Egyen gulyásleves-jégkrémet a hétvégén!

Izgalmas fogások közt tobzódhatunk, degeszre ehetjük magunkat szamócával, viruló rózsák közt borozhatunk, városismereti vetélkedőn vehetünk részt, vagy bevándorlókkal ismerkedhetünk a hétvégén. Programajánló.

Budai Gourmet Fesztivál

Magyarország legizgalmasabb kulináris országjáró körútját járhatja be, aki a hétvégén a Millenáris Parkba látogat. A Gourmet Fesztiválon idén a gulyás kerül fókuszba, de lesz – sok más mellett – mézes zsendicekrém levendulazselével, és libamájjal töltött füstölt csülök is. Május 30-án, csütörtökön egy szakmai nappal indít a gasztro-hétvége, hisz a Gourmet nemcsak a nagyközönséghez igyekszik közelebb hozni a minőségi gasztronómia szereplőit, hanem ez egy találkozási és igazodási pont a szakmabeliek számára is.

Galéria: Travelo programajánlóFotó: . / Northfoto

Pénteken már a nagyérdemű számára is kinyílnak a kapuk, naponta déltől 23 óráig, egészen vasárnapig. A Gourmet Fesztiválon végigehetjük az ötven hazai – budapesti és vidéki – csúcs-étterem szinte mindegyikét, s ehhez most nem kell bejárnunk az országot sem. Kóstolható lesz idén – 500-1000 forintért per adag – például a kamcsatkai rákkal töltött pelmenyi, ami tulajdonképpen egy főtt tésztaspecialitás oroszföldről.

Az idei év központja azonban a gulyás, szinte mindegyik étterem készül egy saját variációval. A teljesség igénye nélkül lesz majd szarvasgulyás, gulyásleves ázsiai ízekkel, „Táj gulyás" leves, somogyi gulyásleves burgonyaprószával és Wiener Flakergulasch is. A sornak még nincs vége, hisz megízlelhetjük a kecskehúsos koreai gulyáslevest, a balatoni pontygulyást, a debreceni gulyás hot-dogot és a kardhalgulyást. Megtudhatjuk azt is, milyen a gulyás terrine és legfőképpen, hogy mennyire ízletes a gulyásleves-jégkrém. És megismerhetjük, hogy az első hazai Michelin-csillagos étterem portugál séfje hogyan készíti a tradicionális magyar gulyást.

A belépőjegy ára 2900 Ft, mely mellé jár egy prémium minőségű borospohár, a Szent Tamás pincészet Tokaji MÁD Furmint 2012 kóstolója, naponta az első 1000 látogatónak egy bélszín carpaccio, egy kóstoló Hungária Rosé Extra Dry pezsgőből, valamint egy csésze espresso, amelyet az ország legjobb baristái készítenek majd el.

Szamócás vásári forgatag Lajosmizsén

Aki kevésbé kifinomult gasztroprogramra vágyik, vagy aki bolondul a földieperért, vegye az irányt Lajosmizse felé. Itt, az öreg Tanyacsárda udvarán kerül megrendezésre június elsején a negyedik szamócás vásári forgatag.

Galéria: Travelo programajánlóFotó: . / Northfoto

"Lajosmizse környéken körülbelül száz megszállott termelő egész évben azon dolgozik, hogy a legjobb ízű szamóca kerüljön a piacra. Ők a szamóca igazi szerelmesei. Az ő ünnepüket rendezzük meg, hogy együtt ünnepeljük a szamóca érését és adjunk hálát ezért a finom piros gyümölcsért. Közben táncolhatsz, lovagolhatsz, kocsikázhatsz, kóstolgathatsz, horgászhatsz, feszítheted az íjakat, agyagozhatsz. Élvezheted a Tanyacsárda környezetét és főztjét. Légy a vendégünk" – invitálnak a szervezők.

Köztünk élnek! a Millenárison

Ha a gasztronómiai különlegességek megismerését más kultúrák megismerésével kötné össze, a fent említett Gourmet fesztivál előtt vagy után - esetleg helyett - látogasson el a Millenáris D épületébe. A hétvégén ugyanis nem a megszokott módon ismerkedhetünk itt a bevándorlókkal.

Galéria: Travelo programajánlóFotó: Northfoto

"A személyes találkozás csak a kezdet. Szeretnénk, ha közös élményeket is szereznél másokkal, akik épp csak annyiban különböznek tőled, hogy máshol jöttek világra, vagy éppen más az anyanyelvük. Mindegy, mennyi idős vagy, milyen végzettséged van, tudsz-e idegen nyelveket. Gyere el, vegyél részt a programokon – ismerkedj más kultúrákkal, vallásokkal, ételekkel, játékokkal, zenével! Nézd meg, hogyan hat a máshol született gyerekekre a magyar népdal! Kóstold meg más népek nemzeti ételeit, figyeld meg, hogyan tud egy színpadon játszani sok gyerek, akik nem ugyanolyan nemzetiségűek, hogyan tud együtt zenélni európai, afrikai, ázsiai..." - írják meghívójukban a szervezők.

Kárpát-medencei borászatok és zenészek találkozója

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg május 31-június 2. között a Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozóját, Magyarország egyik legszebb és legnagyobb rózsakertjében Budatétényben. A minőségi borok és borászok mellett, a színpadon koncertekkel is várják az érdeklődőket. Idén a zenei programot a Budai Fonó Zeneház állította össze.

Budafok az 1900-as évek elején a Monarchia borkereskedelmi központja volt. A Kárpát-medence borainak, több mint 70 százaléka megfordult a helyi pincékben. Adottsága kiváló lehetőséget adott pincerendszerek építésére, a Duna és a vasútvonal egyszerűvé tette a közlekedést, az adók pedig kedvezőbbek voltak, mint a fővárosban – Budafok ugyanis akkor még önálló település volt.

Galéria: Travelo programajánlóFotó: Marco Santini / Northfoto

Első alkalommal, 2006-ban egy olyan rendezvény megszervezése volt a cél, ami máshol nem található meg, aminek szellemisége, kisugárzása van. Azóta a Kárpát-medence jó néhány kiváló magyar borásza összesereglett Budafokon, igazodva a Budafok-Tétény Művészeti Fesztivál időpontjához.

A találkozó helyszíne idén is a csodálatos Budatétényi Rozárium, mely ilyenkor már teljes díszében pompázik. A rózsakertben, a kiültetett fajták száma jelenleg 1200, ez mintegy 7000 tő rózsát jelent. Ez a kert Magyarország legnagyobb rozáriuma, és nem kell szégyenkeznie akkor sem, ha Európa többi gyűjteményes kertjével hasonlítjuk össze. A hazai pincészetek mellett, évről-évre nő a résztvevő határon túli borászok száma is. A szervezők eddig kevéssé ismert, de minőségi borokat előállító pincészeteket is meghívnak, lehetőséget biztosítanak a bemutatkozásukra.

Budapesti Barangoló Csepelen

Csepeli különkiadással jelentkezik június 1-jén és 2-án a Budapest Barangoló. A rendhagyó, interaktív városismereti kvíz közben a csapatok felfedezhetik a sziget rejtett zugait és megismerhetik a történeteit. A játék a PLACCC Csepel Fesztivál programja keretében valósul meg. A városi közterületeket rendhagyó művészeti térként használó fesztivál május 30. és június 4. között ugyanis Csepelre költözik.

A belvárosból HÉV-vel csak 10 percnyi utazással elérhető városrész sokak fejében összemosódik az egykori acélgyárral, pedig a sziget a nosztalgiázásnál sokkal több izgalmas felfedezést tartogat. A rejtett kincseket és a különös történeteket fedezhetik fel a Budapest Barangoló nevű interaktív városismereti kvíz résztvevői a hétvégén. A 2-5 fős csapatok a sétatúra során feladványról feladványra haladnak, miközben egy fokozatosan kirajzolódó útvonal mentén térképezhetik fel a látnivalókat.

Galéria: Travelo programajánlóFotó: Budapest Barangoló

A csepeli felfedező játék közben a résztvevők megismerhetik a jól ismert és ismeretlen épületeket, történeteket. Megtudhatják például, hogy Csepel volt az egyik első, középkorban is bejegyzett település, később a királynék házassági ajándékbirtoka, majd törökök, szerbek, német telepesek otthona, és az 56-os mozgalmisták utolsó bástyája.

A Budapest Barangoló csepeli különkiadása remek hétvégi családi program is lehet, hiszen a feladványok megoldása akár még 12-14 éves gyerekeknek sem okoz problémát. A két nap alatt legjobban teljesítő három csapatot az eredmények értékelése után izgalmas nyereményekkel jutalmazzák. A kvízt magyar vagy angol nyelven is ki lehet próbálni, vagyis külföldiek is bekapcsolódhatnak a játékba. A szabadtéri programhoz az időjárásnak megfelelő ruházat és kényelmes cipő ajánlott.

Budapest Barangoló csepeli különkiadás
2013. június 1. (szombat) és június 2. (vasárnap). Indulás 14.30-15.30 között folyamatosan

Kiindulási pont: HÉV Söröző (Csepel, HÉV végállomás) 1210 Budapest, Völgy u. 1.

Online jegyfoglalás: http://placcc.jegy.hu/
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek