Lecsóban és süteményben tobzódunk a hétvégén

Ki lesz a fehérvári lecsókirály, ki süti a legfinomabb Rákóczi-túróst Dombóváron, mit köszönhetünk egy sashalmi kocsmárosnak, mi az az izsáki sárfehér, és mit ünneplünk Szent Mihály napján? Ezekre a kínzó kérdésekre mind választ kaphatunk a hétvégi programokon.

Lecsófesztivál Székesfehérváron

Szeptember utolsó hétvégéjén több mint 650 bográcsban rotyog majd a lecsó Székesfehérváron, a Fehérvári Lecsófőző Vigasságon. A főzőverseny végén lecsókirályt vagy lecsókirálynőt választanak, de még a legszebb tűzhelyet is díjazzák majd. Különleges lecsóreceptekkel, kézműves vásárral, jó hangulattal és koncertekkel készülnek a Várkörúton, ami szeptember 28-29-én Lecsó utca névre hallgat majd. További részletek a rendezvény honlapján.

Galéria: Programajánló szeptember utolsó hétvégéjéreFotó: Balla Béla / Indafotó

Desszert Ünnep Dombóváron

Szeptember 27-28-án Dombóváron első ízben rendezik meg hagyományteremtő szándékkal a legendás cukrász- és szakácsmester, Rákóczi János emlékére a Desszert Ünnep fesztivált. A helytörténeti múzeumban tortalapát- és régi szakácskönyvek gyűjteményét nézhetik meg az érdeklődők, de megválasztják az ország legjobb desszertborát, Rákóczi-túrós készítő versenyt rendeznek és még hagyományőrző bemutatók is lesznek. A részletes programot Dombóvár honlapján lehet átböngészni.

Kertvárosi városnézés Mátyásföldön

Benedek Ágnes helytörténész az idei évben utoljára gyalogos és kerékpáros városnézésre invitálja a kertvárosi múlt iránt érdeklődőket Budapest 16. kerületében. Szombaton bebarangolhatjuk Sashalmot, vasárnap pedig a mátyásföldi kerekezés után körbebiciklizhetjük a Naplás-tavat.

A Nagyiccétől Sashalomig: kastélytól a „vártemplomig" című programon 28-án, szombaton Sashalmot járják be, érintve a műemlék Festetics kastélyt, a megújult parkokat, a nyüzsgő piacot, a vízművek tározóját. A helytörténeti fasor tábláit bogarászva pedig a kerület mára feledésbe merült nagyjait idézik meg. Fény derül arra is, mit köszönjünk a Sashalmot megálmodó kocsmárosnak. Egy épületet belülről is láthatunk: a külsőségeiben romantikus várakat idéző rákosszentmihály-sashalmi református templomban a lelkésznő vezeti körbe a csoportot. Vajon miért épült a 20-as években színpad a templomban? Kiderül a sétán!

A Kerékpáron Mátyásföldről a Naplás-tóig című programon 29-én, vasárnap az ómátyásföldi villanegyed tüzetesebb megismeréséhez bringával követhetjük a kihangosítón beszélő idegenvezetőt. Védett villák, évszázados fasorok közt fogunk haladni, érintjük a nevezetes épületeket, az egykori szovjet főhadiszállást, a nagyszállót, a katolikus templomot. Majd a Szilas-patak mentén, nagyrészt földúton lekerekezhetünk a Naplás-tóhoz, amit a látványos tanösvény mentén kerül meg a csapat.

Galéria: Programajánló szeptember utolsó hétvégéjéreFotó: Benedek Ágnes

A séták, túrák díja 900 forint, diákoknak, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak 500 forint, 6 év alatt ingyenes. Benedek Ágnes szervező előzetes jelentkezést kér a 0620/9310-800 telefonszámon vagy emailben.

Sárfehér Napok és Négyesfogathatjó Európa-bajnkoság Izsákon

Izsák városában 1993 óta minden évben megrendezik a Sárfehér Napokat, aminek névadója az itt termő, speciális szőlőfajta. A három napon át tartó bulin színes programokat rendeznek koncertektől a népművészeti kiállításokon át a néptáncosok bemutatójáig, a záróesemény pedig minden évben a Fogathajtó Magyar Bajnokság utolsó futama szokott lenni. Idén azonban még egy ennél is nagyobb szabású versenynek ad otthont Izsák: ez a VIII: Négyesfogathajtó Európa-bajnokság a hazai mellett Hollandia, Svédország, Ausztria, Csehország, Svájc, Belgium, Németország, Franciaország és Románia csapatának részvételével. A részletes programot és a belépőjegyek árait a rendezvény honlapján keressék.

Itthon vagy! Szent Mihály-napi rendezvények szerte az országban

Szeptember utolsó hétvégéjén az egész országban izgalmas programokon vehetünk részt Szent Mihály napjának örömére. Vácon szeptember 28-29-én két napon keresztül az ősi hagyományok bemutatása mellett kézműves kirakodó vásár, utcabál, borutca várja az érdeklődőket. De lesz fáklyás felvonulás és máglyagyújtás is. Szombathelyen, Biatorbágyon, Keszthelyen, Gyöngyösön és Budapesten koncertekkel, Esztergomban hídfutással, Gyenesdiáson termelői piaccal és esti piknikkel készülnek. A rendezvénysorozat összes programjáért ide kattintson.

Galéria: Programajánló szeptember utolsó hétvégéjéreFotó: Siva45 / Indafotó

És hogy pontosan miért is kell örülni Mihály napján? "Hagyományosan szeptember végére fejeződött be a betakarítás, a nyájakat is ekkor terelték vissza a mezőkről a karámokba. Eleink Mihály napján pásztortüzeket gyújtottak, ezzel jelezve a mezőkről hazatérők útját és azt, hogy a pásztorok otthonaikba érve megpihenhetnek. Ilyenkor mindenki hazatalált, s ennek örömére 40 napos vigasság vette kezdetét, nagy őszi vásárok, szüreti bálok időszaka következett, amikor Borszűrő Szent Mihály segedelmével elkészült az újbor is" – írja a Port.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek