Kábítás és kivéreztetés reggel hétkor

Kora tavaszi időt ígér hétvégére a meteorológia, akár 17 fok is lehet. Ideális időjárás ez a szabadban falatozáshoz, amire országszerte számos helyen nyílik lehetőség. Boros és disznótoros programokat válogattunk össze e heti programajánlónkba.

A fővárosból Etyekre, Rókusfalvy Pál szűkebb pátriájába érdemes kimozdulni, ahol szombaton tucatnyinál is több pince várja a látogatókat. A borkóstolók mellett lesz forró csoki, disznóvágás, hurkatöltés, kézműves vásár, gyermekprogramok: mesemondók és koncertek, a Korda Filmparkban pedig aznap 10% kedvezményt adnak a belépő árából. Az Etyeki Piknikre a belépés ingyenes, mindössze a kóstolópohárért kell fizetni.

Ezeken a sorokon nőnek az Etyek legfinomabb borait adó szőlők.
Galéria: Bor, kolbász, dűlőjárás
Fotó: pabermann / Indafotó

Szintén szombaton két böllérprogram is várja a leszúrt disznók látványától nem visszariadó gasztrofanatikusokat: Napkoron nemzetközi böllérverseny lesz, Tihanyban pedig böllérnap. A böllérverseny csapatsport, ahol mangalicákon dolgozó csapatok "mérik össze szúrási, vágási és feldolgozási technikáikat" - derül ki az esemény oldaláról. A versenyzők a népi hagyományoknak megfelelően készítik el a hurkát, kolbászt vagy a mindig nagy népszerűségnek örvendő toroskáposztát. Kóstolási lehetőség mindig van a csapatoknál és a szervezők által felállított standokon is. Érkeznek résztvevők Erdélyből, Kárpátaljáról, a Vajdaságból és a Felvidékről is. Kapunyitás reggel hatkor, 6:30-tól 7:30-ig pedig kábítás és kivéreztetés a program. Gyengébb idegzetűeknek tanácsos ezután érkezni, amikoris lesznek koncertek és néptáncbemutatók, a belépőjegy pedig 500 forintba kerül.

Hús, szalonna, só, bors, paprika, hagyma és már kész is.
Galéria: Bor, kolbász, dűlőjárás
Fotó: Tihanyi PIAC Placc

Tihanyban a Tihanyi Piac Placcon, a kompállomásnál tartják a böllérnapot, hasonló programokkal: a disznótoros mellett lesz élő zene, pálinka és forralt bor. A sztárböllér Szegedi Pál, aki nyolckor lát neki a disznó felaprításának, az első falatok pedig reggel kilencre várhatók. Itt a Placcon egyébként minden szombat délelőtt helyi finomságokat árulnak, süteményeket, lekvárokat, kolbászt, bort és sajtot, a mostani böllérnap ennek kiegészítése.

Villányban szombaton dűlőjáró kirándulásra várják a látogatókat: a Pincéről Pincére - Variációk Vincére programot egy régi hagyomány inspirálta. E szerint a szőlősgazdák Vince-nap időjárásából és a metszett "Vince vesszők" állapotából jósolják a szüret gazdagságát. Ezen a napon egyik pincéből a másikba járva áldomásoztak, kóstolták egymás borait, áll a rendezvény oldalán. A tőkékre Isten áldását kérték, s a biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetettek, a természet iránymutatásait követve. "Ha szent Vintze napja fénylik, megtelik a pintze, és sok jó bort várhatni", vagyis ha aznap süt a nap, jó lesz a szüret. A Villányból induló buszos kirándulások három pincészetet járnak be, fejenként 11 ezer forintért. Aki inkább helyben kóstolna, azt délelőtt a villányi pincék várják, aki viszont falatozna, az vacsorázni indulhat Villány és Palkonya pincéibe, éttermeibe és borozóiba. A borvacsorák fejenként 2900 forinttól indulnak. A programokra előzetes jelentkezés szükséges.

Ezek a borok már nagyon megérettek a kinyitásra.
Galéria: Bor, kolbász, dűlőjárás
Fotó: Hargita Nándor / Indafotó

Vasárnap ennél jóval hivatalosabb programmal várja Ópusztaszer látogatóit, ahol Bországgyűlést tartanak. Itt bemutatkoznak a hazai borrégiók képviselői, a borlovagrendek és egyéb szervezetek is, akik "szakmai konferencia keretében vitatják meg a jövőre vonatkozó terveket". De ne ijedjünk meg, lesznek azért borkóstolók, koncert és bábelőadás is, és egész napos kézműves foglalkozások. A belépő 1800 forint, amivel a Feszty-körképet is megnézhetjük.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek