» Közel

Szarvason nem adóznak az üdülő nyugdíjasok

| | Nem érkezett még hozzászólás
Legalábbis hetven év felett január elsejétől. Az idegenforgalmi adót mindenki másnak felszámolják éjszakánként Szarvason, igaz a 400 forintos díj helyett már csak 250 forintot.

Az ifa-mentesség 2010-es eltörlése óta jobbára csak a legnépszerűbb balatoni nyaralóhelyeken vezettek be kedvezményes adózást az idősek és nagycsaládosok részére. A hazai turisztikai életben szokatlan intézkedés, hogy egy város – törvényadta jogával élve – teljes mértékben kivonja a legidősebbeket az ifa-fizetési kötelezettség alól. Pedig a helyi adóról szóló törvény szerint az önkormányzatok adó-megállapítási joga kiterjed arra is, hogy a jogszabályban központilag meghatározott mentességeket és kedvezményeket tovább bővítse. Ezért legutóbb a szarvasi önkormányzat képviselő-testülete arról döntött, hogy január 1-től a város szálláshelyein pihenő 70 év felettiek mentesülnek az idegenforgalmi adó megfizetése alól.

A magánszálláshelyeknél is csökkentették az adót

A Körös-menti TDM javaslatára az önkormányzat képviselő-testülete a magánszálláshelyek esetében az idegenforgalmi adót a korábbi 400 forintos árról 250 forintra csökkentette. A Békés megyei város kivételes kezdeményezését többek között az is indokolta, hogy az idegenforgalomból származó adóbevételek már 2010 előtt is folyamatosan emelkedtek. A Körös-menti TDM, mint a turizmus élénkítéséért dolgozó szervezet megalakulása óta a vendégéjszakák száma meredeken emelkedik: a tavalyi 35 000 helyett, idén októberig több mint 43 000-re nőtt ez a szám.

Ezzel párhuzamosan pedig az idegenforgalmi adóból befolyó összeg is folyamatosan nő, amit a városvezetés szerint sokkal inkább a Szarvasra látogató vendégek száma, és azok elégedettsége befolyásolt, mintsem a 2010-től az idősek számára is kötelező ifa-fizetési kötelezettség. Mint arra a szépkorúak ifa-mentességéről szóló előterjesztés is hivatkozik: a városba látogató 70 év felettiek általában családjuk körében, vagy szervezett keretek között pihenő idős, magányos nyugdíjasok.

Tervezik a fogyatékkal élők adómentességét

Szarvas amellett, hogy a Dél-Alföld egyik gyöngyszeme, rengeteg látnivalót és programot kínál az év 365 napján. Az ország legnagyobb arborétuma, a Szarvasi Arborétum minden évszakban gyönyörű. Itt található a szarvasi Mini Magyarország, az ország egyetlen interaktív makettparkja, amelyről részletesen itt olvashat.

De a történelmi Magyarország mértani középpontjában, Szarvason található az ország három megmaradt, még ma is működőképes szárazmalmának egyike is. A festői szépségű helyszínen, a Holt-Körös partján kialakított Szarvasi Vízi Színház pedig a szezon minden napján szabadtéri kulturális programokkal várja látogatóit.

A szépkorúak pihenését támogató ifa-mentesség mellett, a szarvasi turisztikai szervezettel, a Körös-menti TDM-mel együttműködve, a képviselő-testület már azt is vizsgálja, miként lehetne kiterjeszteni az ifa-mentességet a fogyatékkal élőkre is. A kedvezmény bevezetésének lehetőségeit folyamatosan vizsgálják, a képviselő-testület várhatóan 2014 első felében hoz majd döntést ennek bevezetéséről.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Ajándékozzon pihenést! Lepje meg szeretteit a Miskolctapolca Barlangfürdő**** különleges élményével!

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.