Hétvége a borok utcáitól a kultúrzsibvásárig

Hazánk borvidékeit hat fővárosi utcába költöztetik, a város közepén gigantikus zsibvásárt rendeznek, a Múzeumkertben pedig minden a libákról szól. Ha pedig valakin netán már most eluralkodott volna az ünnepváró hangulat, annak jó szívvel ajánljuk a Petőfi Csarnokot, ahol vasárnap már karácsonyi hangulatban vásároznak.

Nagy Budapesti Kultúrzsibi

Mindez hétvégén az Erzsébet téren, ahol a rendezvény megálmodói több európai nagyváros után Budapest szívébe is varázsoltak egy olyan alkalmi teret, ahol sok jó ember kínál eladásra (és persze megtekintésre is) egy csomó holmit az emberiség utóbbi párszáz évének kultúrájából, a reneszánsz tükörtől kezdve, a barokk és rokokó festményen át, a kézzel vert baltáig. De egészen biztosan találkozhatunk majd rézgarassal, kacsintós pénztárcával és TT vasúttal, és akkor sem kell csodálkozni, ha herendi porcelán, skót szoknya vagy párttagkönyv kínálja magát a standokon.

Galéria: Travelo programajánló 46. hétFotó: Antal Emma / Indafotó

 A Nagy Budapesti Kultúrzsibi még tavaly szeptember 9-én jött létre azzal a céllal, hogy évszakonként egy nagy zsibvásáron gyűlhessen össze Budapest. Nem más ez, mint egy antik, retró és kortárs bolhapiac, a maga megismételhetetlen arcával, bájával, történésével együtt. Egy olyan kiállítás, ami egyetlen kiállítóteremben sem látható, mert ha beköltözne oda, már el is veszítené lényegét: lüktető életét, éltető közegét, alkalmi spontaneitását. És ennek a vásárnak éppúgy főszereplői a jelenlévő emberek, mint a felvonultatott tárgyak. Az árusok és a vevők, a turisták és a környékbeliek, az alkudozók és a bámészkodók, azaz mindenki, akinek nincs jobb dolga pont akkor. A negyedévenkénti megjelenést hamar felülírta a népakarat: kiderült, hogy sokkal nagyobb szükség van egy efféle vasárnapi nyüzsgésre, mintsem, hogy ki tudjunk várni vele egy-egy évszakváltást. Mindez tehát most hétvégén az Akvárium klubban.

Borban az igazság

Ezzel a címmel rendez péntektől vasárnapig gasztro- és kulturális rendezvényt a Budapesti Bevásárló és Tematikus utcák (BUM), valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK). Magyarország nagy borvidékeit hat különböző utcában találjuk majd meg. Így a Ráday utcában a pécsi, villányi borvidék mutatkozik be. A Liszt Ferenc téren a balatoni-; a Mikszáth téren az alföldi borvidék ismerhető meg. A Falk Miksa utcában Magyarország első számú borvidéke, Tokaj kap lehetőséget a kiváló nedűk népszerűsítésére.

Galéria: Travelo programajánló 46. hétFotó: Matilla / Indafotó

 A Bartók Béla út az etyeki borvidéknek ad helyet, míg a Király utcában az egri borvidék elevenedik meg. A programok között találkozhatunk majd artistákkal, lesznek koncertek, könyvbemutató, állatsimogató, borkóstoló, ott lesz két gasztroblogger (Két cica konyhája és Mirelle), de a jazz vagy a stand up comedy rajongók sem fognak unatkozni. És persze mennyei lakomák a bor és a sajt jegyében. A szervezők üzenik, hogy keressék a töklámpásokat, hogy megtalálják a rendezvénysorozatban résztvevő helyeket és vendéglátóegységeket!

Kézművesvásár a PECSÁban

Ahol a vasárnapi rendezvényen már a karácsonyt is várják, ezért számos ünnephez kötődő programmal és ajándékkészítéssel várják a látogatókat. A "Mesterek Világa" rendezvénysorozat a Húsvéti Kézműves Vásárral indult, ezúttal a Karácsonyváró megjelölést viseli, ezért az árusításra kínált termékek közül is sok, az ünnephez lesz köthető. Mindeközben készíthetünk majd tűzzománcot, válogathatunk az egyedi ruhák, ékszerek, táskák, fajátékok és hangszerek között, de megtanulhatjuk azt is, hogyan kell díszíteni a mézeskalácsot. A számos bőrdíszmű mellett találunk majd kézműves édességeket, miután faragtunk gyertyát, készítettünk szappant vagy játékbabát. Ajándékötlet nélkül erről a programról sem fogunk távozni.

Galéria: Travelo programajánló 46. hétFotó: Marcipan74 / Indafotó

 Ezen kívül egész nap ingyenes arcfestés és kreatív játszóház várja a legkisebbeket, ahol a gyerekek megtanulhatnak origamit hajtogatni, bíbelődhetnek a gyöngyfűzéssel, de a szövés-fonás rejtelmeit is kibogozhatják. A vasárnap 10 és 17 óra között nyitvatartó rendezvényre a diákoknak és nyugdíjasoknak 200 forintot kell fizetniük, a teljes árú jegyért pedig 400 forintot kérnek. A részleteket pedig itt érdemes keresni.

Márton-nap a Múzeumkertben

Libazsírban sült lángost, töltött libanyakat, több mint százféleképpen elkészített libamájat, libaburgert és tökös-libás-muffint is kóstolhatnak a gasztronómiai ínyencségek között azok, akik november 15. és 17. között ellátogatnak a Magyar Nemzeti Múzeum kertjébe, ahol Márton-napi hungarikum ünnepet tartanak. A számtalan formában feldolgozott szárnyas mellett a magyar szalámik, a Borudvaron, a Pálinkateraszon és a Sörkertben pedig magyar termelői italok is bemutatkoznak. A gasztronómiai program mellett a Kultúra Főutcájának elnevezett területen színtársulatok előadásait, koncerteket és kézművesek portékáit lehet megnézni, de a helyszínen lesz a különleges és veterán autókat bemutató Álomautó Múzeum is.

Galéria: Travelo programajánló 46. hétFotó: Sisy / Indafotó

 A fiatalabb korosztály tagjait gyermekműsorokkal, kézműves foglalkozásokkal várják, akik készíthetnek őszi lampionokat, vagy megnézhetik szüleikkel együtt a múzeum összes állandó kiállítását, amely szombaton egész nap díjmentesen lesz látogatható. A kiállítótér épületében Márton-napi hagyományokat felelevenítő előadásokat, könnyű és komolyzenei koncerteket tartanak mind a három napon. Részletes program az esemény Facebook-oldalán olvasható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek