Kipróbáltuk: Miskolcon jó turistának lenni!

Amikor miskolci kirándulásunk után megmutattuk fotóinkat az ismerőseinknek, el sem hitték, hogy az egykori Acélvárosban készültek a képek. Fedezze fel újra családjával együtt Miskolcot és környékét Ön is, megéri!

 

 

Lillafüredi kirándulásunkat a kisvonatozásnál hagytuk abba. Ha a végállomásig fenn maradunk a zakatoló erdei vasúton, Miskolc Diósgyőr városrészében találjuk magunkat. Innen pár perc alatt kikeveredhetünk az eleinte lakótelepi, majd később falusias hangulatú utcák közül a díszköves, védett ősfás sétányig. Ennek végében, a Bükk lábánál magasodik a Diósgyőri vár.

Vár mint jegyajándék

1364-ben Nagy Lajos király nagy birtokrészt csatolt a várhoz, majd pompás, gótikus királyi várkastélyt építtetett belőle. Lajos király halála után Diósgyőr a továbbiakban a királynék javadalma volt: 1526-ig hat királyné, köztük Mátyás felesége, Beatrix jegyajándékba kapott vidéki rezidenciájaként szolgált – olvasható Hellomiskolc.hu ismertetőjében. Az oldalt egyébként érdemes indulás előtt áttanulmányozni, programok és látnivalók tucatjait lehet megtalálni rajta.

Diósgyőri vár Galéria: MiskolcFotó: mimi / Travelo

A Diósgyőri várban nyáron reggel 9 és délután 6 között történelmi panoptikum, fegyver- és páncélkiállítás, éremverde és a toronyból különleges kilátás várja a turistákat. A belépődíjakkal kapcsolatban érdemes a vár honlapján tájékozódni. A panoptikumot és a fegyverkiállítást kifejezetten érdekesen rendezték be – még annak ellenére is élveztük, hogy nem a szívünk csücske ez a műfaj. A meglepően jó állapotban megmaradt vár tornyából a Bükk gyönyörű erdeje, a falusi házak és a panelrengeteg egyszerre látszik, kiváló fotótémát szolgáltatva az önjelölt fotóművészeknek.

Irány az Avas!

Diósgyőr után az egyes villamossal Miskolc belvárosáig zötykölődtünk. Annak ellenére, hogy a városnak nincs túl jó híre, és sokan a mai napig az egykori Acélvárossal azonosítják, mi ennek egyáltalán nem találtuk nyomát. Szuper délutánt töltöttünk itt a szemerkélő eső dacára is, és nagyon sajnáltuk, hogy a gyerekek otthon maradtak, mert ők is nagyon élvezték volna a programokat a korábban már említett vártól kezdve, Mancs szobrán át, egészen a felújított Szinva-teraszig.

Szent István tér, háttérben az Avassal Galéria: MiskolcFotó: Kupcsik Sarolta / Miskolc TDM

A villamosról a városházánál szálltunk le, és először az Avas-dombot jártuk be ódon templomával és patinás sírjaival együtt. Mi innen az Papszer utca 1. szám alatt található Hermann Ottó Múzeum felé vettük az irányt, ami neve ellenére cseppet sem természettudományi témákkal foglalkozik. Akinek azonban még van kedve és ideje az Avason nézelődni, a 300-400 éves pincéknek otthont adó pincesort, és az avasi kilátót érdemes útba ejtenie.

Kár visszafordulni a bejáratnál

A Herman Ottó Múzeumban 600 forintos belépőért egy Szász Endre kiállítást, egy Szemere Bertalannal és kortársaival foglalkozó történelmi tárlatot, egy fotográfiatörténeti gyűjteményt és egy gyerekeknek szóló néprajzi-archeológiai kiállítást lehet megnézni. Az itt dolgozók azt mesélték, sokan visszafordulnak a bejáratnál, amikor meghallják a kínálatot. Pedig tényleg szórakoztató a múzeum. Ha itt járnak, menjenek be bátran. Bár nem túl nagy az alapterülete, mégis minden korosztály talál magának valami érdekességet az épületben.

Az ekhós szekér és a fejenálló almák

A sok nézelődéstől megfáradva már csak az lebeg az ember szeme előtt, hogy találjon egy jó éttermet, ahol finom falatok mellett ki tudja fújni magát egy kicsit. A helyi informátoraink egyöntetűen a Rákóczi Ferenc utca 4. alatt található Kispipa Halászcsárdára esküsznek, ahol ha jó az idő, virágos ekhós szekereken lehet enni-inni.

Lakatok a Szinva-terasznál Galéria: MiskolcFotó: mimi / Travelo

Ebéd után végigsétáltunk az épp épülő-szépülő Széchenyi utcán, a város sétálóutcáján, és rácsodálkoztunk a sorra megújuló régi épületeken, majd újfent elismételtük egymásnak, hogy mi egyáltalán nem ilyen Miskolcra számítottunk.

Sétánkat végül a Villanyrendőrtől nem messze, a Szinva feletti hídon található Mancs-szoborral zártuk, mely a hős miskolci mentőkutyának állít emléket. Pár lépéssel odébb, a szépen felújított Szinva-teraszon is érdemes elidőzni kicsit. Mi itt a szökőkútban fejen álló hatalmas almákat szerettük a legjobban – és ezzel valószínűleg nem voltunk egyedül, mert ottjártunkkor épp mások is lelkesen fotózták azokat.

Családi programok Miskolcon
Nekünk csak a fenti programok fértek bele az időnkbe, de ez nem jelenti azt, hogy a Miskolcra érkezőknek be kellene érnie a Diósgyőri várral, az Avassal, a Herman Ottó Múzeummal, Manccsal és a Szinva-terasszal. Állandó látnivalókat és időszaki programokat egyaránt kínál a nagyváros. De mik is ezek?
Állandó látnivalók:
A Lézerpont Látványtár a Győri kapu 57. szám alatt várja látogatóit. A 600 négyzetméteres kiállítótérben egy helyen ismerkedhetünk meg a Kárpát-medence legnagyobb látogatható viseletgyűjteményével, nagyapáink lassan feledésbe merülő kismesterségeivel, az ötvenes évek sajátos tárgyi kultúrájával, vagy a különleges ásványok és az optikatörténet sokszor titokzatos világával.
A Déryné utcában Színháztörténeti és Színészmúzeum várja az érdeklődőket. Állandó kiállítása a miskolci színjátszás történetét mutatja be archív felvételekkel, interaktív elemekkel, gyerekeknek kreatív foglalkozásokkal.
A Miskolci Állatkert és Kultúrparkban jelenleg több mint 120 állatfaj mintegy 700 egyedével lehet megismerkedni. "Milyen állat a fehérfarkú sül, a kéktorkú tragopán, a zászlósfarkú gereza? Hogy néz ki a csíkos fűegér? Vajon savanyú ábrázatú a citromsügér? Mit eszik a kéknyelvű szkink? És a kacagójancsi mindig vidám? Gyere el, nézd meg, kérdezd meg!" – invitálják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Állatbemutatók, látványetetések színesítik a programot.
Különleges élményt kínál a vendégeknek a miskolctapolcai bobpálya a barlangfürdő és a csónakázó-tó szomszédságában. A hegyoldalon kialakított bobpálya 800 méter hosszú, ebből mintegy 600 méteren keresztül lefelé száguldanak a bobok a fák közt, miközben 54 méteres szintkülönbséget tesznek meg. A rozsdamentes acél pályán maximum óránként 42 kilométeres sebességet érhetnek el a járművek, amint elérik ezt a határt, automatikus fékrendszer gátolja meg a további gyorsulást. A jobb és bal kanyarokkal, bukkanókkal tarkított, az erdő fái közt kanyargó, tengeri kígyóra hasonlító pálya igencsak megemeli az utasok adrenalinszintjét. Az országban egyedülállóan mindennap este, lámpafénynél is száguldhatnak a pályán a látogatók.
Programok:
XVII. Borsodi Fonó Folkfesztivál a Diósgyőri várban: 2013. július 6-7. Július 6-án délután Manó-fonó a kisebbeknek, a többi napon koncertek a nagyobbaknak Csík Zenekartól Harcsa Veronikán át Péterfy Boriig. A rendezvény előtt, július 5-én a belvárosban ingyenes invitáló programokkal várják az előfesztiválozókat.
XIV. Középkori forgatag - Lovagi játékok Diósgyőr várában: 2013. augusztus 17-18. Lovagi torna, vásári forgatag, harci bemutatók, zászlóforgatók, íjászok kápráztatják el a látogatókat.

 Újabb cikkünk ebben a témában: 

Ovisoknak készült weboldal mutatja, milyen Miskolcon turistáskodni 
Az óvodásokat és az alsó tagozatosokat szólítja meg a www.minimiskolc.hu turisztikai portál, amelyen MisKa mackó figurája segít a mai Miskolc felfedezésében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek