» Közel

Debrecen rákapcsol a wellnessre

| | Nem érkezett még hozzászólás
A sporteseményeken és a virágkarneválon kívül Debrecen a wellnesszel tudna még turistákat csalogatni. Nyáron elkezdik az Aquaticum felújítását, megújul a Nagyerdő is, új sportcsarnokot terveznek, majd a parkerdőt, a botanikus kertet is eléri a felújítási és ráncfelvarrási láz. De hogy mit csinálhatunk még Debrecenben a pancsoláson kívül, arra is igyekeztünk választ találni.

Debrecen acélos fejlesztésbe kezdett a turizmus erősítése érdekében nem sokkal a választások ideje előtt. Összesen 2,5 milliárd forint értékű beruházással nyártól megújítják a négycsillagos Aquaticum termálszállót, a termálfürdőt és fejlesztik az egészségügyi szolgáltatásokat a Nagyerdő rehabilitációs programjának részeként. A Debreceni Gyógyfürdő Kft. 1,7 milliárd forintos támogatást nyert uniós pályázatokon, a többi támogatáshoz az Észak-alföldi Regionális Operatív Program három másik pályázatán jutottak.

Nincs hegy, nincs folyó, nincs sok látnivaló

Mielőtt arról kérdeztük volna a felújítás előtt álló hotel, illetve fürdő vezetőit, milyen fejlesztésekre készülnek, debreceni ismerőseinktől igyekeztünk átfogó képet kapni a Tiszántúl legnagyobb városának turizmusáról.

A vélemények nagyjából egyöntetűen rámutattak, hogy Debrecen a keleti régióban leginkább a gyógyfürdőből, a sporteseményeiből, konferenciaturizmusból  és más rendezvényekből, például az augusztus 20-i virágkarneválból tud pénzt termelni. Nincs hegy, nincs folyó, és a református épületeken, a kollégiumon és annak könyvtárán kívül nincs jelentős számú látnivaló. A folklór sem vonzó. Ami viszont a legrosszabb a helyiek szerint, hogy munkahelyből sincs elég. A Nagyerdőben rejlő turisztikai jelentőséget azonban érdemes kiaknázni.

Az átutazó vendégek keletre tartanak

Arrafelé ugyanis a hotelek mellett jó néhány apartman is épült az utóbbi években, a hotelekre pedig jellemző, hogy konferenciák helyszínéül szolgálnak. Sok az átutazó vendég, akik tőlünk keletebbre tartanak, egy pár napra megszállnak Debrecenben. Egy helyi ismerősünk szerint a gyógyturizmus fejlesztéséről évek óta lehet hallani, milyen fontos, de a régi strandfürdő az elmúlt évtizedekben nem sokat változott.

“Pár éve, amikor utoljára ott jártunk, a medencékben még azok a klasszikus sárgás, lábbőrmetsző csempék voltak, viszont a belépés olcsó volt. A helyiek inkább ebbe a részbe jártak, az Aquaticum részébe pedig a turisták. Annak a vize egyébként hidegebb.”

A wellnessben nagy lehetőségek vannak

Dr. Hevessy Gábor az Aquaticum Termál & Wellness Hotel igazgatója szerint Debrecenben az egészség és wellness turizmusban nagy lehetőségek rejlenek, így szállodát és a fürdőt érintő fejlesztéseik ezekre a területekre irányulnak. A szálloda fő célcsoportját a családosok jelentik, ezért fontos, hogy családbarát környezetet teremtsenek.

A belföldi vendégek jellemzően a nyári időszakban, illetve év közben a hosszú hétvégeken utaznak az ország második legnagyobb városába. A külföldiek számára nincs főszezon, gyógykúrára egész évben érkeznek, és a hazai vendégekhez képest 30-40 százalékkal több időt töltenek el Debrecenben a gyógykúrájuk idejétől függően. A legtöbb, külföldi Romániából érkezik, a magyar és külföldi vendégek aránya 60-40%.

Családbarát helyek

A nyártól kezdődő felújítások a szálloda teljes területét érintik. “Megújulnak a szobák, a közösségi terek, a konyha és az étterem. Új, önálló bejáratot alakítunk ki, továbbá a gyerekbarát jelleget erősítendő, szállodai viszonylatban hatalmas gyerekvilág, és új fitness terem is szerepel a tervek között. A szálloda egyik szárnyát kifejezetten a családok számára fogjuk kialakítani”- sorolta a Travelónak a fejlesztés lépéseit Dr. Hevessy Gábor.

“Emellett a gasztronómiai kínálatunkban nagyon jelentős változás lesz. A felújítás során külön diétás konyhát alakítunk ki a hozzá tartozó raktárakkal, előkészítővel, fagyasztókamrával, így biztosítva az ételintoleranciában szenvedő vendégek magas szintű ellátását. A kollégák elméleti és gyakorlati képzésben is részesülni fognak ennek érdekében.”

Az igazgató úgy látja, a fiatalok és a családos szállóvendégek számára az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő  jelenti a legnagyobb vonzerőt, ezért ott gyerekbarát programokat terveznek. A fürdő a hotellel szorosan együttműködve kapcsolódik be a fejlesztésbe.

Lesz szaunavilág és pihenőterasz

Mint arról Holléry Tibor a fürdőszolgáltatási divízió igazgatója beszámolt, megújítják a teljes medencecsarnokot új belsőépítészeti ötletekkel, illetve a termálfürdőből eddig hiányzó szanunavilágot is kialakítját. Ez mintegy 400 négyzetméteres területet jelent különböző méretű finn szauna kamrákkal, gőzkabinnal, infra szaunával, frigidáriummal, tepidáriummal, belső és kültéri pihenőterasszal. A központot pedig alkalmassá teszik egyéni, és csoportos programokra.

A fürdőkomplexum új öltöző egységet kap, amelyet a földszinten helyeznek el a könnyű megközelíthetőségért.  A pénztári és betegirányító funkciókat is átszervezik.  A termálfürdő úgynevezett száraz oldalán a városi és szállodai vendégeket kiszolgáló rendelőt és fizikoterápiás részleget alakítanak ki.

Új masszázsrészleg

Lesz Kneipp medence, a légzőszervi megbetegedésben szenvedők kedvéért sókamra, és új iszapkezlő is. Megújítják a masszázsrészleget, és különböző készpénzes masszázs szolgáltatások bevezetésére szeretnének koncentrálni. Holléry Tibor három új tornaterem kialakításának tervéről is beszámolt, amelyek majd igény szerint szekcionálhatók. Két VIP-kezelőt is létesítenek, ahol hidroterápiát, masszázst, arckezeléseket és más szolgáltatásokat lehet igénybe venni.

A tervek szerint a felújítások alatt a fürdőnek, illetve a hotelnek egy-egy részét zárják csak le, így vendégeket a munkálatok idején is fogadnak. A szálloda átalakítását jövő áprilisban, a termálfürdő felújítást pedig szeptemberben fejezik majd be.

És még a Nagyerdő hátra van

De ezzel a ráncfelvarrás nem ér véget. 2014 szeptemberéig további 20 milliárd forintot költenek majd el a Nagyerdő fejlesztésére, mint arról egy év eleji sajtótájékoztatón a város alpolgármestere, Papp László beszámolt. 2011-ben a város új sportcsarnok építéséről is határozott a Nagyerdei Stadion helyén. Ezt állami támogatással tervezik felépíteni. A következő egy évben megújul a parkerdő, a botanikus kert és a Pallagi út is.

A sporteseményeket leszámítva kirándulni is utazhatunk Debrecenbe. A várostól tíz kilométerre, keletre az Erdőspuszták területe könnyű terep a gyalogtúrázóknak. A Gúti erdő Nyíradony környékén a dámvadállományáról ismert vadászhely, a Fancsikai-tavaknál horgászni lehet, a Vekeri-tó kempingezőhely, sajnos fürdeni egyik tóben sem szabad.

A jó öreg Zsuzsi vonat

A környéket nemcsak gyalog, hanem a 130 éve létező Zsuzsi vonattal is be lehet járni, ez az ország legrégebbi, ma is működő erdei kisvasútja. Az állomásai közé tartozik a hármashegyaljai tanösvény, Csereerdő, ahol a római kori erődrendszer részét képező ördögárok található, és az Erdészlak, ahonnan a fancsikai templomromokhoz lehet eljutni.

Az Erdőspuszta, a pallagi erdő biciklis és lovalóterep is. Pallagon a régi állami gazdaság lovaspályáján, vagy a Táltos Lovardában lehet lovagolni, de a környéken több helyen is van erre lehetőség.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Megnyílt a felújított Szaunavilág Debrecenben - 2014.05.06.
Finn és Stollen szaunák, gőzkabinok, jégkút, tepidárium, infraszauna, hideg vizes csobbanó medence, Kneipp medencék és élményzuhanyok várják a vendégeket.
Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
11 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
11 napja
dorav új galériát hozott létre
Őrség 2015
15 napja
dorav élménybeszámolót írt
Őrség 2015
15 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.