Vizasimogatás, nyomozás és ősfoci

Régóta szeretne megsimogatni egy vizát, esetleg kipróbálná, milyen futballjátékos lett volna az ókorban? Lámpás hajófelvonulást nézegetne, vagy kihasználná az ingyen múzeumi belépőket? Programajánló a hétvégére.

 

Viza simogatás és mini árvíz

 

Tudományos-ismeretterjesztő feladványokkal, vizasimogatással, krimijátékokkal, tánc- és színielőadásokkal, valamint koncertekkel várja a családokat a Danube Flow - Hív a Duna! kezdeményezés a Nemzetközi Duna Nap alkalmából június 28-án Győrben, június 29-én pedig Budapesten.

 

Galéria: Travelo programajánló 26. hétFotó: Jlala / Indafotó

Győrben évek óta megrendezik a Nemzetközi Duna Napot, amelyhez idén két programmal kapcsolódnak a civil szervezők. A családok péntek délután a győri Baross Gábor úti Csónakos szobornál kipróbálhatják a Meríts a Dunából! - ha szomjazod a tudást című, tudományos-ismeretterjesztő játéktár főbb elemeit, valamint megnézhetik Jaskó Bálint színművész A vízcsepp élete című interaktív előadását.

Szombat délután a budapesti Kopaszi gáthoz várják az érdeklődőket: az öbölben a családok egy három állomásból álló verseny során PET palackból készíthetnek kishajót, sőt akár miniárvízzel is kísérletezhetnek, valamint totón és krimijátékban is részt vehetnek. A Duna egyik őshonos halát, a vizát nemcsak kirakós játék segítségével ismerhetik meg, hanem egy medencében meg is lehet simogatni néhány élő példányt. A délután folyamán a Sanké Percussion Group, a Mrs. Columbo együttes és Petruska András gitáros-énekes ad koncertet a helyszínen.

 

Lámpás felvonulás és ingyen múzeumi belépő

 

A hétvégén, június 28. és 30. között rendezik meg Tatán a 20. Víz, Zene, Virág Fesztivált, amely a Tatai vár, az Esterházy-kastély és az Öreg-tó környezetében színes kulturális, virág-, sport- és gyerekprogramokkal várja a kikapcsolódni vágyókat.

 

Galéria: Travelo programajánló 26. hétFotó: Nurse / Indafotó

A fesztiválon fellép többek közt a Tankcsapda, a Boban & Marko Markovic Orchestra, Deák Bill Gyula, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, Herczku Ágnes, Dresch Mihály, a Téka zenekar, a Carbonfools, az Anna and the Barbies és a Zagar együttes. Idén lesz Romkocsma és Party Aréna is.

Újdonság, hogy a fesztivál karszalagjával minden tatai múzeum ingyenesen látogatható nyitvatartási időben. A fesztivál ideje alatt, pénteken rendezi az önkormányzat az I. Cseh-Magyar Testvérvárosi Találkozót, amelynek keretében a művelődési házban 20 év Prága terein címmel nyílik fotókiállítás.

A rendezvény hagyományos kísérőprogramja a kirakodóvásár, a szombat esti látványos tűzijáték, a műrepülő show, a sárkányhajó-bemutató az Öreg-tavon, valamint a fesztivál védjegyévé vált vízi karnevál, azaz több tucat csónak és kishajó lámpás felvonulása.

 

Balu kapitány a Gyereksziget utolsó hétvégéjén

 

Idén utolsó alkalommal várja a kisebb és a nagyobb gyerekeket a Gyerek Sziget a Hajógyári-szigetre a hétvégén, az állandó programok mellett a búcsút Balu kapitány, a tévémaci és több ismert mesehős teszi emlékezetesebbé. A látogatók a tévémaci és Balu kapitány mellett találkozhatnak Paprika Jancsival és sok régi mesehőssel is, valamint egy igazi mesebeli falu életébe is belekóstolhatnak.

 

Galéria: Travelo programajánló 26. hétFotó: Szigetargó / Indafotó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szombaton a Vidékfejlesztési Minisztérium a Duna történetével és a folyó élővilágával foglalkozó előadásokat szervez, ahol egyebek mellett egy óriási akváriumon keresztül közelről lehet majd tanulmányozni a dunai halakat.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park természetismereti játékokkal, a Duna-Dráva Nemzeti Park kézműves foglalkozásokkal, a Duna Múzeum óriás viza-kirakóval, a Fővárosi Vízművek "víztakarékos háztartási trükkökkel" várja az érdeklődőket.

 

Rejtélyes bűnügyek és ősfoci

 

A komáromi és a révkomáromi múzeumokban, valamint a Duna két partján fekvő erődrendszerben június 29-én, szombaton közös családi napot rendeznek, mely az ókori életet mutatja be különféle játékos vetélkedőkön keresztül. A helyszínek között kisvonattal lehet majd közlekedni. A programban szerepel falfestés, mozaikkészítés, legionárius felszerelések készítése, vetélkedő ókori táblás és ügyességi játékokban.

 

Galéria: Travelo programajánló 26. hétFotó: Wikipedia

A kiállításokhoz a múzeumok családi felfedező füzetet készítettek és nyomozásra is invitálják a résztvevőket. A rejtélyes bűnügy felderítéséhez a nyomokat a Duna Menti Múzeumban, a VI. bástya - Római kőtárban, a Komáromi Klapka György Múzeumban, valamint az Igmándi erőd kőtárában lehet fellelni. Aki mind a négy helyszínen összegyűjti a szükséges információkat és jó következtetéseket von le, meg tudja válaszolni a bűnüggyel kapcsolatos kérdéseket. A 10 legpontosabb választ adó jutalma családi belépő a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításaira.

A nap igazi különlegessége az ősfoci (harpastum) bemutató. Az Igmándi erődben két, ismert személyiségekből álló csapat mutatja be az antik labdajáték szabályait. A bemutató után mindenki kipróbálhatja azt, hogy mennyire lett volna tehetséges "focista" az ókorban.

Az ősfocit négyszögletes pályán játszották, amely csak kicsivel volt kisebb, mint egy futball-pálya. A játékosok száma játékonként változó volt. A csapatok a pálya két szélén egy-egy vonalat őriztek és az a csapat szerzett pontot, amely a labdát az ellenfél vonalán átjuttatta. A játék jelentős gyorsaságot, ügyességet és fizikai erőt igényelt, leginkább a rögbihez hasonlított.

 

Még elkaphatjuk a Hegyalja Fesztivál végét

 

Június 25-én nyitott, de a hétvégén még mindig tartani fog a 14. Hegyalja Fesztivál , amely évről-évre több mint 80 ezer látogatót vonz. A fesztiválozókat idén számos újdonság várja, amelyek között az egyik, hogy különböző utalványokkal immár a helyszínen is vásárolhatnak bérletet vagy napijegyet a látogatók.

A strandolás, kirándulás, éjszakai rajzfilmvetítés, bringázás, evezés mellett olyan magyar kedvencek és világsztárok lépnek fel, mint a Slayer, Ákos, a Scooter, az Asking Alexandria, a Down és még sokan mások.

Új kemping is szolgálja a fesztiválozók kényelmét. Az egyedülálló fesztiválkörnyezet kiváló kikapcsolódási lehetőséget jelent bármilyen korosztálynak. A Hegy' a hagyományosan erős és színvonalas zenei programok mellett a természeti környezet, a „zöld nyaralás" a városi forróságból a hűs pincékbe, víz mellé és zöldbe vágyókat, illetve a sportkedvelőket is csábítja: évről-évre egyre többen érkeznek kerékpárral a fesztiválra, és az evezési lehetőség is mind több fesztiválozót vonz Tokajba.

A fő hangsúly természetesen idén is a zenei programokon lesz. A fesztivál több mint 200 fellépője között olyan világsztárok érkeznek, mint a Slayer, a Scooter, Magyarországon először a Hegy'en lép fel, sőt dedikál is az Asking Alexandria, itt lesz a Down, Ákos, a Quimby és még sokan mások.

A szervezők idén meghirdették a Hegy' „rezsicsökkentési" programját, amelynek köszönhetően például már a 100 kilométernél közelebbről érkező fesztiválozók is igénybe vehetik az 50 százalékos vasúti kedvezményt, ha alkalmi menettérti jegyet váltanak és Tokajban a vasútállomáson vagy a fesztiválon a Nagyteknősbéka Házban lepecsételtetik a jegyüket. Az elmúlt évek népszerű „fesztiváljárata", a Zsuzsi-vonat idén folyamatosan szállítja oda-vissza a fesztiválozókat az állomás és a fesztiválbejárat között.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek