Sárvári termál minden sajgó porcikánkra

Forró szaunák, aromaterápiás felöntések, tejes és rozmaringolajos kádfürdő - valahogy így néz ki egy ideális őszi hétvége egy királyi fürdőben. Sárvár, ahova évtizedek óta gyógyulni járnak, és ahonnan a termál kristály legendája származik.

Emlékeznek még a nyolcvanas évek sárvári termálkristályról szóló tévéreklámjára? A márkanevet jelző két szó első hallás után megtapadt az ember tudatában, a padot slendrián módon átugró, és a lépcsőkorláton lecsúszó idős úr alakja pedig észrevétlenül is beégett sokunk retinájába. Mert a reklámból tudjuk, hogy a termálkristály fiatalít, gyógyít, csodákra képes. Éppen ezért néhány évvel ezelőttig még mindig ott volt a drogériák polcain a félkilós papírdobozban árult gyógyvízből előállított fürdősó, amelyet előszeretettel használtunk a kádban derékfájós nyavalyáink otthoni kúrálására.

A fürdősót forgalmazó cég azóta megszűnt, és bár időközben kiderült, hogy a fürdősót nem a sárvári, hanem a közeli Rábasömjén gyógyvizéből állították elő, a sárvári termálkristály stabilan őrzi presztízsét a mai napig is.

Fotó: Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

 Királyi termálkristályos ülőfürdő

Ott van például a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, amelynek története pont olyan legendásan kezdődik, mint néhány társáé: a kutatók a térségben kőolajat kerestek, aztán olaj helyett meleg vízre bukkantak. Így volt ez Sárvár esetében is a hatvanas évek elején, innentől kezdve aztán a várossá nyilvánított település fokozatosan bekapcsolódott a termálturizmusba.

A gyógyfürdő 1968-as megnyitása óta több ráncfelvarráson is átesett, az eredményt pedig jól tükrözi, hogy sok más elismerés mellett, 2004-ben például az Európai Királyi Fürdők Szövetsége Sárvárt is felvette a tagjai közé. Erre a listára csak olyan fürdővárosok kerülhetnek, melyek királyi kötődése igazolható, és kiemelkedően magas színvonalú fürdőt és szállodát üzemeltetnek. A királyi kötődés stimmel, ha azt vesszük, hogy III. Lajos bajor király felesége sárvári birtokán töltötte élete utolsó évét, és tulajdonképpen ha a fürdő honlapját nézzük, gyógyászati és wellness szolgáltatás kínálatból sincs hiány.

A fürdő több fedett és félig fedett medencét töltött meg az 1200 méteres mélységből feltörő 43°C-os gyógyvízzel, ami a fáradt izmainkra és fájó ízületeinkre kiváló gyógyír. Aki pedig többnapos fürdőkúrára vágyik, annak a fürdő reumatológus szakorvosai személyre szabott kúratervet készítenek a gyógyvíz, gyógyiszap, sárvári só és más hatóanyagok felhasználásával.

Ahol több generáció is jól megfér egymás mellett

Noha a meleg víz már önmagában is jó stresszoldó, de hogy az is maradhasson, a fürdő legutóbbi felújításánál a helyiségek diszkréten szeparáló megoldásával is készültek. Az volt a cél, hogy legyen olyan medence és pihenőhely, ahová az idősebbek elvonulhatnak, ha egy kis nyugalomra vágynak, miközben a gyerekek is jól érezhetik magukat, amit hanggal és hasas ugrásokkal is kifejezhetnek. Így aztán arra jutottak, hogy legjobb, ha a gyógyfürdő szárnyat egy üvegablakos folyosó választja el a családi fürdőtől.

Fotó: Kiss Csanád / Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

 Az ötlet már csak azért is nagyszerű, mert amíg a csendesen gyógyulni vágyók sajgó porcikáikat az élménymedence vízbuzgárjaiban, vállmasszírozójában és sodrófolyosójában áztathatják, addig a családi fürdőszárnyban a gyerekek különböző meredekségű és hosszúságú csúszdák, viziágyúk és gyerekmedencék közül válogathatnak.

Persze figyeltek arra is, hogy a gyerekek ne csak a medencékben tudják levezetni az energiájukat. Az amfiteátrumszerűen szétterülő közel 5000 négyzetméteres medenceterület galériáján ugyanis mesés elemekkel illusztrált játszóházat alakítottak ki, ahol szakképzett óvónők gondoskodnak programról a gyereknek, ha a szülők csendes elvonulásra vágynak az óriási jakuzziban, egy aromás felöntésre a szaunaszigeten, vagy néhány magányos kartempóra a 25 méteres úszómedencében.

Fotó: Vitalmed Hotel Sárvár

 Forró szaunák, izgalmas szeánszok

A sárvári fürdő épületében egy szálloda is található; a négy csillagos VitalMed Hotelből így gyakorlatilag egy papucsban, köpenyben, zsebre dugott kézzel juthatunk át a fürdőbe, akár egy gyors mártózásra, akár néhány perces szaunázásra vágyunk.

A wellness-szigeten aztán mindenki kedvére kényeztetheti magát a Shiatsu, a lávaköves, a pránanadi, vagy a tibeti hangmasszázs által. De ha ránk hallgatnak, kipróbálják az After Eight nevű masszázst is. A teafilteres csokoládéról elnevezett lazító, nyugtató mozdulatokkal kísért masszázs során a hűsítő mentol és a kellemesen melegítő hatású csokoládékrém egyszerre hat minden érzékszervünkre.

Aztán ott vannak a különböző aromaterápiás, gyógynövényes, energetizáló és még sorolhatnánk hányféle ülőfürdők, amelyek nemcsak a bőrre vagy az izmainkra hatnak, sokkal inkább amolyan közérzeti tuningszereknek számítanak. Egy hűvös őszi napon kevés jobb dolgot tudunk elképzelni annál, mint egy illatos, tejes és rozmaringolajos forró kádfürdő. Illetve talán mégis: ugyanezt egy pillangó alakú kádban másodmagunkkal.

És akkor még nem beszéltünk a szaunavilágról, amely az egész fürdőn belül egy önálló szigetet képez: finn szaunák, bio szauna, gőzfürdők, aromakabinok, Kneipp medence, élményzuhanyok és óriásjakuzzik közül válogathatnak a szaunázás szerelmesei. A finn szaunában profi szaunamester által irányított felöntések fokozzák az izzadás hatékonyságát: részt vehetünk sárvári sós, mézes, gyümölcsös vagy jeges felöntésen is, szem előtt tartva, hogy a fürdő ezen részlege a nyugati szaunázási szokásokat követi. A szaunasziget bejáratánál táblával jelzik, hogy ez bizony fürdőruha-mentes terület, illik ezt tiszteletben tartani, de persze szaunalepedőt mindenkinek ingyen adnak.

A medencén túl is van ám élet

Aki viszont a víz mesterséges mederbe terelésével nem éri be, annak jó szívvel ajánljuk a sétát a sárvári arborétumban. Az egykori ártéri ligeterdő maradványa még a városiasodás előtti állapotokról mesél, ahol 400 éves kocsányos tölgyek, magas kőrisek és fiatalabb mezei szilfák között sétálhatunk.

Fotó: Bükki Géza / Indafotó

 Ha pedig már egyszer Sárváron járnak, semmiképp ne hagyják ki az útitervből a Nádasdy-vár közelében található csónakázótavat és az azt körülvevő parkot. A közel kilenc hektárnyi vízfelületet öblök, félszigetszerű nyúlványok tagolják, a víz fölött helyes fahidak ívelnek át, a partra koros fűzfák borulnak. Elképesztő élmény ősszel a színes avartakaróban tekeregni és megnézni a kora esti naplementét a szinte párolgó, ködös vízfelületen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek