Beszéljen akár eszkimókkal rádió adó-vevőn

Június 22-én minden eszközt kipróbálhatnak a Pákozdi Emlékparkba látogatók, akár a Föld túlsó felén élőkkel is beszélhetnek rádió adó-vevők segítségével.

A hadsereg vezetését támogató híradástechnikai eszközök fejlődését mutatják be a Magyar Honvédség Katonai Emlékparkjában, Pákozdon a Múzeumok éjszakája napján. A szombati, június 22-i rendezvényen minden eszközt kipróbálhatnak a látogatók, akár a Föld túlsó felén élőkkel is beszélhetnek rádió adó-vevők segítségével – írja az MTI.

 

Galéria: PákozdFotó: Zubreczki Judit / Travelo

Ritka második világháborús magyar és német katonai rádiókat is láthat a nagyközönség a HA5KDR Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klubnak a hivatalos programok részét képező kiállításán, ahol - mint a szervezők közölték - "a muzeális military adó-vevők mellett a rádióamatőr hobbi szépségeit is" bemutatják az érdeklődőknek. A készülékek az 1848-as győzelmes csatának emléket állító obeliszk mellett felütött sátorban kapnak helyet.

A katonai és a polgári rádiózás eszközeivel ismerkedve a látogatók egy valódi éteri összeköttetés részesei is lehetnek. A palettán műholdas és rövidhullámú meteorológiai jelek vétele éppúgy szerepel, mint RH- és URH-összeköttetések létesítése. A látogatók a készülékeket a rádióklub tagjainak felügyelete mellett maguk is használhatják.

A Múzeumok éjszakája pákozdi rendezvényén az elmúlt 70 év híradóeszközeinek bemutatása mellett lesz honvédelmi témájú vetélkedő elméleti és gyakorlati feladatokkal, fénypuskalövészet, és bemutatnak egy repülőgép-szimulátort is - olvasható a nemzeti emlékhely honlapján.

 

Galéria: PákozdFotó: Zubreczki Judit / Travelo

Az interaktív rádióadóvevő-tárlat reggel tíztől éjfélig fogadja az érdeklődőket, délután 4-től a rendezvény végéig óránként különbusz közlekedik a székesfehérvári katonai helyőrségi klub és a pákozdi emlékhely között.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek