Közös szüretet és must hajót indít a Badacsonyi Kör

Közös Olaszrizling-szürettel egybekötve, új taggal bővül és nemzetközi Olaszrizling-fajtaversenyt kezdeményez a Badacsonyi Kör. Az új tagot must-hajóval veszik fel és viszik szüretelni.

 

Így szeretnék ugyanis felhívni a szakma és a borszerető közönség figyelmét, hogy az Olaszrizling nemzetközi szinten is a legkiválóbb sajtbor lehet, amiben évtizedek óta kihasználatlan, rendkívüli promóciós potenciál rejlik - írja a négy badacsonyi pincészetből álló Badacsonyi Kör közleményében. Azaz eddig négyen voltak, október 3-án azonban felveszik az ötödik tagot is maguk mellé, akinek nevét még titokban tartják.

Fotó: Badacsonyi Kör



Újra legyen közös élmény a szüret

Tavaly ősszel a Szeremley-, a Laposa-, a Válibor- és az Istvándy pincészet által létrehozott Badacsonyi Kör az egymás birtokain együtt leszüretelt szõlõbõl közös Kéknyelűt készített. A céljuk ezzel az volt, hogy Magyarországon először egy olyan régiós bort készítsenek, amelyet egy adott bortermő vidék legnevesebb birtokairól közösen szüretelnek és készítenek. Így jött létre a Kéknyelű, amely a Badacsonyi Kör első forgalomba hozott bora is volt egyben. A borászok a szüret közösségi jellegének fontosságát is kiemelték, amely az utóbbi években kicsit elkopott. Márciusban velük beszélgettünk a szüret közösségi erejéről, és arról, hogy Badacsonynak legyen saját étele, a borkínálat szempontjából arculata és legyenek olyan pincéi, amelyek a nyári szezonon kívül is nyitva vannak.

Ha új szüret, új borász

A Badacsonyi Kör négy borásza mellett ötödik alapító tagként Kardos Gábor áll, aki a Szeremley Birtok értékesítési igazgatója és a társaság ügyvivője. Még megalakulásuk elején megállapodtak abban, hogy a társaságba új tagot mindig közös szürettel vesznek fel, de neve csak a szüret napján derülhet ki. Ezt a szüreti eseményt szeretnék most egy must-hajó elindításával különlegessé tenni, ezért az új tagot a Balaton egyik vitorlás hajóján veszik fel és viszik szüretelni. Hagyományteremtő céllal a frissen kipréselt közös olaszrizlingből a kibővült Kör tagjai egy-egy pohár mustot öntenek szüreti hálaáldozatul a Balatonba.

Fotó: Páth Dániel



Most olaszrizlinget szüretelnek

Mert amíg tavaly kéknyelűt szüreteltek, addig idén Olaszrizlinggel folytatják. Azt mondják azért, mert hazánk legelterjedtebb szőlőfajtával az utóbbi húsz évben méltatlanul bánt a bormarketing és csupán a legutóbbi időben volt látható némi pozitív változás. Ezért a Badacsonyi Kör egy nemzetközi fajtaverseny megrendezésében gondolkodik, melyet a fajta másik meghatározó balatoni borvidékével, Csopakkal karöltve szeretne megrendezni jövőre.

A társaság szerint az „Olasz" név egyébként is félrevezető, főleg a külföldi piacokon, ezért a Kör egy új nevet bevezető fajtavédjegyet és logót szeretne a szőlőnek, amit a fajta legjelesebb képviselőiből álló zsűri választ majd ki az első fajtaverseny alkalmával.A társaság terve szerint ugyanez a grémium hagyhatná jóvá a jövőben, hogy mely Olaszrizlingek használhatnák az új minőségi fajtavédjegyet.

Az olaszrizling hónapja az október

Októberben egyébként bárki kóstolhat olaszrizling borokat. Egy hónapon keresztül ugyanis kiemelt figyelmet szentelnek az olaszrizlingnek, bemutatva annak változatosságát és értékeit. A kezdeményezéshez 57 kiállító borászat és közel 50 szakmai partner (borbár, borszaküzlet, étterem, hotel) csatlakozott az ország minden pontjáról.

2013. október 19-én a Gerbeaud-ban pedig Nagy Olaszrizling Kóstolót rendeznek, ahol 60 borász 100-nál is több olaszrizlingjével találkozhat a nagyközönség, ahol 3 mesterkurzus, este pedig Borbuli várja az érdeklődőket. A program szervezője a Winelovers, egy borbarátokból, borszakértőkből álló csoport.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek