Belecsúszunk a söröskriglik hétvégéjébe

Ezen a hétvégén Balatonföldváron búcsúztatják a nyarat, Kaposvár a jó borokat ünnepli, Miskolc óriási sörsátorrá változik, de a fővárosi Palotanegyedben sem kell majd nagyítóval keresni a söröskorsót. Mert ahogy a Főzdefesztesek mondanák: a jó sör demokratikus alapjog. Magas alkoholtartalmú programajánló.

 

Balatonföldváron a nyarat búcsúztatják

Bár még mindig előttünk áll a tényleges szeptember végi indián nyár, és mi hiszünk is annak tartósságában, Balatonföldváron már most kétnapos koncertsorozattal búcsúztatják a nyarat. Pénteken és szombaton a FöldvárRock rendezvényen Deák Bill Gyula, a Dinamit és a Sex Action is beáll a nyárzáró koncertadók sorába.

Egyetlen balatoni naplementét sem szabad kihagyniFotó: Espíritu / Indafotó



A zenei fesztiválnak a a Bajor Gizi sétányon található Kultkikötő színpada ad otthont mindkét napon este 5 órától. Pénteken a Cherry Bomb lánycsapat és az újjászerveződött Dinamit fellépése után a Fonogram-életműdíjas bluesénekes, Deák Bill Gyula zárja a napot.
Szombaton a Gun 'N Roses zenéjét bemutató tribute csapat, a Hollywood Rose egykori tagjaiból összeállt Guns 'N Destruction nyitja a programot, majd a Hisztéria és a Prosectura játszik, végül a több mint két évtizede létező népszerű dirty rock zenekar, a Sex Action koncertjével zárul a fesztivál.

A rendezvény idején kaposvári és somogyi termelők is népszerűsítik a helyi termékeket, így a többi között kaposvári sajtot és sonkát, helyben sült lepényt, zselici mézet, péksüteményeket és természetesen finom borokat kínálnak a közönségnek. A fesztivál vasárnap este a Magna Cum Laude koncertjével, és a rossz időjárás miatt augusztus 20-án elmaradt tűzijátékkal ér véget.

Kaposváron a bort és a jó falatokat ünneplik

Akinek viszont Földváron nem volt elég a kaposvári sonkából, sajtokból és a jó bort sem veti meg, az utazzon el bátran egészen odáig. Pénteken kezdőik a Miénk a város című háromnapos bor és gasztro fesztivál, ahol koncertekkel, játszóházzal, kézműves vásárral, táncházzal és utcabállal várják a látogatókat a somogyi megyeszékhelyen.

A kaposvári Fő téren egészen biztosan nem lehet majd leejteni azt a bizonyos gombostűtFotó: pabermann /Indafotó



A Kossuth téri színpadon fellépnek a legjobb helyi zenekarok, néptáncegyüttesek és népzenekarok - köztük több testvérváros folklórcsoportja és énekkara -, a Csiky Gergely Színház művészei és a Rock Szín Kör tagjai. Aztán, hogy az étkek és itókák is méltó szerephez jussanak, külön utcát kapnak a somogyi ízek, és borudvart alakítanak ki a somogyi borászoknak is, hogy italaikkal ők is tisztességgel hozzájárulhassanak a Fő utca mámoros hangulatához.

Pálinkás szép napok Göncön

Betyáros vendégszeretettel és eredeti technológiával készített gönci kajszibarackpálinkával várják a helyiek a szeptember 6. és 8. között hozzájuk látogatókat, ahol többek között Török Ádámmal és a Minivel, Szűcs Judittal, Balázs Fecóval és Demjén Ferenccel is együtt mulathatnak.

A három napon át tartó, ingyenes rendezvényen lovas programok, koncertek, játszóház várja a gyermekeket, a felnőttek pedig "megversenyeztethetik" saját főzésű pálinkájukat, sőt kicsik és nagyok benevezhetnek a barackos főzőversenyre. A rendezvényen az érdeklődők megízlelhetik az OMÉK (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás) látványkonyhájának különleges fogásait és megismerhetik a borvidékek különlegességeit is. Hajdan a város fontos szerepet töltött be a tokaji borok kereskedelemében, ezt bizonyítja, hogy a 2,5 akós, 160 iccés, vagyis 136,6 literes gönci hordó mértékegységgé is vált.

Miskolc óriás sörsátorrá változik

Mindezalatt Gönctől mintegy 65 kilométerre található Miskolcon pálinka helyett már a malátanedűt ünneplik. Márcsak azért is, mert a magyar sör egyik fellegvárának Miskolcot tartják, és mivel egy jó fesztivál ismérve a jó zene és a sok sör, így egyáltalán nem véletlen, hogy hazánk egyik legvagányabb fesztiválvárosává is vált.

Hol kezdjük?- pillanatkép a tavalyi Miskolci SörfesztiválrólForrás: Origo



Aki pedig mindezt szívesen tapasztalná személyesen is, annak ezen a héten pláne Miskolcon a helye. Ma kezdődik ugyanis és egészen vasárnapig tart a Miskolci Sörfesztivál, amely a Népkertben idén is hatalmas italáradattal várja a sörimádókat. Nem hiányzik majd a színes kézműves és gasztronómiai vásár sem, ahol közel 130 stand és 200 árus kínálja portékáit.

De lesz óriás sörsátor, több zenei színpad, gasztronómiai vásár, gazdag családi program és a koncertek sorában számos külföldi előadó. Ott lesz a '90-es évek legendás eurodance svájci énekes-rappere Dj Bobo, aztán a "What Is Love" és a "Life" című diszkóslágerek előadója Haddaway, és a Rednex is elhozza a "Cotton Eye Joe-ját" a jól ismert country dance stílusával együtt. De színpadra lép a Sugarloaf, a The Carbonfools, Kasza Tibi, a Punnany Massif, lesz Fenyő Miklós, Első emelet koncert, és persze az Edda is visszatér egy napra a városba.

Kézműves sörök a Palotanegyedben

Aki viszont inkább a fővárosban maradna, annak jó szívvel ajánljuk a pénteken nyíló Főzdefesztet, a Szabó Ervin tér - Reviczky utca - Mikszáth Kálmán tér - Krúdy Gyula utca nyomvonalán felsorakozó első magyar kézműves sörfesztivált is. A mára nyüzsgő piactérré vált eseményen kézműves sörök mutatkoznak be a józsefvárosi Palotanegyedben. Ha valaki még mindig nem kóstolt magyar kézműves sört, ennél jobb alkalmat nem is kereshetne az ismerkedéshez.

Fotó: Northfoto



A Mikszáth térre kitelepült bódékban és vendéglőkben a klasszikusokon kívül kóstolható például a búzasörélesztős IPA vagy kókuszos california pale ale is. A két tavasszal bemutatott új főzde – Legenda és Hopfanatic – mellett meglepetés lesz a nyírlaki Sümeg Beer is, amely tökéletes friss bajor házi sörrel kísérletezik majd. Idén új helyszínként pedig a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében nyíló Múzeum Liget is szerepet kap az eseményen.

Azonban tipikus aromákból sem lesz hiány, ahogy a TTG Hungary hírlevelében olvastuk: lesz kókuszos sör, Grabanc búzasör, hidegmálnázott Gribanc (nem tévedés!), fekete IPA erősen pörkölt malátával, rákosszentmihályi Legenda négyféle komlóval, rozsnyói Kaltenecker, tokaji aszús barley wine, grapefruitos csokoládé fekete blues, miskolci Zip's, belga aratósör, bajor Oktoberfest sör, a Bázis Sörfőzde pedig a Continental ale-lel szerepel. Az ifjabb serfőző nemzedék szilvás, áfonyás, szőlős és egyébfinomságokkal lép fel. Mindenesetre aki ellátogat az őszi sörünnepre, biztosan nem lesz egyedül a Palotanegyedben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek