Új tanösvény a Rám-szakadékban

Új tanösvény a Rám-szakadékban

A Pilisi Parkerdő Zrt. új tanösvényt alakított ki a Rám-szakadékban és megállapodást írt alá a dömösi önkormányzattal, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal a térség természeti értékeinek bemutatásában való együttműködésről.

Lomniczi Gergely elmondta, felújították a 2006-ban létesített biztonsági berendezéseket, újabb 25 méter kapaszkodó korlátot és létrákat szereltek fel, három kilométer hosszan frissítették a turistajelzéseket, illetve egy, az elmúlt évek heves esőzései által megrongált hidat is helyreállítottak.

A Rám-szakadékot évente hatvanezernél több ember keresi fel, számukra a tanösvény 23 információs táblán nyújt ismereteket a terület élővilágáról és történelméről. A turisták tájékozódását új irányjelző táblák segítik, a gyerekek részére pedig kialakítottak egy autók elől elzárt, füves területet. A létesítményt kétezer munkaóra ráfordításával alakították ki, 9 millió forintos költséggel.

A tanösvény átadásával egy időben indították el a Ramszakadek.hu internetes oldalt, melyen megtalálhatók a látogatási szabályok és a jövőben a térségbe tervezett kirándulásokkal kapcsolatos információkat olvashatnak majd az érdeklődők.

Rám-patak Fotó: Krémusz / IndafotóForrás: Travelo

 A Rám-szakadék egy vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó szurdokvölgy. Összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de vannak befelé dőlő falak is. Mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg szélessége helyenként a 3 métert sem éri el. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzad. A szurdokban összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. A terep egyike a legnehezebben járható, egyben legizgalmasabb magyarországi jelzett turistautaknak.

Ugyan a Rám-szakadék eleget tesz a biztonsági követelményeknek, a Pilisi Parkerdő Zrt. felhívja a látogatók figyelmét, hogy az útvonalat kizárólag megfelelő lábbelit és öltözetet viselő turisták teljesíthetik problémamentesen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek