Az UFO-kölykök, a vadludak és a betlehemek hétvégéje

Ezen a hétvégén minden karácsonyi vásár megnyitja kapuját szerte az országban, és vasárnap gyújtjuk az első adventi gyertyát is. Akit viszont még nem ihletett volna meg az adventi készülődés, az még mindig mehet vadludakat lesni Tatára, vagy Debrecenbe, ahol egy pszichothriller tárlaton saját belső félelmeivel is szembenézhet.

Minden év novemberének végén szinte menetrendszerűen kezdődik meg a visszaszámlálás az év utolsó napjáig. Előkerülnek az adventi naptárak, vásárokkal és nyomottnak mondott árakkal csalogatnak az üzletek, és persze a tévécsatornák is igyekeznek mindenkit ünnepi hangulatba ringatni. Bár szabadtéri programból egyre kevesebb van, és az adventi vásárokban bóklászás még mindig jó, ám egyre drágább időtöltésnek bizonyul, a kisebb tematikus múzeumi tárlatok látogatása, még fagy esetén is klassz hétvégét képes okozni. Mutatjuk, hova érdemes menni.

 

Óbudán Betlehemet építhetünk

 

Az Óbudai Kulturális Központ Civil Háza közös Betlehem-építésre hív mindenkit november 30-án, ahol forralt borral és zsíros kenyérrel támogatja meg a hideg ellenére is lelkes résztvevőket. Az életnagyságú Betlehem a Kolosy téren készül, így bárki, aki részt venne az eseményen, öltözzön fel jól, egész hétvégén alig megy két fokkal nulla fölé a hőmérséklet higanyszála.

Fotó: Puffancs / Indafotó

 Aki viszont szívesebben keresne a környéken fűtött légtérben programot, annak a Kiscelli Múzeum családi délelőttjén a helye, ahol 10.30-tól olyan kincskereső felfedező útra indulhatnak a múzeum kiállítótereiben, amelyben a műtárgyak lesznek segítőtársaik. Ezt követően pedig megkezdődik a kollektív ajándékgyártás, ahol a legkisebbek a lánytesóknak színes szaténszalagokból készíthetnek ékszereket, a nagyszülőknek képeslapokat gyárthatnak, de a szülőkkel együtt a család karácsonyfájára is applikálhatnak kézműves díszeket. Persze az alapanyagok nincsenek ingyen, így aztán a foglalkozásért cserébe 700 forintot kérnek, 2100 forintért kedvezményes családi jegyet is kínálnak.

 

Tatán vadludakat leshetünk meg

 

Tata neve nemcsak a hazai, de a külföldi madármegfigyelők táborában is jól ismert. Az alig két négyzetkilométer felületű, mesterséges kialakítású Öreg-tó az őszi-téli időszakban olyan különleges látványosságot kínál a természetkedvelőknek, mely világszerte teszi híressé a tavat. Ez pedig nem más, mint a vízimadarak, köztük kiemelten a vadludak őszi-téli vonulása. A távoli északi költőterületeikről a Kárpát-medencébe érkező vadludak ugyanis évszázadokkal ezelőtt a tatai Öreg-tavon alakították ki egyik legnépszerűbb pihenőhelyüket. Ezért aztán tízezrével érkeznek minden év novemberében, hogy a hideg téli hónapokat itt töltsék, és hogy aztán februárban-márciusban visszaindulnak skandináviai, szibériai költőhelyeik felé.

Az esemény jelentőségét pedig az adja, hogy az Öreg-tó az egyetlen olyan madár-pihenőhely Európában, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz. Tata, mint a 'Vizek városa', hazánk legjelentősebb vízi várával, a barokk építészet számtalan műemlékével és persze a modern kor épületeivel olyan keretet nyújt a madármegfigyeléshez, amelyet tényleg érdemes megnézni egy téli kirándulás alkalmával is.

Fotó: solio / Indafotó

 A szervezők a péntekre és szombatra tervezett Tatai Vadlúd Sokadalom egész napos rendezvényével elsősorban a távoli északi tundrák üzenetét magukkal hozó vadludakat köszöntik, melyek több ezres csapatokban várhatók. Így aztán egyáltalán nem számíthatunk hangos fesztiválra, egymást érő koncertek és kirakodóvásárok kavalkádjára, sokkal inkább egy különleges, madaras, téli fesztivál lesz ez.

 

Debrecenben borzonghatunk

 

Aki viszont egészen más izgalmakra vágyik, annak ajánljuk a hétvégén megnyílt Halálos természet című kiállítást a debreceni MODEM-ben, ahol a horror, a sci-fi és a pszichothriller hatásaival átitatott csoportos tárlaton 14 képzőművész több mint 60 alkotását nézheti meg. A kiállított tárgyak azt mutatják be, hogy a XXI. század elején milyen köztes, hibrid lények népesítik be a képzőművészet magyarországi univerzumát. A kiállítótérben élethű UFO-gyermekekkel, őslényekkel és a kísértetfilmek hátborzongató áthallásaival egyaránt találkozhatunk.

 

Galéria: Pszichothriller és belső utazás a MODEMbeFotó: Modem

A művek egy része saját félelmeinkre, elnyomott szorongásainkra mutat rá, mások a jelen kor társadalmi problémáira reagálnak. A szervezők szerint a tárlat minden egyes alkotása önvizsgálatra szólít fel, legyen szó pici, dobozokba zárt világokról, vagy életnagyságú, tetovált, kockahasú, bikafejű Minotaurusról. A művészeknek köszönhetően szabadon sétálhatunk félelmeink, (rém)álmaink és fantáziáink birodalmában. A MODEM weboldalán is felhívja a közönség figyelmét, hogy a kiállítás egyes területeit csak 16 éven felüliek látogathatják.

 

Szinte bárhol vásározhatunk

 

Bár a fővárosban korábban csak november 29-re tervezték, szerda késő délutánra már megtelt a Vörösmarty tér az adventi vásározókkal és a bódéikon még utolsó simításokat végző eladókkal. Advent első vasárnapján, december 1-jén pedig a Bazilika előtt is kigyúlnak a fények, ahol esténként bizony komoly vizuális élményben lehet része a látogatóknak. A megnyitó napot követően sötétedés után fél óránként kelnek életre a 37*28 méteres homlokzaton a karácsonyi ihletésű témák, amelyek ünnepi hagyományainkról és értékeinkről mesélnek. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat mindemellett vásári forgataggal, korcsolyapályával, színes programokkal és jótékonysági akciókkal is fűszerezi az ünnepi készülődést.

Persze ezen a hétvégén már szinte minden nagyvárosban megnyílnak az adventi vásárok, köztük Cegléden is, ahol öt hétvégén át mézeskalács illattal, élőzenés színpadi produkciókkal, adventi gyertyagyújtással és fedett jégpályával várják a téli hangulatra vágyókat. Lesz pónilovaglás, tűzzsonglőr produkció, és persze több tucat kézműves települ ki erre az időszakra a megszépült Szabadság térre.

 

Fotó: Huszár Zsolt / Indafotó

Mindeközben a siófoki Fő téren sem fognak unatkozni, ahol szintén november 30-án nyitja meg kapuit az Adventi udvar. A vásárba nemcsak a szeretteiknek ajándékokat keresőket várják, de azokat is, akik ingyenes köztéri programokra vágynak egy bögre forró puncs vagy egy celofános kürtös kalács társaságában. Ezért hétvégenként helyi gyerekcsoportok segítenek feleleveníteni a karácsonyi ünnepkör hagyományait, és népszerű művészek igyekeznek a készülődést ünnepire hangolni.

Kapcsolódó anyagok:
Európa legjobb karácsonyi vásárai

A három legkülönlegesebb német adventi vásár

Rövidebb lesz az adventi vásár a Vörösmarty téren

Belföldi wellness körkép advent idejére

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek