Horrorisztikus élmények és tárgysimogatás

Éjszaka minden izgalmasabb. Íme néhány tipp, hol éjszakázhatunk június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján, ha hirtelen kulturálódni támadt kedvünk.

Vonatok szerelmeseinek éjszakája

Amint arról már beszámoltunk, június 22-én este a Budapest-Nyugati pályaudvaron a vasút szerelmesei, rajongói egyszerre tekinthetik meg a MÁV matricázott mozdonyait, a Kandó-TRAXX, az Aranycsapat-Taurus és a legújabb Hunyadi Mátyás mozdonyt. A Királyi Várótól éjjeli ingyenes nosztalgiavonat indul a Vasúttörténeti Parkba. A mécsesekkel kivilágított parkban matuzsálem járművek parádéja, és magánvasúti mozdonyok látványos bemutatója várja a látogatókat. Az esti órákban és éjszaka is közlekednek vonatok a Gyermekvasút vonalán, este 8 órától hajnalig.

Fotó: Menóvezér / Indafotó

A budai hegyekben gőzmozdonyos utazást, nyitott fűtőházat, hajtányozást, éjszakai vezetett gyalogtúrát és a vasútmodellező szakkör kiállításának díjmentes látogatását kínálják. Hűvösvölgy állomás várótermében az egykori Úttörővasútról és a Gyermekvasútról szóló filmeket mutatnak be. További vasúti éjszakai programok az országban itt.

Gyertyafényes tárlatvezetés a Hajósi Kastélyban

A Hajósi Érseki Kastélyban sétálni már eleve romantikus élmény. Ha azonban mindezt most szombaton éjszaka tesszük, fuvolazenére és zongorakoncert háttérrel, miközben megállhatunk előadásokat is hallgatni, esetleg filmvetítésen vehetünk részt, biztosan még emlékezetesebbé tehetjük az itt tartózkodást. Akinek még nem elég a romantikából, gyertyafényes tárlatvezetést is kaphat.

Megrázó élmények az Elektrotechnikai Múzeumban

Már délután elkezdődnek a gyerekprogramok játékos fizikaórákkal és érdekes előadásokkal az Elektrotechnikai Múzeumban, például arról, hogy „Mi is van a konnektor mögött?" Este nyolc órától aztán egészen éjjel egyig "Megrázó" és izgalmas kísérleteken vehetünk részt az elektrosztatika és az elektrodinamika világából.

Tárgysimogató a Délkelet-ázsiai Aranymúzeumban

Az Andrássy úti kiállítóhely hét aranymaszkot mutat be a múzeumok éjszakáján. A nagyközönség most először láthatja ezeket az ázsiai különlegességeket, köztük egy feltételezhetően Dél-Kínából, Jünnan tartományból származó uralkodói rituális tigrismaszkot, egy indonéz táncmaszkot, halotti maszkokat és két ezeréves Fülöp-szigeteki maszkot is.

A látogatók egy tárgysimogató keretében keleti mintás herendi porcelánokat vizsgálhatnak meg, majd egy nagyító segítségével annak a feliratos aranytekercsnek a burmai betűit kereshetik ki, amelyet egy magyar orientalista fordító határozott meg a közelmúltban.

Az esti órákban a gyűjtemény öt nagy értékű tárgya kerül kalapács alá jelképes kikiáltási áron, így minden látogató átélheti egy aukció izgalmait. A programokat indonéz táncbemutató egészíti ki, majd Noon Azaki haikuestje és egy kerti dzsesszkoncert zárja.

Nagykörösi horrorisztikus élmények

Felfedező körútra hívja a nagykőrösi családokat az idei múzeumok éjszakáján az Arany János kulturális központ és a helyi önkormányzat. A szombat este „fénypontja" a tábortűz és a zseblámpás múzeumi tárlatvezetés lesz. Az éjszakába nyúló program délután 6 órakor egy olyan családtörténeti kiállítás megnyitójával kezdődik, amelyhez a régi és újabb fotókat a nagykőrösi famíliák adták kölcsön. A tűz és a zene harmóniáját tapasztalhatják meg az este 9 órakor a múzeumkertben gyújtott tábortűz mellé telepedők, míg 10 órától kissé horrorisztikus élményt kínálnak a szervezők: a sámánnak, rabnak, s más meghökkentő figurának beöltözött emberekkel „dermesztővé" váló rendhagyó múzeumi tárlatvezetésen csak zseblámpával lehet részt venni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek