Debrecen rákapcsol a wellnessre

A sporteseményeken és a virágkarneválon kívül Debrecen a wellnesszel tudna még turistákat csalogatni. Nyáron elkezdik az Aquaticum felújítását, megújul a Nagyerdő is, új sportcsarnokot terveznek, majd a parkerdőt, a botanikus kertet is eléri a felújítási és ráncfelvarrási láz. De hogy mit csinálhatunk még Debrecenben a pancsoláson kívül, arra is igyekeztünk választ találni.

Debrecen acélos fejlesztésbe kezdett a turizmus erősítése érdekében nem sokkal a választások ideje előtt. Összesen 2,5 milliárd forint értékű beruházással nyártól megújítják a négycsillagos Aquaticum termálszállót, a termálfürdőt és fejlesztik az egészségügyi szolgáltatásokat a Nagyerdő rehabilitációs programjának részeként. A Debreceni Gyógyfürdő Kft. 1,7 milliárd forintos támogatást nyert uniós pályázatokon, a többi támogatáshoz az Észak-alföldi Regionális Operatív Program három másik pályázatán jutottak. 

Nincs hegy, nincs folyó, nincs sok látnivaló 

Mielőtt arról kérdeztük volna a felújítás előtt álló hotel, illetve fürdő vezetőit, milyen fejlesztésekre készülnek, debreceni ismerőseinktől igyekeztünk átfogó képet kapni a Tiszántúl legnagyobb városának turizmusáról.

Galéria: Debrecen rákapcsol a wellnessreFotó: Keopsz / Indafotó

A vélemények nagyjából egyöntetűen rámutattak, hogy Debrecen a keleti régióban leginkább a gyógyfürdőből, a sporteseményeiből, konferenciaturizmusból és más rendezvényekből, például az augusztus 20-i virágkarneválból tud pénzt termelni. Nincs hegy, nincs folyó, és a református épületeken, a kollégiumon és annak könyvtárán kívül nincs jelentős számú látnivaló. A folklór sem vonzó. Ami viszont a legrosszabb a helyiek szerint, hogy munkahelyből sincs elég. A Nagyerdőben rejlő turisztikai jelentőséget azonban érdemes kiaknázni.

Az átutazó vendégek keletre tartanak

Arrafelé ugyanis a hotelek mellett jó néhány apartman is épült az utóbbi években, a hotelekre pedig jellemző, hogy konferenciák helyszínéül szolgálnak. Sok az átutazó vendég, akik tőlünk keletebbre tartanak, egy pár napra megszállnak Debrecenben. Egy helyi ismerősünk szerint a gyógyturizmus fejlesztéséről évek óta lehet hallani, milyen fontos, de a régi strandfürdő az elmúlt évtizedekben nem sokat változott.

"Pár éve, amikor utoljára ott jártunk, a medencékben még azok a klasszikus sárgás, lábbőrmetsző csempék voltak, viszont a belépés olcsó volt. A helyiek inkább ebbe a részbe jártak, az Aquaticum részébe pedig a turisták. Annak a vize egyébként hidegebb."

A wellnessben nagy lehetőségek vannak

Dr. Hevessy Gábor az Aquaticum Termál & Wellness Hotel igazgatója szerint Debrecenben az egészség és wellness turizmusban nagy lehetőségek rejlenek, így szállodát és a fürdőt érintő fejlesztéseik ezekre a területekre irányulnak. A szálloda fő célcsoportját a családosok jelentik, ezért fontos, hogy családbarát környezetet teremtsenek. 

Galéria: Debrecen rákapcsol a wellnessreFotó: Zati / Indafotó

A belföldi vendégek jellemzően a nyári időszakban, illetve év közben a hosszú hétvégeken utaznak az ország második legnagyobb városába. A külföldiek számára nincs főszezon, gyógykúrára egész évben érkeznek, és a hazai vendégekhez képest 30-40 százalékkal több időt töltenek el Debrecenben a gyógykúrájuk idejétől függően. A legtöbb, külföldi Romániából érkezik, a magyar és külföldi vendégek aránya 60-40%.

Családbarát helyek

A nyártól kezdődő felújítások a szálloda teljes területét érintik. "Megújulnak a szobák, a közösségi terek, a konyha és az étterem. Új, önálló bejáratot alakítunk ki, továbbá a gyerekbarát jelleget erősítendő, szállodai viszonylatban hatalmas gyerekvilág, és új fitness terem is szerepel a tervek között. A szálloda egyik szárnyát kifejezetten a családok számára fogjuk kialakítani"- sorolta a Travelónak a fejlesztés lépéseit Dr. Hevessy Gábor.

Galéria: Debrecen rákapcsol a wellnessreFotó: Zsozso / Indafotó

"Emellett a gasztronómiai kínálatunkban nagyon jelentős változás lesz. A felújítás során külön diétás konyhát alakítunk ki a hozzá tartozó raktárakkal, előkészítővel, fagyasztókamrával, így biztosítva az ételintoleranciában szenvedő vendégek magas szintű ellátását. A kollégák elméleti és gyakorlati képzésben is részesülni fognak ennek érdekében."

Az igazgató úgy látja, a fiatalok és a családos szállóvendégek számára az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő jelenti a legnagyobb vonzerőt, ezért ott gyerekbarát programokat terveznek. A fürdő a hotellel szorosan együttműködve kapcsolódik be a fejlesztésbe.

Lesz szaunavilág és pihenőterasz

Mint arról Holléry Tibor a fürdőszolgáltatási divízió igazgatója beszámolt, megújítják a teljes medencecsarnokot új belsőépítészeti ötletekkel, illetve a termálfürdőből eddig hiányzó szanunavilágot is kialakítját. Ez mintegy 400 négyzetméteres területet jelent különböző méretű finn szauna kamrákkal, gőzkabinnal, infra szaunával, frigidáriummal, tepidáriummal, belső és kültéri pihenőterasszal. A központot pedig alkalmassá teszik egyéni, és csoportos programokra.

A fürdőkomplexum új öltöző egységet kap, amelyet a földszinten helyeznek el a könnyű megközelíthetőségért. A pénztári és betegirányító funkciókat is átszervezik. A termálfürdő úgynevezett száraz oldalán a városi és szállodai vendégeket kiszolgáló rendelőt és fizikoterápiás részleget alakítanak ki.

Új masszázsrészleg

Lesz Kneipp medence, a légzőszervi megbetegedésben szenvedők kedvéért sókamra, és új iszapkezlő is. Megújítják a masszázsrészleget, és különböző készpénzes masszázs szolgáltatások bevezetésére szeretnének koncentrálni. Holléry Tibor három új tornaterem kialakításának tervéről is beszámolt, amelyek majd igény szerint szekcionálhatók. Két VIP-kezelőt is létesítenek, ahol hidroterápiát, masszázst, arckezeléseket és más szolgáltatásokat lehet igénybe venni.

A tervek szerint a felújítások alatt a fürdőnek, illetve a hotelnek egy-egy részét zárják csak le, így vendégeket a munkálatok idején is fogadnak. A szálloda átalakítását jövő áprilisban, a termálfürdő felújítást pedig szeptemberben fejezik majd be.

És még a Nagyerdő hátra van

De ezzel a ráncfelvarrás nem ér véget. 2014 szeptemberéig további 20 milliárd forintot költenek majd el a Nagyerdő fejlesztésére, mint arról egy év eleji sajtótájékoztatón a város alpolgármestere, Papp László beszámolt. 2011-ben a város új sportcsarnok építéséről is határozott a Nagyerdei Stadion helyén. Ezt állami támogatással tervezik felépíteni. A következő egy évben megújul a parkerdő, a botanikus kert és a Pallagi út is.

 

Galéria: Debrecen rákapcsol a wellnessreFotó: viinpeti942 / Indafotó

A sporteseményeket leszámítva kirándulni is utazhatunk Debrecenbe. A várostól tíz kilométerre, keletre az Erdőspuszták területe könnyű terep a gyalogtúrázóknak. A Gúti erdő Nyíradony környékén a dámvadállományáról ismert vadászhely, a Fancsikai-tavaknál horgászni lehet, a Vekeri-tó kempingezőhely, sajnos fürdeni egyik tóben sem szabad.

A jó öreg Zsuzsi vonat

A környéket nemcsak gyalog, hanem a 130 éve létező Zsuzsi vonattal is be lehet járni, ez az ország legrégebbi, ma is működő erdei kisvasútja. Az állomásai közé tartozik a hármashegyaljai tanösvény, Csereerdő, ahol a római kori erődrendszer részét képező ördögárok található, és az Erdészlak, ahonnan a fancsikai templomromokhoz lehet eljutni.

Az Erdőspuszta, a pallagi erdő biciklis és lovalóterep is. Pallagon a régi állami gazdaság lovaspályáján, vagy a Táltos Lovardában lehet lovagolni, de a környéken több helyen is van erre lehetőség.

 

Újabb cikkünk ebben a témában:

Megnyílt a felújított Szaunavilág Debrecenben- 2014.05.06.
Finn és Stollen szaunák, gőzkabinok, jégkút, tepidárium, infraszauna, hideg vizes csobbanó medence, Kneipp medencék és élményzuhanyok várják a vendégeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek