Kőbánya alatti pincerendszerben bringáznak

Egy titokzatos bányánál nincs is jobb helyszín egy bringaversenynek, ezért jövőhét szombaton ismét egy föld alatti kalandra hívják a kerekeseket.

  

Galéria: Kőbányai Underworld KupaFotó: www.underworldkupa.hu

Sok helyen olvashatunk arról a Kőbánya alatt húzódó titokzatos pincerendszerről, amely fővárosunk alatt az évszázadok folyamán alakult ki. A legkomolyabb bányászati tevékenység 1838 után volt a területen, amikor a Nagy Pesti árvízben elpusztult épületek újjáépítéséhez termelték ki a mészkövet, amelyből jutott a Lánchíd, az Akadémia és az Országház építéséhez is. Az elhordott nyersanyag helyén hatalmas, több mint harmincöt kilométer hosszú, 300 ezer négyzetméternyi, azaz csaknem egymillió légköbméter alapterületű, fésűs elrendezésű járatrendszer maradt, amely azóta is gyakorlatilag kihasználatlanul áll.

 

Évente egyszer mindenképp használják

 

Ugyanis idén augusztus 10-én nyitja meg kapuit ismét a kőbányai barlangrendszer, hogy otthont adjon a MOFÉM Underworld Kupának, amely egy föld alatt zajló mountain bike verseny. A mintegy 2 km hosszú pálya a szervezők szerint könnyen végig tekerhető, különösebb nehézséget nem jelentő, szórakoztató nyomvonalú. Nehézségként a pincebejárathoz vezető 10 méteres rámpát említik, amely némi bringás rutint azért mégiscsak igényel. A versenypálya talaja vegyes összetételű: füves, kavicsos, aszfaltos, salakos, macskaköves és a föld alatt helyenként csúszós a beton.

Az Underworld Kupa nyomvonalát alkotó föld alatti szakaszon a pince belmagassága változó, átlagban 2-2,5 méter, de egy ponton kb. 160 cm körülire csökken, itt fokozott körültekintéssel kell haladni, erre tábla és villogó fények is figyelmeztetnek. A járatok szélessége 3 és 8 méter között változik, azonban egy szakaszon kb. másfél méterre szűkül, amely járat végén, egy 80 cm széles vasajtón kell áthaladni.

A nap folyamán 5 futamot indítanak, amelyek egyenként 60-70 percig tartanak. Arról, hogy milyen a versenyhez legideálisabb bringa, hogy kinek, melyik futamban érdemes indulnia, hogy mekkora a nevezési díj és mit kap érte cserébe a versenyző, arról a verseny honlapján található sokkal részletesebb informácó.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek