Színházzal és csirkepaprikással támad a hétvége

Jó dolga lesz a hétvégén a színházrajongóknak: a budapesti Pozsonyi Pikniken és a nyíregyházi VIDOR Fesztiválon is kiemelt szerepe lesz a színészeknek. De azok sem maradnak program nélkül, akik jó zenét hallgatnának, bringáznának a Mátrában, vagy éppen csirkepaprikással tömnék tele magukat.

VIDOR Fesztivál, Nyíregyháza

Kilenc nap alatt hatvan helyszínen csaknem négyszáz program várja a közönséget az augusztus 30-án, pénteken kezdődő VIDOR Fesztiválon. A tizenkettedik alkalommal megrendezett programsorozat egészen szeptember 7-ig tart, az eseményre várhatóan nagyjából 120 ezer érdeklődőt várnak. A kínálatban színházi és utcaszínházi előadások, gyermekprogramok, bábelőadások, koncertek, kiállítások és filmvetítések egyaránt szerepelnek, a programok kilencven százalékát ingyenesen lehet megnézni.

A programsorozat gerincét a színházi előadások alkotják
Galéria: Nyárvégi programajánló
Fotó: Facebook/Vidor Fesztivál

A péntek esti, Kossuth téri megnyitó után a brazil Flavia Coelho ad koncertet, szombat este például az angolai Bonga, szeptember 7-én pedig a Sebestyén Mártával és Balogh Gusztival kiegészülő francia Deep Forest zenél a közönségnek. Rajtuk kívül fellép többek között Herczku Ágnes és Nikola Parov, a Djabe, az autentikus moldvai-csángó népzenét játszó Fanfara Complexa, Szalóki Ági és zenekara, a Magyarvista Social Klub, és a Fabula Rasa Orchestra is.

A programsorozat gerincét alkotó színházi versenyprogram keretében kilenc nagyszínpadi és hét kamaraszínházi előadást nézhet meg a közönség. Az első előadást, a budapesti Katona József Színház előadásában. A város főtere a fesztivál idejére az ország legnagyobb mozijává változik, ahol esténként mintegy 3-4 ezren nevethetik végig az idén 65 éves Kern András filmes életművéből összeállított válogatást. Ezen kívül gazdag utcazenei, bábszínházi és képzőművészeti program is várja az érdeklődőket.

A Vidor Fesztivál részletes programja a rendezvény honlapján és a Facebookon érhető el.

New Orleans Swingfesztivál, Budapest

A nyár végén a swing rajongóit várja a Művészetek Palotája. Idén a koncertek két neves külföldi vendége mesterkurzust is tart a műfaj iránt elhivatott muzsikusoknak és mindazoknak az érdeklődőknek, akik szeretnék csak passzívan figyelni a profi zenészeket.

Az augusztus 30-i programokat Lew Tabackin mesterkurzusa nyitja délután 4-kor, majd a Hungarian Swing Company koncertezik este fél 8-kor az Egyesült Államokból érkező vendégharsonás John Allred közreműködésével. Augusztus 31-én délután John Allred tart mesterkurzust, az esti koncerten a tenorszaxofonos Lew Tabackinnal a Szakcsi Jr. Trió játszik: a zongoránál ifj. Szakcsi Lakatos Béla, a bőgőnél Pecek Lakatos Krisztián, a dobnál Balázs Elemér foglal helyet. Szeptember 1-jén Gájer Bálint és a Group 'N' Swing zárja a fesztivált.

A mesterkurzusok alkalmanként 900 forintos, az esti koncertek 2500, 3200, illetve 3900 forintos jegyekkel látogathatók.További részletek a Müpa honlaján.

Szüreti Csirkepaprikás Fesztivál, Siklós

Idén 12. alkalommal rendezik meg augusztus 31-én Siklóson, a Várkertben a Szüreti Csirkepaprikás Fesztivált. Már kora délután elkezdődnek az egész napos gyerekprogramok és a borkóstolók, emellett pedig a helyi és környékbeli kézműves kiállítók is várják a látogatókat, este pedig koncertek lesznek.

A siklósi várban lesz a buli
Galéria: Nyárvégi programajánló
Fotó: Hotel Castello

Augusztus 31-én 14 órakor nyitják meg a Siklósi vár kapuit a látogatók előtt. Kora délután a helyi tánccsoportok és az énekkar mutatják meg tehetségüket, majd helyi utcazenészek szórakoztatják a vendégsereget, és kezdetét veszi a közös főzés is. Több mint kétszáz főzőhelyen 2500 ember készít csapatokban csirkepaprikást. A hagyomány szerint ezt fogyasztották a megfáradt siklósi szüretelők a hosszú munka után. A zenei sokszínűség jegyében este Lagzi Lajcsi éppúgy fellép, mint a pécsi illetőségű Punnany Massif.

A belépő felnőtteknek 1200 forintba kerül, diákoknak és nyugdíjasoknak 800 forintot kell fizetniük. További részletek Siklós város honlapján.

BringaMánia Fesztivál, Gyöngyös

3 év, 22 esemény, több mint 47 000 résztvevő után augusztus végén az eddigi legtöbb bringást egyszerre megmozgató 2 napos, több szakágat magába foglaló eseményre kerül sor a BringaMánia szervezésében a sástói Adrenalin Parkban .

A már hagyományossá vált Mátra Maraton mellett az ország legnagyobb bringás eseményén országos premierre is készülnek, itt mutatkozik be hazánkban először az XCC (rövid pályás olimpiai cross) versenyszám. A résztvevők kétszer is csúcsra törnek a hétvégén. A Mátra Maraton és a Kékesi Csúcstámadás résztvevői is feltekernek az ország legmagasabb pontjára. A nyárzáró eseményen a kerekezők mellett a túrázókra is gondoltak a szervezők. A mátrai természetjáró túrákon idén gyalogosan is részt lehet venni – a résztvevőket erdész szakértők és lovasok is elkísérik.

Pattanjunk bringára a hétvégén!
Galéria: Nyárvégi programajánló
Fotó: Northfoto

De nem kell ahhoz elvakult kerékpármániásnak lenni, hogy az ember részt vegyen a sportfesztiválon. A látványos bemutatók, túrák, gyermekversenyek mellett a rendezvénynek otthont adó kalandparkban az egész család jól érezheti magát.

További infók a BringaMánia honlapján.

Pozsonyi Piknik, Budapest

Idén újra büszkén sétálgathatnak és szórakozhatnak a Pozsonyi útra és környékére kitelepült standok és színpadok között Újlipócia lakói. Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Piknik elsősorban a színházakról szól. Ezúttal két nagyszínpadon és egy gyerekszínpadon szórakoztatják majd a közönséget a fővárosi társulatok. Emellett gyerekutca, pozsonyi kifli sütő verseny, jótékonysági bazár is lesz. A városrész legjobb éttermének idén rangos szakmai zsűri ítéli oda a Piknik Csillagot.

További tudnivalók és részletek a Pozsonyi Piknik honlapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek