» Közel

Zsórifürdő is felkerült a gyógyhelytérképre

| | Nem érkezett még hozzászólás
Új célponttá válhat Mezőkövesd a gyógyturizmusban. Bár a Zsóry Fürdő már harminc éve gyógyfürdőnek számít, az üdülőövezete néhány napja a gyógyhely kinevezést is megkapta. Egész Mezőkövesd örül a jó hírnek.
Fotó: H.Szabó Sándor / ORFK
Fotó: H.Szabó Sándor / ORFK

A napokban hivatalosan is megkapta a gyógyhely minősítést a „Mezőkövesd-Zsórifürdő” üdülőterület, mely nemcsak a fürdő és a város számára jelent előnyöket, de a turisták számára is irányadó lehet- olvasható a Turizmus Online oldalán.

Nyerjen velünk: legyen újra turista Miskolcon!

Járt már a lillafüredi függőkertben, csónakázott már a Hámori-tó ladikjain, netán ült a tapolcai barlangfürdő meleg vizű forrásában? Ha valaha akár csak egy fél napra is közelebbi kapcsolatba került Miskolc városával, most egyetlen rövid élménybeszámolóval kétnapos miskolci kalandozást nyerhet. Kattintson!

Olajat kerestek, gyógyvizet találtak

Mezőkövesd, azon belül folyamatosan fejlődő fürdőjének üdülőterülete a 15. olyan hely, mely hazai gyógyhelynek számít. A rangos cím elnyeréséhez hosszú út vezetett: 1939-ben olajat kerestek, de meleg vizet találtak Zsóry Lajos országgyűlési képviselő földjén, majd 1940-ben adták át az első medencét.

1968-ban a kutakból feltörő, és a fürdőben hasznosított vizet gyógyvíznek nyilvánították, majd 1983-ben a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő megkapta a gyógyfürdő minősítést. A matyó főváros, illetve a Zsóry fürdő 2011-ben indította útjának azt a folyamatot, amelyben kérte a Zsóry gyógyhellyé nyilvánítását, azonban ehhez számos előírásnak, kritériumnak kellett megfelelni.

Fotó: Zsóry-fürdő.hu
Fotó: Zsóry-fürdő.hu

Komoly feltéteknek kell megfelelni

Valamely település egésze vagy meghatározott része akkor nyilvánítható gyógyhellyé, ha az erre vonatkozó rendelet szerint elismert természetes gyógytényezővel (gyógyvíz, éghajlat, levegőtisztaság stb.) rendelkezik. Ez a tényező Mezőkövesd Zsóry esetében az országszerte elismert gyógyvíz: az értékes termálvíz kalcium-magnézium-hidrokarbonát-klorid-szulfid összetételű.

Az engedélyeztetés során vizsgálták a levegő tisztaságát, valamint a környezet zajszintjét, a terület infrastruktúráját, megközelíthetőségét, számba vették az ott található szálláshelyeket, szolgáltató intézményeket. Mindezeket orvosi szakvéleményekkel, az Országos Meteorológiai Szolgálat véleményével, vízügyi szakvéleménnyel, hivatalos zajszintmérésekkel és még rengeteg további irat benyújtásával kellett Mezőkövesd önkormányzatának alátámasztania, hogy a fürdőt gyógyhellyé minősíthessék.

Fotó: Zsóry-fürdő.hu
Fotó: Zsóry-fürdő.hu

Jó a fürdőnek, jó a városnak

A gyógyhely titulus (melyet az Állami Népegészségügyi és Tisztifőorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala engedélyezett) a turisztikai hatások, a presztízs mellett újabb turisztikai beruházásokhoz is hozzásegítheti a települést. Mindezek révén lehetőség nyílik minőségi közterület-fejlesztésekre, a közösségi szolgáltatások színvonalának fejlesztésére, egyedi építmények, jelképek, vonzerők kiépítésére is. A gyógyhely minősítés kedvezőbb pályázati lehetőséget jelent a városnak.

Mi is fürödtünk vizében

Matyóföldi barangolásunkon mi is megáztattuk fáradt tagjainkat a helyi kénes gyógyvízben, miközben azt tapasztaltuk, hogy az utóbbi néhány évben bizony alapos változáson ment át a fürdő. Az egész évben nyitva tartó fedett fürdőben 3 különböző hőfokú gyógymedence, uszoda, pezsgőfürdő, szauna és gyógyászati részleg áll a vendégek rendelkezésére.
De az elmúlt időszakban egy közel 700 négyzetméteres wellness és szauna részleg is épült, ahol a hagyományos finn szauna és gőzkabin mellett bioszauna, infraszauna, aroma kabin és sókabin található. A jégkút és a merülőmedence garantált felfrissülést nyújt a szaunázás után. A wellness részleg mellett két gyerekmedencével is kibővült a fürdő, amely mellett egy játszósarkot is kialakítottak.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
7 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
16 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
30 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.