A luxust napnyugtában és degusztációs menüben is mérik

Bőrfotelek és sakkasztalok, több évszázados borospincék és több órás gasztronómiai utazások. Van, ahol napnyugtakor a tóparti teraszra tálalt vacsorában, míg máshol a bordegusztációs ebédben látják az exkluzivitást. A luxus szubjektív, mindenki más mércével méri, és mindenhol másképp kínálják. A Travelo személyes élményhalmaza a vidéki luxushotelek luxusnak mondott éttermeiben.

A nemrég megjelent Gault&Millau idei étteremkalauza közel 400 tesztelt étterem közül választotta legjobbnak a Costes, az Onyx és a Zona éttermeket. Az étteremkalauz úgy értékel, hogy közben a tesztelő sosem fedi fel magát, számláját mindig maga fizeti ki, és a profi elkészítést, a fogások harmóniáját, a kreativitást, és az ár-érték arányt veszi figyelembe. Mi viszont ezúttal olyan hazai luxus kategóriába tartozó hoteleket válogattunk össze, amelyekben az utóbbi időben mi is megfordultunk, hol meghívásra, hol inkognitóban, de mindig csak akkor mondtuk, hogy jó helyen járunk, amikor az étteremből is maradandó gasztronómiai élményekkel távoztunk. De a tálalás, az ízek, a választék és a speciális étrendbe illő kínálat nálunk is szempont volt. Íme a legjobb hoteléttermek, erősen szubjektív alapon.

 

Andrássy Rezidencia Wine & Spa,Tarcal

 

Az ötcsillagos Andrássy Rezidencia Wine & Spa Tarcalon, Tokajtól tíz kilométerre fekszik. A klasszikusan elegáns hotel kiemelkedő konyhával, hangulatos télikerttel és egy különleges wellness részleggel várja a vendégeit. Az Andrássy család egykori patinás rezidenciájából kialakított szálloda italkínálatáról Tokaj-hegyalja legjobb pincészetei, az ételekről pedig Ravasz Barna séf gondoskodik. Fenyőmagvas darapogácsával felszolgált, kakukkfüves báránygerincéért sokan elutaznak Tarcalra, míg másokat az Esszencia étterem különleges miliője ejt rabul. Az étterem hangulatát a viszonylag szolid belmagassága és nagyobb ablakok hiányában a mesterséges fényforrások adják: tulajdonképpen olyan, mintha egy gyönyörűen burkolt, gondosan berendezett luxus borospincében költenénk el az elénk rakott ételeket.

 

Galéria: Az öt legjobb hotel étteremFotó: Andrássy Rezidencia Wine & Spa

Az étterem kínálatában tudatosan ötvözi Tokaj-hegyalja magas minőségű borait és a hagyományos értékeket megtartó nemzetközi konyhát. Így aztán ugyanúgy megkóstolhatjuk itt az "Arany Kaviár Gourmet Selection" névre hallgató első magyar kaviárt, mint egy jó tiszai halászlevet vagy vadpörköltet. A kiváló minőségű és saját kezűleg válogatott magyar alapanyagok felhasználásával elkészített gourmet fogások mellé borszakértő személyzet segít kiválasztani az ízben és harmóniában legjobban illő tokaji borkülönlegességet.

 

Crocus Gere Bor Hotel - Wine Spa, Villány

 

Villány első négycsillagos borhotele komolyan veszi a titulusát, a bort külső és belső felhasználásra is nagymértékben kínálják. Mandula éttermében a villányi borvidéken fellelhető magyar alapanyagokra épülő konyhával járnak a vendégek kedvében, ahol az á'la carte vacsora nemcsak finom, de kreatív és látványos. Amikor legutóbb ott vacsoráztunk, étlapjukról választható túrógombóc címszó alatt például három apró, gőzölgő gombócot kínáltak, az egyiket mákban, a másikat pisztáciában, a harmadikat prézliben forgatták meg.

Az étteremben egyébként jellemzőek az újragondolt sváb ételek is, a szakácsok a fúziós konyha hívei, most azonban Márton napjára készülnek liba témára kigondolt degusztációs borvacsorával.

 

Galéria: Az öt legjobb hotel étteremFotó: Crocus Gere Bor Hotel - Wine Spa

A pincérek pedig tényleg naprakészek, percekig képesek beszélni a borról, amelyet az adott fogáshoz kínálnak. A teljes gasztrorészleghez tartozik az étterem külön terme a Mandula Separé, ahol széles szivarválasztékkal, párlat-különlegességekkel, kényelmes bőrfotelekkel és sakkasztalokkal kínálják a luxust. Mellette persze ott a Mandula Bor Bár, amely egy régi sváb présházból rusztikus stílusban kialakított borozó és falatozó is egyben.

 

Tisza Balneum Hotel,Tiszafüred

 

A tiszafüredi Balneumban nyár végén töltöttünk el két éjszakát, amely négycsillagos hotelként, pont annyit nyújt, mint kategóriájában hasonló társai. Finom falatokat kínál bőséges mennyiségben, kilencven centi széles gerinckímélő matracokat és gyönyörű naplementét néhány szoba teraszáról (a többi szobához napfelkelte jár). Aki szereti a tekintélyes belmagasságokat, az igazán értékelni fogja a hotel diszkrét eleganciával díszített éttermét, amelyhez egy gyönyörű tavi kilátással felszerelt terasz is tartozik, ahol tavasztól őszig tiszai naplementében költhetjük el a vacsoránkat. A hotel félpanziója itt aztán tényleg nem a sok helyen jellemző utolsó vendégig kiporciózott mennyiségű étkeztetést jelenti, hanem egy igazán bőséges kínálatot és valóban ízletes ételeket, amelyeket szinte azonnal újratöltenek a svédasztalon.

 

Galéria: Az öt legjobb hotel étteremFotó: Tisza Balneum Hotel / Tisza Balneum Hotel

A Platán étterem azonban nemcsak a hotel vendégeit szolgálja ki, érdemes betérni hozzájuk bármikor, ha a Tisza-tónál járunk. Nemzetközi trendeket követő á la carte étlapján rendszeresen szerepelnek magyaros szezonalitások, miközben a speciális étkezési igényű vendégekre is gondolnak. És persze az ízekhez köze van Péter Ferencnek, a hotel séfjének is, aki a régió jellegzetes ételeit válogatja gondosan az étlapra. Ottjártunkkor a pirított nudlival tálalt fogasfilét szerettük nagyon, de most őszi kínálatukat borókás vaddisznó-ragulevessel, Patrícius borral öntözött savanyú káposztás kacsacombbal és tiszai harcsapaprikással is bővítették.

 

Hotel Azúr, Siófok

 

A négycsillagos mediterrán stílusú Azúr komolyan veszi köszöntő szövegét, amelyben éttermüket úgy hirdetik, hogy "Egy konyha, ahol imádnak főzni". Egész pontosan az az egy kettő, ugyanis két étterme is van. Az egyik, az Opus, a szálloda prémium szárnyában található, ahol egy kollégánk szerint a vacsorával akár két órát is el lehet tölteni. Itt ötfogásos á'la carte menüt kínálnak, a szakácsok a látványkonyhában dolgoznak, egy üvegfal mögött, és a menüsorok mellé a szálloda Petrus borbárjából kínálják hozzá a hazai és külföldi borokat.

 

Galéria: Az öt legjobb hotel étteremFotó: Hotel Azúr

Az étterem vezetősége ezt fajta a vacsorát "általában több órán át tartó gasztronómiai utazásként" aposztrofálta, ezért a kisgyerekes családoknak inkább a büféasztalos vacsorát kínálják a hotel másik éttermében, a Korinthosban. A mediterrán stílusú étteremben a magyar konyha hagyományőrző ételei mellett mediterrán ételeket kínálnak büféasztalos étkezés formájában.

Igaz, az á'la carte menük hátránya általában az, hogy a speciális igényekre nem mindig tudnak reagálni. A vegetáriánus menü például nem annyira jó, mint a hivatalos menüsor. De a reggeli büféasztalos, és a klasszikus kínálat mellett házilag füstölt balatoni halakat is kóstolhatunk, és felkészültek a bio fogyasztókra is: a biosarokban lekvárok, mézek, szendvicskrémek és zöldségek is vannak.

 

Spirit Hotel Thermal Spa, Sárvár

 

A medical-wellnessre komolyan építő sárvári szuperhotel, a Spirit, nemcsak hatalmas fürdőkozmosza miatt, hanem Onyx étterméről is emlékezetes marad számunkra méretét és ételeit illetően is. A reggeli a zöldségek, gyümölcsök, halak, rántották, pelyhek, péksütemények és aprósütemények gazdag halmazát jelenti, ahol kora reggel a kávé ugyanolyan finom, mint a kávézókban, és ahol a reggelihez még pezsgőt is kínálnak.

 

Galéria: Az öt legjobb hotel étteremFotó: Spirit Hotel Thermal Spa

A szálloda séfje, Borda Attila hisz abban, hogy a magyar gasztronómia most éli igazán reneszánszát, ennek megfelelően a konyhában a legmodernebb főzési csúcstechnológiákat használják, ugyanakkor még a hagyományos magyar fogásokat is igyekszenek a vendégek ízlésére hangolni. Az étterem, ami az emberi szervezetre jótékony hatású ónix féldrágakőről kapta a nevét, ennek megfelelve aztán a friss, látványos és ízletes ételkompozíciók szent hármasát tartja szem előtt.

Olyan ételeket szolgálnak fel, melyekre jó ránézni, az étlapot pedig úgy szervezik, hogy még a vega ízlésnek is megfelelnek minőségben és választékban egyaránt. A hotel teljes gasztrorészlegéhez tartozik még a sárvári hét tóra néző Oxygen bár, ahol koktélok, shakek és 100%-os oxigén segítségével tölthetjük fel lemerülő energiakészletünket, no meg aztán a Bud Spencer filmekből ismerős nevű Luna bár is, ahol az élőzene mellett bowling és biliárdasztal is van.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek