Bringás pikniken és Bacchus kertjében vár a hétvége

Próbált már turistáskodni egy olyan városrészben, ahol egyébként rendszeresen megfordul? Ha nem, próbálja ki bátran azt a gyalogtúrát, amely egy cinkotai sorozatgyilkos után nyomoz, miközben a kerület egészen más arcával is megismertet. Aztán a kétkerekezőknek ajánljuk az Erzsébet téri bringás pikniket, filmrajongóknak pedig az ingyenes miskolci film- és könnyűzenei fesztivált. Mindeközben Szombathelyen először nyitják meg Bacchus Kertjét, hogy bebizonyítsák, a bor szeretetéhez nem kell a szőlőtőkék között élni. Klasszikus hétvége vár ránk borral, jó filmekkel, bakancsban vagy két keréken.

Bacchus Kertje Szombathelyen

Bár Szombathely nem bortermő vidék, az itt élők is szeretik a jó borokat, ezért szeptember 20-21-én a város életében először rendezi meg a Bacchus Kertje elnevezésű programsorozatot, amelyet a szervezők szeretnék, hogy innentől kezdve minden évben a bor helyi ünnepévé váljon. Az őszi borünnep helyszíne a volt Ferences-kertben áprilistól október végéig nyitva tartó Történelmi Témapark lesz.

Szombathelyi Ferences-kertFotó: Szombathely.városom.hu

Pénteken délután a kert négy órakor verklimuzsikával nyitja meg kapuit, majd a Boglya Zenekar és néptáncosok szórakoztatják a betérőket. Ezután két zenekar, a Timi & Hot Stuff és a Hot Jazz Band lép a színpadra. Szombaton délután két órától egy tamburazenekar, majd helyi zenészek, délután négytől pedig Badár Sándor humorista szórakoztatja a közönséget. Este előbb a Parno Graszt ad koncertet, majd tűztáncosok lépnek fel. A színpadi programok mellett a Pannon-térség borászai kínálják majd boraikat, de kóstolni lehet pálinkát és más gasztronómiai csemegéket is.

Belépőjegy: 1000 Ft (ami tartalmazza a kristály kóstolópohár árát is). Kedvezményes belépőjegy 6-18 éves korig: 500 Ft

Miskolcon még tart a Jameson CineFest

Múlthét csütörtök óta javában tart a 10. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek ingyenes vetítéseit számos szakmai program kíséri. Az idei fesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramjában közel egy tucatnyi hazai premier szerepel, ahol az alkotókkal is találkozhat a közönség.

Fotó: Cinefest.hu

Minden napra jut egy új nagyjátékfilm, így például holnap délután három órakor Valeria Golino egy olasz színésznő első rendezésében nézhetjük meg a Miele című filmet, a fesztivál záró napján pedig a Nebrasca címre keresztelt amerikai filmet mutatják be, melyet a forgatókönyvírásért és film rendezésért is számos jelentős díjat elnyert Alexander Payne rendezett.

Mindemellett persze számos programmal, köztük ingyenes esti koncertekkel várjak a látogatókat, pénteken este nyolctól a Neo, szombaton a Magashegyi Underground, vasárnap pedig a Vad Fruttik lép színpadra.A részletes programot ezen az oldalon érdemes keresni.

Bringások éjszakája bolha piaccal

A héten tartja hazánk a Mobilitási Hét nevű programsorozatot, amelynek célja, hogy a környezettudatos és biztonságos közlekedést népszerűsítő programok hozzájáruljanak az egészségesebb és biztonságosabb városi környezet kialakulásához. A hét záróeseményeként harmadik alkalommal rendezik meg a Bringások Éjszakája programot és idén az Akvárium Klub, valamint az Erzsébet tér területét is bevonva tisztelegnek majd a városi biciklizés előtt.

Fotó: Bringások Éjszakája Facebook

Az éjszaka meghívott előadói között szerepel Antonia Vai, a Kula Band, Bujdosó János valamint a Teddy Cool csapata és egy nagyszabású utcashow-val fellép a Firebirds is. A Magyar Kerékpáros Klub Dj Palotai és Roskó Zsolt művész közös előadásával készül az eseményre, később pedig éjszakai "bebiciklizést" szerveznek.

A Szimpla Bringa Bolha idén is hajnalba nyúló biciklis piaccal egészíti ki a fesztivált, délután 4-től, egészestés látványműhellyel készül a Csajbringa csapata és a résztvevők az I Bike Budapest projekt keretében videón keresztül mondják el, miért szeretnek vagy nem szeretnek Budapesten biciklizni.

Az Akvárium teraszán egész napos Mol Bike In Mozit is szerveznek, amelynek célja, hogy a magyar, illetve külföldi biciklis filmeket minél több látogatónak megmutassák, illetve a szinte ikonikusnak számító filmeket újra vetítsék. Forogni fog az este folyamán többek között a teljes Cycle Me Home sorozat, a Riksa Láz, vagy a Hajtás Pajtás Menni Amerika című film is.

Cinkotai túra a sorozatgyilkos nyomában

Szeptember a városnézések szezonja, és mivel a 16. kerületben évtizedes múltja van a Kertvárosi Időutazásoknak, ezért Benedek Ágnes helytörténész ismét gyalogos és kerékpáros városnézésekre invitál az őszi hétvégéken.

Fotó: Kertvárosi Időutazások Facebook

Szeptemberben különleges idegenvezetéssel több túrán is felfedezhetjük a XVI. kerületet. Cinkotán például most szombaton, azaz 21-én például az első magyar sorozatgyilkos, Kiss Béla, az "asszonyirtó" után nyomozhatunk, aki a XX. század elején hét megunt szeretőjét fojtotta meg és forrasztotta bádoghordósírba Cinkotán. A túra során megnézhetjük hol élt, hogy nézett ki akkoriban egy falusi ház, miért áldották keze munkáját a katolikusok, elemezhetjük az indítékait, mesélnek majd nekünk az utóhatásáról (több könyv, rockzene, játékfilm), és a fél évszázada bezárt, liánokkal benőtt öregtemetőben is kutathatunk az áldozatok sírja után.

Több épületbe is betérhetünk, ahol a házasságszédelgő járhatott: a földesúri kastélyparkba, a leányárvaházba (ma Szerb Antal Gimnázium), a százéves tájházba, az ezeréves múltú, ma evangélikus templomba, ahol felcsendül az orgonaszó. Így lesz teljes kultúrtörténeti sétánk, mely egy népszerű krimi-témára felfűzve kalauzol végig az ezer esztendős, falusias arculatát máig megőrző településrészen, ahová turista ritkán jut el. Ám színes történelme - a Nyulak-szigeti apáca-birtoktól a tót betelepítésen és az 1848-as hőstetteken át a szép emlékű Batthyány Lajos Ilona nevű leányának históriájáig - mindenképpen megér egy kis utazást.

Indulás: 10 órakor a Cinkota HÉV-megállóból, a műemlék mozdonytól. (A HÉV az Örs vezér teréről, a metróvégállomástól indul 9.41-kor, menetidő 14 perc.)
Részvételi díj: A 2-3 órás séták, túrák díja: 900 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak 500 Ft, 6 év alatt ingyenes. Azonban szeptember 21-én, a Kulturális Örökség Napján ingyenesek a városnézések.

A rendszeres városnéző sétákról ezen az oldalon érdemes tájékozódni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek