsági Pincészet és a Viator Étterem és Borbár pénteken és szombaton ebéd után frissen sült pogácsát és pálinkát kínál a teraszon, majd a közeli dűlőbe túráznak, hogy részt vehessenek a szőlőtőkék szentelt újborral történő megáldásán. A jelképes közös szőlőmetszéssel tarkított délutánt egy borvacsora zárja. Az egész napos programra és a pincetúrákra regisztrálni kell.

 

Téli túrák a nemzeti parkokban

 

A Téli túrák nemzeti parkjainkban elnevezésű programsorozat január 25. és február 8. közötti hétvégéken várj a túrázók szerelmeseit. Az esemény különlegességét az adja, hogy ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre is eljuthatnak az érdeklődők, amelyekre máskor nem lenne lehetőségük.

 

Bükk-fennsík: már ezért megéri meglátogatni a Bükki Nemzeti Parkot
Galéria: Travelo programajánló 4. hét
Fotó: iceshark / Indafotó

Ilyen túra például a Transzbükki átkelés, amelyet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság január 25-én Erőss Zsolt emlékére szervez, és ahol a résztvevői olya védett területeket járnak be, mint a különleges szépségű Leány-völgy. Hazánk nemzeti parkjai emellett téli nyomkeresést is kínálnak a Velencei-tónál, saslest a Hortobágyon és madárgyűrűzést a Jági-tónál. A további hétvégi túrák programjaiért érdemes idekattintani.

Mikor: 2014. január 25. 8.00 - 18.00
Hol: találkozás Nagyvisnyón, az ÁFÉSZ buszmegállónál, 7.45-kor
Hova: Nagyvisnyó-Felsőtárkány, Bükki Nemzeti Park
Táv: 20 km
Részvételi díj: 2500 Ft/fő

 

Táncház a Sóstói Múzeumfaluban

 

Hat alkalommal rendeznek táncházat január 25. és április 5. között a Sóstói Múzeumfaluban, ahol az érdeklődők sárközi, rétközi és nyírségi, felvidéki magyarbődi, erdélyi kalotaszegi, széki és moldvai csángó táncokkal ismerkedhetnek meg. N eves táncpedagógusok oktatnak majd, de nemcsak haladó táncosokat, hanem a teljesen kezdő táncos kedvűeket is a táncházba várják. Itt a lépések megtanulása mellett megismerkedhetnek az érintett tájegységekhez kapcsolódó népi viseletekkel, a szervezők pedig az adott vidék süteményeit is bemutatják, amelyeket helyben meg is kóstolhatunk.

 

Aki elfáradt a táncban, körülnézhet a múzeumfaluban
Galéria: Travelo programajánló 4. hét
Fotó: hmika / Indafotó

Így aztán most szombat délután, az első táncházi rendezvényen, a skanzen fűtött újlétai magtárában sárközi tánclépéseket tanulhatunk és a híres sárközi almás-diós bélest is megkóstolhatjuk. Február 1-jén a rétközi és a nyírségi táncokat, 15-én a magyarbődi, március 8-án a kalotaszegi, 22-én a széki, míg április 5-én a moldvai csángó táncokat lehet majd elsajátítani a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn található múzeumfaluban. Az áprilisig tartó rendezvénysorozat minden alkalmán ingyen rophatjuk majd a táncot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek