» Közel

Illatösvénnyel is várja a vakokat a pécsi arborétum

| | Nem érkezett még hozzászólás
A terület a húszas évek hangulatát idéző, új kerítést kapott, a nem látóknak illatösvényt alakítottak ki, az agresszív növényfajokat pedig megritkították. Hatvan millióból újult meg a Pintér-kert Arborétum.
Indafotó/kerdohil
Indafotó/kerdohil

A mintegy száz éve létesített, és több mint 30 éve országos védelem alatt álló pécsi Pintér-kert teljes körű rehabilitációjára azért volt szükség, mert az elmúlt évtizedekben a kertben előretörtek az agresszív növényfajok, miközben a védett vagy fokozottan védett növény- és állatfajok élőhelyeinek területe csökkent. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott pályázatán több mint hatvan millió forint támogatást kapott.

A pályázati támogatás segítségével megújult az arborétum kerítése, mely a kert alapításának időszakát, az 1920-as évek stílusát idézi. A kert bejárati részén főként vakok és gyengénlátók számára kialakított illatösvényt hoztak létre. Ritkítottak bizonyos növényfajokat és állományokat, valamint új élőhelyeket létesítettek. A kert növényei mellett új zománctáblákra írták fel a növények magyar és tudományos nevét, valamint származási helyét. A gyűjteményes kert mellett egy rendezvényteret is kialakítottak, mely a jövőben szabadtéri kamarakoncertek, művészeti performanszok helyszíne lehet.

Több évtized után mostantól ismét látogatható a kert felső része, mely a jellegzetes mecseki karsztbokorerdő látványát kínálja a vendégeknek. A parkerdő és természetszerű bokorerdő jelleg megőrzése mellett a gyűjteményes karaktert a folyamatos telepítésekkel itt is igyekeznek fokozatosan kialakítani. A hegyoldalon több kilátópont is található, ahonnan a Tettye és a környező területek látványa tárul a látogatók elé. A meredek hegyoldalon a túrázók biztonságát a rozsdamentes acélkorlátok biztosítják.

Pécs városa ezáltal nemcsak új értékkel gazdagodott, de a megszépült kert a természeti és a történeti értékek megőrzését, a szemléletformálást, az oktatás színvonalasabb ellátását is szolgálhatja. Mindezeken túl persze kellemes időtöltést is nyújt a város lakosai és a városba látogatók számára.

Pintér-kert
Nyitvatartás:
november 1- március 30.: munkanapokon H-Cs. 8.00-16.00, P: 8.00-14.00.
Cím: Pécs, Tettye tér 9.
Belépő: 400 Ft/fő, csoportoknak bejelentkezést követően szakvezetést biztosítanak. Ennek ára: 1500 Ft/csoport.
Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
15 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
15 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.