» Közel

Korhatáros sétákat szervez a BUPAP

| | Nem érkezett még hozzászólás

Budapest "szexuális térképének" néhány területét járják be a Budapest Asztfaltprojekt (BUPAP) új sétái: a programok a dualizmus és a századforduló idejétől napjainkig olyan zárt, a nagyközönség számára többnyire ismeretlen szexuális közösségeket mutatnak be, mint a prostituáltaké vagy a homoszexuálisoké. A részvételt 18 éven felülieknek ajánlják a szervezők.

Séta a lányok nyomában címmel Szécsényi Mihály történész, levéltáros vezeti a Budapest 19-20. századi prostitúciótörténetével foglalkozó programot, amely a kezdetektől napjainkig mutatja be a prostitúció tereit, változásait és még ma is látható emlékeit városszerte - tájékoztatták az MTI-t közleményben a szervezők.

A polgári korszak prostitúciójának előzményei még a feudalizmus idején, a városfalakkal körülvett Pesten és Budán bontakoztak ki és a 18. század második felétől fokozatosan alakultak ki helyszínei, intézményei. A szexuális szolgáltatások a 19. század folyamán részévé váltak a fogyasztói piacnak és az új nagyváros gyors növekedésével a prostitúció is új területeket hódított meg: a belváros vált a luxusszolgáltatások helyszínévé, míg a kispénzű kuncsaftok az akkori külső kerületekben kereshették fel az örömlányokat. A hatóságok minden korban szélmalomharcot vívtak az "iparral" szemben, amelynek rendszere a mai napra teljesen átalakult.

A "Másik" Budapest című program a fővárosi meleg szubkultúra életét, szokásait, tereit mutatja be és a szervezők híres magyar művészek életének kevéssé ismert részleteibe is beavatják a résztvevőket. A Somogyi Rohonczy Zsófi művészettörténész vezetésével induló séta megkérdőjelezi a merevnek hitt kategóriákat és megpróbál új nézőpontok segítségével rávilágítani a város egy sokak által ismeretlen oldalára. A program a Ludwig Múzeum-Kortárs Művészeti Múzeumban látható A meztelen férfi című kiállítás megtekintésével ér véget.

A Séta a lányok nyomában június 21-én 14 órakor, a "Másik" Budapest június 22-én 11 órától kerül megrendezésre, mindkét programra a BUPAP honlapján lehet jelentkezni.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
7 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
15 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
29 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.