Egy falat Görögország Lipóciában

A gyros-tzatziki-baklava tengelyen túl is van görög konyha - lehetne akár ez is a mottója annak az újlipótvárosi étteremnek, amely konyhájának izgalmas ízvilágát, isteni pitáját, és amelynek asztalai között a görög dallamokat játszó Zeuszt egyszerűen nem lehet szó nélkül hagyni. Nem is hagyjuk.

Galéria: Gyradiko EstiaFotó: Gyurin András

 Egy falat Görögország- hirdeti az étterem falán lévő óriási felirat, és tulajdonképpen minden túlzás nélkül teszi ezt. Múlt péntek este mi is hivatalosak voltunk néhány görög falatra Ghavrilos Arghyropoulos, a Thessalonikiből származó szakács új éttermébe, amely Pünkösdfürdő, Veresegyház és Debrecen mellett immár a negyedik olyan étterem, amely egyáltalán nem felidézni akarja a görög ízeket, hanem kompletten ide szállítani hozzánk Magyarországra. Ghavrilos ugyanis szinte minden alapanyagot Göröghonból hozat be: a fűszereket Krétáról, a fetát Lesbos szigetéről, az olivabogyókat és az olajat a kalamatai rokonságtól, de még a hagymát és a fokhagymát is, mert állítólag az ottani talaj és környezet miatt egészen más az íze, mint a magyar hagymaféléknek.

A négy Gyradiko étterem közül a legfiatalabb az Estia nevet kapta, amely a görög mitológiában a tizenkét főisten egyikének neve (Hesztia) volt, akit a családi tűzhely és az otthon védő istennőjeként tiszteltek. Ezzel a névválasztással szeretnék egyben jelezni, hogy aki az étterem küszöbét átlépi, az igazi tartalmas, görög családias hangulatú vendéglátásra számíthat.

A hatalmas ablakok, a kék ledégősor a plafononon és az étterem hófehérre meszelt falai, egyelőre szolidan hozza a szokásos görög tavernák hangulatát, amelyet azért a szombat esténkénti élő görög zene is majd megtámogat. Mi például a közel háromórás, igen gazdag menüsorból álló vacsora alatt nemcsak Zeusztól(!) hallottunk görög dallamokat, de az est végére még maga a szakács és étteremtulajdonos is dalra fakadt. (A Fanari együttesben is játszó Zeys deres hajával és szakállával egyébként is nagyszerűen adta vissza a történelemkönyvek képeit idéző görög főisten jellegzetes fizimiskáját.) És bár a közös szirtakizás elmaradt, Ghavrilos kérésére felsorakozott előttünk a konyha teljes személyzete a felszolgálókkal együtt, akik ezen az estén tényleg mindent megtettek azért, hogy aztán a végén minden asztalnál ülő azt gondolhassa, amit a görögök: 'az étel, maga az élet".

Márpedig az egymást váltó hideg, meleg, elő és főételek tányérjain volt élet bőséggel. Ettünk borjúból készült ízletes húsgolyókat, spenótos, póréhagymás pitacikkelyeket, töltött cukkínit Manouri sajttal, és természetesen minden fogáshoz mérhetetlen mennyiségű, mindig az aktuális étel alapízéhez igazodó krémes joghurt öntetet. És ettünk elképesztően finom, kézzel nyújtott, olivaolajjal megkent lapon sütött pitát, amelyet kérésre olaj nélkül is készítenek a vendégnek, de a gluténérzékenyekre gondolva teljes kiőrlésű és kukoricalisztből is sütnek kisebb formákat.

'Az együk meg a világot' gondolatot képviselő Lucullus BT alapító/elnöke Turóczi Gábor, aki egyébként a próbavacsorát szervezte, az elmúlt tíz év alatt maga is részese volt annak, ahogy egy újságosbódé nagyságú épületből a Gyradiko egy négyéttermes franchise-alapú étteremhálózattá alakult át. Azt mondja, Ghavrilos azon dolgozik, hogy a gyros, tzatziki és baklava mellett a magyar emberek az autentikus kis-ázsiai ízekkel játszó görög konyha sokkal színesebb és még változatosabb képét is megismerhessék. Szerintünk nagyon jó úton jár.

Görög konyha kisokos
Ghavrilos szerint, ha görög konyháról beszélünk, három tájegység konyhájának az ötvözetét értjük alatta. Az egyik tájegység maga a szárazföldi Görögország, vagyis az a rész, amit ma Görögország közepének tartunk. Itt zömmel a zöldséges ételeket, a hüvelyeseket és a nyárson sütött húsokat érdemes megemlíteni. A másik tájegységnek, vagyis az Ión-tengeri szigeteknek köszönhetően - amelyek hosszú éveken keresztül olasz/velencei gyarmatok voltak -, már az olasz hatás érződik a görög konyhán. A földrajzi közelség miatt az olasz hatást a nyugati görög partvidékeken is lehet érezni, ami a kicsit intenzívebb fűszerezésben és a tészták használatában nyilvánul meg. Azonban a legmarkánsabb, legzamatosabb, legfűszeresebb és legillatosabb része a görög konyhának a kis-ázsiai görög konyha. Nem véletlen, hiszen a görögök évezredek óta Kis-Ázsiában élnek. Izmir (régebben Smirna), vagy Konstantinápoly - a mai Isztambul - területét zsidók, örmények, görögök, arabok, törökök és szlávok is lakták, és persze mindegyikük otthagyta nyomát a Kis-ázsiai görög konyhán. Ez utóbbi, vagyis az izgalmas kis-ázsiai ízvilág köszön vissza Ghavrilos konyhájában is.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek