Tábortűz és puncs a barokk kastélyudvaron

Győrben pöfékelő kisvonat, gyönyörűen kivilágított belváros és több vásár is fogadja az adventi időszakban érkezőket. A határ másik oldalán, Halbturnban egy romantikus kastély belső udvarán és termeiben válogathatunk az ajándékok között. Kipróbáltuk mindkettőt.

Ha szóba kerülnek a leghangulatosabb adventi vásárok, egyre többen a budapesti vagy bécsi helyett a családiasabb, bensőségesebb vidéki helyek mellett teszik le voksukat. Többeket hallottam ódákat zengeni a fényárban úszó Győrről, az egyforma sötét fa házikókból kínált kézműves portékákról, a vidáman pöfékelő kisvonatról, a hangulatos Széchenyi térről. Elmentem hát családostul felderíteni a győri vásárt, és ha már itt voltunk, átnéztünk a határ túloldalára is a halbturni barokk kastély romantikus kulisszái között megrendezett vásárba. Egyik helyen sem csalódtunk, bár sokkal többen voltak, mint amire számítottunk.

Széchenyi tér, Győr
Galéria: Győr és Halbturn adventkor
mimi / Travelo

 Győrben az adventi hangulat először a Széchenyi téren csapott meg, ahol plüssmackóktól roskadozó standtól jótékonysági sütivásáron át az illatos kézműves szappanokig minden megtalálható. A gyerekeket leginkább a méretes mű rénszarvasok, a pöfékelő kisvonat és a körhinta fogja itt lekötni, míg a szülők forralt borral tarthatják magukat melegen 150 forintért decinként.

Ahogy fokozatosan leszáll az este, egyre gyúlnak fel az egész belvárost behálózó díszkivilágítás fényei. A tömeget követve a városháza felé vettük mi is az irányt, ahol a másik nagyobb vásár található. Út közben sem hagyott alább az ünnepi hangulat: a környező utcákban egymást érik a forralt boros, sült gesztenyés, pálinkás standok. De karácsonyi díszeket vagy éppen gyümölcsöt és szaloncukrot is kínálnak erre nagy mennyiségben.

A városházánál viszont már túl nagy volt a tömeg, és a kínálat is messze itt tűnt a legkommerszebbnek csillogós iPhone tokokkal és egyedinek kevésbé nevezhető bizsukkal. De az is lehet, hogy egyszerűen csak ez volt az a pont, ahol az egy négyzetméterre eső látogatómennyiség elviselhetetlenné vált. Visszasétáltunk hát a Széchenyi térre, ahol éppen gyerekkoncert volt, majd a sokak által várt fényfestés következett. Ugyan itt sem voltak kevesen, de a bódék elrendezése sokkal szellősebb mint a városházánál, így ezen a helyen jobban éreztük magunkat.

Van itt minden
Galéria: Győr és Halbturn adventkor
mimi / Travelo

 Ha már Győrben járunk, a vásározás mellett érdemes benézni az aprócska ám nagyon kedves Kovács Margit múzeumba. Illetve, a nagy hidegben jól esik csobbanni egyet a Rába Quelle Gyógy- és Élményfürdő kellemes meleg vizébe. A kedvenceink itt a kiúszó medencék voltak, ahol a szokatlanul erős decemberi napsütésben süttethettük az arcunkat, miközben a gyógyvízben áztunk.

Aki egyetlen hétvége alatt tökéletesen ki szeretné maxolni a romantikus adventi hangulatot, ruccanjon át Ausztriába a mesebeli halbturni Harrach-kastélyba. A Győrtől körülbelül 70 kilométerre található Halbturn (Féltorony) községben található 1711-ben épült későbarokk épületegyüttest Mária Terézia tette a Habsburg–Lotaringiai család magánrezidenciájává – olvasható róla a Wikipédián. 1949-ben a kastély leégett, csak a középső terem maradt sértetlen, melyet helyreállítottak.

Galéria: Győr és Halbturn adventkormimi / Travelo

 Ma a császári család egyik leszármazottjának magánbirtoka. A kastély a nyilvánosság előtt is nyitva áll, kiállításokat, koncerteket tartanak benne, egy részét pedig múzeumként rendezték be. Az épületben vinotéka és antikvárium, egy étterem és egy kis panzió is működik.

Itt tartják a romantikus adventi vásárt, ahol az udvaron tábortűz, pónilovaglás, kézműves ékszerek, sajtok, befőttek és minden más földi jó várja a látogatókat. Bár nincs olyan sok árus mint egy nagyvárosi vásáron, mégis itt éreztük leginkább azt, hogy ha lenne hozzá kedvünk (és keretünk) simán be tudnánk szerezni az egész családnak a karácsonyi ajándékokat. Ráadásul anélkül, hogy amiatt kéne szégyenkeznünk, hogy nem voltunk túl kreatívak. Nyelvi problémák egyébként nem nagyon lesznek az udvaron, a kastély termeiben és melléképületeiben sorakozó pultoknál válogatva, rengeteg árus ugyanis hazánkból érkezik.

Praktikus információk
Győri vásár nyitva: december 23-ig, folyamatosan. Több győri üzlet pedig meghosszabbított nyitva tartással várja a vásárlókat advent idején, így nem kihalt arrafelé sem a város, ahol nincsenek bódék.
Szállás: Mi a Győri Nemzeti Színházzal szemben található Teátrum Panzióban szálltunk meg, egy éjszakára hárman 18 000 forintért, ebben már a finom friss reggeli is benne volt. Tiszta, egyszerű szobát kaptunk, ár-érték arányban teljesen rendben volt, igaz a hangszigetelés hagyott némi kívánnivalót maga után. Ha önök is itt szállnak meg, a fürdőbelépőt mindenképpen érdemes náluk megvenni, jelentős kedvezményt adnak. Ha inkább máshol szállna meg, a Travelo győri kínálatáért kattintson ide.
Halbturni vásár nyitva: december 7-8-án, és december 14-15-én, 13-19 óráig.
Belépő a halbturni kastély vásárába: A belépés ingyenes, de ha pár eurót rászánunk a bejáratnál, a Máltai Szeretetszolgálatot támogatjuk adományunkkal.
Parkolás: Az adventi időszakban hétvégente ingyenes a parkolás a győri belvárosban. De készüljünk fel rá lelkileg, hogy nem mindig egyszerű helyet találni. Halbturnban szintén ingyenes a parkolás, és itt helyet is könnyedén találtunk.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek