Június 15-től itt a nyári MÁV menetrend

Egyes szakaszokon csökkenő menetidő, könnyebb kerékpár szállítás, komfortosabb utazás, segítőkész vonatszemélyzet, nagyobb utasbiztonság. Lássuk, mit ígér a MÁV az új, holnap életbe lépő nyári menetrendben.

Június 15. és augusztus 25. között nyári menetrend lép életbe a vasúton a jelentősen megnövekvő, balatoni utazási igények megfelelő kiszolgálása érdekében.

 

Csökkenő menetidő

 

A Tárnok–Székesfehérvár szakasz pályafelújításának köszönhetően már nagyobb sebességgel közlekedhetnek a vonatok a Balaton felé, így az eddigi évekhez képest csökkentek a menetidők – tudjuk meg a MÁV Start Zrt. sajtóközleményéből. A fővárosból például Balatonfüredre a leggyorsabb eljutás mintegy húsz perccel rövidült, a déli partra pedig tizenöt perccel csökkent a gyorsvonatok menetideje.

 

Galéria: Életbe lép a nyári menetrendFotó: Máv-Start Zrt.

 

A Balaton északi partjának vonatközlekedése

 

A Balaton északi partja felé Budapestről 19 közvetlen vonat biztosítja az eljutást. Idén nyáron a Budapest–Székesfehérvár–Balatonfüred–Tapolca vasútvonalon változások lesznek, amelynek a lényege a Budapest környékén már életbe lépett zónázó rendszer, mivel a nyári, tóparti, jelentős utasforgalom hasonlít az elővárosira. A vasútvonalon a zónahatár Balatonfüred lett. A vonalon háromféle új vonattípus közlekedik, amelyek a könnyebb beazonosítás érdekében nevet is kaptak:

KÉK HULLÁM: Budapest és Tapolca között kétóránként közlekedő sebesvonat, amely a leggyorsabb vasúti eljutási lehetőséget biztosítja a Balaton északi partjára. A vonatokban légkondicionált, wifis InterCity-kocsi és tizenhat kerékpár szállítására alkalmas kerékpárszállító-kocsi is közlekedik.

TEKERGŐ: Budapest és Tapolca közötti gyorsvonat, amely, több mint harminc kerékpár szállítására kialakított kocsival közlekedik. Ez a vonattípus alkalmas a csoportos utazási igények kielégítésére is. Az együttes elhelyezést és a rendkívüli, menetrendtől eltérő vonatmegállítást a csoportok számára akár külön térítés nélkül biztosítja a vasúttársaság.

Újdonság és jó hír a kerékpárral Balatonra utazók számára, hogy mind az északi mind pedig a déli parton - a nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival közlekedő vonatokban - külön, a kerékpárok fel- és lerakásában segítséget nyújtó vonatkísérők is lesznek. Ezek a vonatok biztosítják a közvetlen balatoni eljutást Kelet- és Nyugat-Magyarországról is.

Egyes TEKERGŐ vonatok július 6-tól szombatonként és vasárnaponként JUBILEUMIvonatként közlekednek. Az egyik legszebb dízelmozdonyként számon tartott, idén ötven éves, és a menetrend szerinti forgalomban már nem közlekedő, legendás, svéd Nohab-mozdony vontatta szerelvény egy múltidéző kínálatú étkezőkocsival fog közlekedni, így hangulatos időutazásra ad lehetőséget.

KATICA: Budapest és Balatonfüred között kétórás ütemben közlekedő sebesvonat, amely Székesfehérvártól Balatonfüredig minden állomáson és megállóhelyen megáll. A vonat babakocsis és kerekes székes utazásra is megfelelő körülményeket biztosít.

 

A Balaton déli partjának vasúti közlekedése

 

A déli partra kétóránként indulnak a főváros felől a gyorsvonatok, amelyek egy-egy légkondicionált InterCity-kocsival és nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival közlekednek. Emellett naponta több közvetlen sebesvonat is az utazók rendelkezésére áll, ezek a tóparton minden állomáson és megállóhelyen megállnak, így közvetlen eljutást biztosítanak valamennyi üdülőterületre.

 

Galéria: Életbe lép a nyári menetrendFotó: Máv-Start Zrt.

Az Ezüstpart Expressz Miskolc és Balatonszentgyörgy között fog közlekedni, felújított kocsikból kerül kiállításra. A vonat ötvenkét férőhelyes, nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is továbbít.

Az Aranyhíd Expressz Szeged és Fonyód között közlekedik, és közvetlen eljutást biztosít Szegedről, Kecskemétről, Kiskunfélegyházáról és Ceglédről a Balatonhoz. A vonat első osztályú kocsikkal közlekedik, amelyek másodosztályú jeggyel igénybe vehetők, ezen felül kerékpár szállítására alkalmas kocsit is továbbít.

Egy új vonatpárral javul Győr és az Északnyugat-Dunántúl összeköttetése a Balaton déli partjával, Győr és Siófok között biztosítva a közvetlen vasúti utazást. A vonat a Balatonnál mindenhol, a Székesfehérvár–Komárom vonalon pedig a nagyobb településeken áll meg.

A Balatonfenyvesi kisvasúton egész nyáron egy, a kirándulók igényei szerint beállított, erősítő vonat is közlekedik minden nap.

 

Átlós vonatok, bagolyvonatok, utas- és vagyonbiztonság

 

Nemcsak a déli parthoz, hanem az északihoz is el lehet jutni közvetlen, átlós vonatokkal mind a déli, mind az északkeleti, mind pedig a nyugati országrészből - többek között - Szombathelyről, Miskolcról, Záhonyból, Nyíregyházáról, Debrecenből, Szolnokról, Pécsről és Szegedről is.

 

Galéria: Életbe lép a nyári menetrendFotó: Máv-Start Zrt.

Újra közlekednek a Bagolyvonatok csütörtök, péntek és szombat éjszakánként: egy pár a Déli pályaudvar és Keszthely, míg további egy pár a Déli pályaudvar és Fonyód között, Budapestről késő éjszaka, a Balatonról pedig a hajnali órákban indulva. A Bagolyvonatokon az utasok védelme, és a vagyonbiztonság érdekében vasútőrök is utaznak, továbbá esetenként a vasútőrökön kívül rendőri járőrszolgálat is lesz a vonatokon, mint ahogy a nagyobb vasútállomásokon is. A többi balatoni járaton is megerősíti a vasúttársaság a biztonsági szolgálatot, erre a fesztiválok idején is lehet számítani.

 

Vonatozás hajózással és kerékpáros túrajegy

 

A nyári hónapokban a kerékpárosok és a hajózást kedvelők is kedvezményesen utazhatnak a vonatokon a kerékpáros túrajegy és a Balaton Mix jegy révén. A kerékpáros túrajeggyel az ország bármely területéről, a megtett távolságtól függetlenül, egységesen, 420 forintért szállítható kerékpár a Balatonhoz, a Fertő tóhoz és a Tisza-tóhoz. Így nemcsak a tavakhoz lehet eljutni és a bicikliket elszállítani, hanem a tavak körüli állomások, megállóhelyek között utazva sem kell aznap újabb kerékpárjegyet váltani. A Balaton Mix jegy pedig a Balaton körüli vasútvonalakon és a Balatoni Hajózási Zrt. menetrend szerinti járatain jogosít korlátlan számú utazásra és kerékpárszállításra. Ezen felül a Balatonhoz való eljutásra ötven százalékos kedvezményű jegy váltható, továbbá fél áron lehet utazni a Balatonfenyvesi kisvasúton is.

 

Galéria: Életbe lép a nyári menetrendFotó: Máv-Start Zrt.

A nyári időszakban hostessek segítik az utasokat a budapesti főpályaudvarokon az egysoros sorban állásnál, illetve menetrendi információk nyújtásával a Balaton partján, tizenegy helyszínen: Tapolcán, Keszthelyen, Badacsonyban, Balatonfüreden, Balatonalmádiban, Fonyódon, Balatonlellén, Siófokon, Zamárdiban, Balatonbogláron és Balatonföldváron.

A nyári menetrendi információk elérhetők a MÁV-START honlapján, a www.mav-start.hu oldalon, az ELVIRA internetes menetrendi keresőben, illetve az összefoglaló füzetet a Déli pályaudvaron és a nagyobb állomásokon is megkaphatják az utasok.

Ön mit tapasztal?
Ha Ön is épp balatoni kerkpártúrát, vagy hajózással egybekötött "Balatonozást", esetleg egyszerű tóparti utazást tervez a nyárra, szívesen meghallgatnánk, mi az Ön tapasztalata a beígért szolgálattások minőségéről.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek