Családi nyaralás: kész katasztrófa?!

Ezerrel száguldana a víz felett, esetleg tízméteres fára mászna? Csokipakolással nyugtatná az idegeit, vagy vízágyúval lődözne családtagjaira? Sárváron mindezt egyszerre teheti meg.

Ugye mi is ismerünk olyan családfőket, akik szenvedő arccal vakargatják a fejüket, ha közeledik a gyerekek nyári szünideje a suliban és az éves szabadság a munkahelyen? Majd alig várják, hogy végre vége legyen a nyaralásnak, és visszatérhessenek a munkahelyükre kipihenni a fáradalmakat.

Elmondásuk szerint ugyanis képtelenség egyszerre megfelelni a szülőpár mindkét tagja, illetve a különböző életkorú gyerekek egyszerre jelentkező elvárásainak. A családi nyaralás kész stresszfaktor lenne? A Travelo ezúttal Sárváron nézett körbe, hogy lehet úgy nyaralni családosan, hogy közben senki ne legyen boldogtalan.

Gyermekbirodalom a gyógyfürdőben.
Galéria: sárvári gyógyfürdő
(Fotó: Kiss Csanad / sárvári gyógyfürdő)

 Lubickolás és csokipakolás a Sárvári Gyógyfürdőben

Ellazultan feküdni egy gyógymedencében, miközben az ember legfeljebb arra koncentrál, nehogy lecsukódjon a szempillája a nagy nyugalomtól – ideális pihenésnek ígérkezik az évközben megfáradt családfőnek. Nem beszélve arról, hogy a fürdő világhírű gyógyvizében a nyaralás alatt rendszeresen megmártózni esetleges egészségügyi panaszainkra is gyógyírt nyújt.

Mire is jó?
Az alkáli hidrogén karbonátos gyógyvíz fő alkalmazási területei a gyógyfürdő honlapja szerint többek között: a krónikus, degeneratív gerinc és ízületi betegségek, gyulladásos mozgásszervi betegségek krónikus fázisai, izomgörcsök oldása, izomzúzódások, ízületi rándulások, sportsérülések balesetek utókezelése és ortopédiai, reumasebészeti műtéteket követő utókezelések.

 Relaxálásra alkalmas melegvizes medencék a fürdő kül- és belterületén is találhatók, így a lubickolást akár napozással is összeköthetjük. Gyógyfürdőt látogatni ma már azonban szerencsére nemcsak nagypapa-üzemmódban lehet. Aki nagyobb aktivitásra vágyik, úszhat is a 25 méteres beltéri úszómedencében, vagy lecsúszhat az óriáscsúszdákon, esetleg a fejesugró öbölben mutathatja meg a gyerekeknek, apa milyen menő. De van itt hullámmedence és különböző sportpályák is, ahol focizni, petanque-ozni, vagy röplabdázni lehet.

Ha kifejezetten közös programot szeretnénk a gyerekekkel, akár az egész család is lecsúszhat a széles családi csúszdán, vagy játszhat a bowlingpályán, ami a családi fürdőszárnyban található. Itt a felnőttek úgy is szemmel tarthatják csemetéiket, hogy közben ők maguk is élvezhetik a medencék előnyeit. Ezt a szárnyat kifejezetten úgy alakították ki, hogy a gyógyvízben ücsörgők és aktív gyermekeik egy légtérben, egymáshoz közel maradhassanak. Egy látványos, napos függőfolyosó választja csak el őket, a nagyobbak felmászhatnak a nyolc méteres mászó falra, vagy őrjönghetnek a csúszdákkal, vízi ágyukkal, spriccelő kapuval felszerelt gyermekmedencében.

Attól, hogy gyógyfürdő, nem kell unatkoznunk.
Galéria: sárvári gyógyfürdő
(Fotó: Kiss Csanad / sárvári gyógyfürdő)

 A család hölgytagjai is kiélvezhetik a nyaralást, mivel egyrészt a fitness részlegen a pilatestől a gymstick-ig több mint húszféle mozgásformát is kipróbálhatnak, másrészt a lávakövestől a mézes masszázsig, csokoládépakolástól a pezsgőfürdőig számtalan módon kényeztethetik magukat. Így a fürdőhelyeknek éppen azt a látszólagos hátrányát küszöbölhetjük ki, ami a "jó-jó, beültem a medencébe, de öt perc után már kissé unalmas a program" érzését kelti a történésekre vágyó családtagokban.

Amennyiben olyan programon szeretnénk részt venni, ahonnan már nem tarthatjuk szemmel csemetéinket, három éves kor felett a medencetér galériáján található játszóházban óvónőkre bízhatjuk őket, három éves kor alatt pedig mi magunk is együtt játszhatunk a kicsikkel. A legfiatalabb fürdővendégek számára pelenkázó-helyiséget, baba-mama szobát és mikróval, valamint bébiétel melegítővel ellátott baba-konyhát is kialakítottak a családi fürdőszárny területén. A fürdőbelépőkről részletesen tájékozódhat itt.

Ezerrel elhúzni a tó felett

Ha már eleget áztattuk magunkat a gyógyfürdő kisebb-nagyobb medencéiben, ugorjunk át a szomszédba egy kis szárazföldi kalandért. Sőt akár légiért is, mert a Sárvári Kalandpark kétségtelenül egyik legizgalmasabb attrakciója, a parkban található tó feletti drótkötélpályán átcsúszás.

Itt apa is remekül szórakozik majd.
Galéria: sárvári gyógyfürdő
(Fotó: sárvári gyógyfürdő)

 A felnőttek a fák közé rögzített, 120 állásos kötélpályán próbálhatják ki magukat akár 8 méteres magasságban is, aki pedig még ennél is magasabbra törne, a tízméteres mászófalra merészkedhet fel. Aki gyermekkorának legendás fáramászásain nosztalgiázik, most ismét átélheti a lombokba bújás örömeit. Itt még azon sem kell elgondolkodni, hogy milyen útvonalon közelítsük meg a célt, egyszerűen csak a fatörzsre illesztett lépcsőfokokon kell felkapaszkodnunk. Ha szédülősek vagyunk, és az adrenalin-szintünkkel sincs különösebb problémánk, a gyerekek viszont már berángattak minket a kalandparkba, kipróbálhatjuk az íjászkodást, az airsoftot vagy a céllövészetet is.

A parkon belül persze nemcsak a felnőttek mulathatnak. Két kisgyermek és három gyermekpálya is vár minket, és persze segítő személyzet is, hogy ne nekünk kelljen instruálni a fák között több méter magasan imbolygó gyerekünket. Kedvencünk a Water ball, ahol a gyerekek egy hatalmas felfúható labdában szaladgálhatnak a vízen, persze csak amíg a póráz engedi őket. Aki pedig végképp csak a legbékésebb kalandozásokba kívánja bevonni a gyerkőcöt, nevezze be egy jó kis tóparti aranymosásra. Itt a pancsolás élménye felfedezéssel is párosul, mivel a vízben elrejtett kristályokra óriási élmény rábukkanni a kicsiknek.

Ez már egy máshogy izgalmas műfaj.
Galéria: sárvári gyógyfürdő
(Fotó: sárvári gyógyfürdő)

 Ha az árak érdeklik, itt megtalálhatja a részletes költségeket.

Travelo tipp: Gyereknapi programok
Szombaton, május 25-én a Fekete István Állatvédő Egyesület szervez a parkban örökbefogadást. Szerető gazdikra várnak a kis házi kedvencek. A délután folyamán kutya szlalom versenyt is nézhetünk, a kicsikre pedig arcfestés, szélfogó készítés, lövészet és sok ajándék vár.

 Nyugodjon le kicsit mindenki

Elég a kalandos napokból, de még mindig tart a nyaralás? Ideje egy kicsit relaxálni. A Nádasdy-vár közelében található csónakázótó és környéke szintén az egész családnak ideális időtöltést kínál. A tavon nyáron csónakázni és horgászni is lehet, vagy egyszerűen piknikezni az évszázados platánfák alatt. A kalandparkban elterülő tó körüli tanösvényen pedig az egész család kellemesen sétálhat, miközben az erdő és a tó növény és állatvilágával ismerkedhet a kihelyezett információs táblák alapján.

Ha már kicsit besokalltunk a kalandoktól.
Galéria: sárvári gyógyfürdő
(Fotó: bukkig/Indafotó)

 Ha a természet kincsei érdeklik a családot, érdemes a sárvári arborétumba is sétát tenni. Az egykori ártéri ligeterdő maradványa az urbanizáció előtti állapotokról ad képet – tudjuk meg az arborétum honlapjáról. Itt a 400 éves ősi kocsányos tölgyek, magas kőrisek és szálanként megmaradt, fiatalabb mezei szil példányok uralják a területet, körülölelve a halastavat.

Az arborétum másik részén egy 200 évvel ezelőtt megkezdett angolpark alapjain alakult ki a mai összkép. A tájképet a legidősebb, mintegy 200 éves platánok, fekete fenyők, tiszafák, japán akácok, vasfák és egy hatalmas egylevelű magas kőris uralják. A későbbi telepítések közül a 100-130 éves liliomfák érdemelnek figyelmet, de sokféle rododendron és azálea faj is megtalálható itt. Így az arborétumi séta a növénykedvelőknek igazi csemegét, a többieknek kevéssé megerőltető, idegnyugtató családi kirándulást jelent, nem eltávolodva a város központjától. Felnőtteknek 250 forint, gyerekeknek 150 forint ide a belépő.

Denevérjelmezben bejárni a várat

Ha már Sárváron vagyunk, a Nádasdy-vár megtekintését semmiképp nem hagyhatjuk ki. Az egykori arisztokrata család nem csak Sárvár, de az egész ország életében jelentős szerepet töltött be. Ezzel a történettel ismerkedhetünk meg, ha ellátogatunk az impozáns sárvári várba.

Ez kihagyhatatlan, ha Sárváron járunk.
Galéria: sárvári gyógyfürdő
(Fotó: bukking/Indafotó)

 A híres Fekete bég küzdelmeit ábrázoló freskók a vár dísztermében, a történeti üvegkiállítás vagy a festett szalonok berendezései nemcsak a történelem iránt lelkesedő felnőtteket ragadja majd magával. Az állandó tárlatként megtekinthető huszárkiállítás és az időszakosan látogatható Jankovics Marcell grafikák, melyeket a művész az Ember tragédiája rajzfilmváltozatához készített, mindenkinek érdekes látnivalót kínál.

A gyerekek figyelmét persze egy múzeumban nem könnyű lekötni. A beígért édességek nagyon rövid hatásfokkal nyugtatják le a kicsiket, ezért jó hír azoknak a szülőknek, akik a várat semmiképpen sem akarják kihagyni, de egy hisztirohamot is megspórolnának maguknak, hogy a gyerekek előre bejelentkezés alapján, kifejezetten kicsiknek szóló múzeumbejáró tárlatvezetésen vehetnek részt. Júniustó pedig animátorok várják őket, akik a már most népszerű "fele sem igaz", vezetéssel egybekötött vetélkedőn teszik próbára a gyerekeket. Ezen felül fegyverismereti bemutatón és egyéb múzeumpedígógiai foglalkozásokon is részt vehetnek.

Travelo tipp: Denevértúra
Ha a gyerekek már nyugovóra tértek, irány a vár! Izgalmas esti programban vehetünk részt, amikor az éj leple alatt, denevérjelmezbe bújva, lámpással a kezünkben járhatjuk végig a várat. Sőt, még pezsgőzhetünk is a vár dísztermében.

 A Nádasdy-várba a felnőtt jegy 900 forintot, a gyerekjegy 450 forinot kóstál. A csoportos vezetésnek külön költsége van.

Travelo tipp:
Ha több napot töltenénk családosan Sárváron, de párunkkal is szeretnénk egy kicsit kettesben lenni, érdemes beiratni a kicsiket a Sárvári Gyógyfürdő és a Kalandpark napközis táborába , akár csak egy napra is. Biztos, hogy a gyerekek remekül szórakoznak majd a gyógyfürdő és a kalandpark közös kalóz-, gézengúz vagy úszótáborában. Itt pedagógusok és animátorok vigyáznak a gyerekekre reggel háromnegyed nyolc és fél öt között, amíg mi párunkkal a csónakázótavon ringatózunk, várlátogatáson veszünk részt és megnézünk minden olyan látnivalót, ami gyerekekkel együtt amúgy inkább kínszenvedés, mint öröm lenne mindenkinek. A gyerekek a táborban szervezett programokon vesznek részt, valamint tízórait és ebédet is kapnak.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek