Medvehagymás csokival tombol az orfűi szezon

A medvehagymás fagyi mellett az idén debütált a medvehagymás csoki, és felcsendült a Medvehagyma blues. Az orfűi fesztiválon kívül ugyanaznap Bikalon is jártunk, ahol Pintér Tibor fehér lován elénekelte Bánk Bán áriáját, és ezzel megnyitott a tavaszi szezon.

Egyedi tömeghipnózisban lehet része annak, aki áprilisban Orfűre utazik. A községbe érkezők az utak szélén nejlonzacskókba szüretelik a vadnövényt, amely már évek óta minden tavasszal lázba hozza a hazaiakat. Az önkéntes napszámosok családi medhehagyma borra és pestóra gyűjtik a leveleket, vagy pedig később az internetről vadásznak medvehagymás receptet, amely kulcsszóra a Google jelenleg 218 ezer találatot jegyez.

Elkészült a medvehagymás fagyi

Galéria: Orfű, BikalFotó: Travelo

"Megtelt a parkoló, esetleg próbáljanak megállni a tó körül" - kaptuk az instrukciót, amikor dél-dunántúli tanulmányutunk egyik állomásához, a baranyai községbe érkeztünk a hétvégén megrendezett, tizedik Medvehagyma fesztiválra. Az ötlet bevált, így hamar elvegyülhettünk a tömegben. Úgy tűnt, április 13-án és 14-én mindenki az utcákra települt, akinek csak van otthon egy kis házi szamócalekvárja, vagy esténként a híradók közben elkészített néhány nemeztáskát, vagy gyöngyfűzéssel kötötte le a szabad vegyértékeit.

A kézműves diverzitásnál már csak a medvehagymás kreativitás volt erősebb, a pogácsáktól a szendvicskrémekig, a lekvároktól a különböző ízesítésű pestókig minden gasztronómiai hajtás helyet kapott. A medvehagymás fagyi után idén debütált a Gabriel bon-bon manufaktúra medvehagymás csokija.

A szálak az étterembe vezettek

A termékek egy része borsos áron kapható, a pestók például 800-1000 forint körül, noha maga az alapanyag ingyen terem tonnaszám a Mecsekben, és a kertekben. Mire a növény a budapesti piacokra eljut, egy csomag legalább 400 forintba kerül, ebben valószínűleg az üzemanyag ára is benne van. Aki pedig nemcsak kóstolni szeretett volna, hanem a teljes medvehagyma életérzésre vágyott, a Kemencés udvarban meghallgathatta a Medvehagyma bluest.

Kíváncsiak voltunk, kinek a nevéhez fűződik az orfűi medvehagyma fétis, amelyet a sajtóban néhány éve még az egészségtudatos író és előadóművész, Nagy Bandó András képviselt. A szálak a főtéri Muskátli vendéglőbe vezettek, ahol kora délután sorok álltak szabad asztalra várva. Itt csatlakozott hozzánk a település polgármestere, Füziné Kajdy Zita, és elmondta, az étterem üzletvezetője, Serényi Ákos ötlete volt tíz évvel ezelőtt, hogy rendezzenek fesztivált a sokoldalú vadnövény tiszteletére.

Fenntartható medvehagyma-szüret

Ahhoz, hogy a medvehagyma kultusz minél tovább élhessen, ne rángassuk ki gyökerestül a növényt! Vághatjuk ollóval is, de hagyjunk rajta néhány levelet a növény túlélése érdekében.

Gyökereket, hagymákat ne gyűjtsünk, csak levelet!

A medvehagyma élőhelyén óvatosan közlekedjünk, ne tapossuk össze, különösen sáros, vizes területen!

Ha hűvösebb a tavasz, a medvahagyma szezonja tovább tart, de a szezon végén gyűjtött növény már nem zsenge, és nem finom.

Slow food a teltház és káosz miatt

Galéria: Orfű, BikalFotó: Magyar Turizmus Zrt.

Azelőtt a barnamedvék és vaddisznók csemegéjeként ismerték az egyszikűt, amelynek előnyeit egy füvesasszony ismertette meg a helyiek által csak Ákosként emlegetett fesztiválalapítóval. A vértisztító, koleszterinszint-csökentő, immunerősítő, bélféregűző, emésztést segítő, antibakteriális hatású, a bélflóra egészségét őrző csodanövényt csak véralvadást gátló gyógyszerrel együtt nem tanácsos fogyasztani, egyébként minden formájában, minden mennyiségben remekel.

A Muskátli sokféle medvehagymás ételt vett fel a menüjére, a főtt tojással tálalt krémlevestől a medvehagymás camamberten át a medvehagymás töltelékű húsokig, halakig és vega tésztaételekig. Választani pedig bőven volt idő a hétvégén, a teltház miatt olyan káosz volt, hogy már a rendelés felvételére is háromnegyed órát vártunk. A medvehagymás fejessalátával nem jártam jól, a levelek itt-ott csikorogtak és a salátában rejtőzött egy apró csigaház is, megúszva a mosást. Az ebéd a slow food jegyében telt, körülbelül két és fél órán át tartott, közben kint eleredt az eső, és az árusok ponyvák alatt várták a zivatar végét.

A denevérek törzshelye

Orfűn azonban esőben is szervezhetünk programot. Ha az időjárás miatt a sárkányhajózást el kell napolni, az Abaligeti cseppkőbarlangot érdemes bejárni egy körülbelül negyven perces, vezetett túrán. A Bodó-hegy oldalában található aktív karsztbarlang a denevérek törzshelye, így a cseppkövek mellett az ő populációjukat is tanulmányozhattuk a kiépített betonutat járva.

A barlangot évente körülbelül nyolcvanezren keresik fel, egy részük a gyógyturizmus részeként, mivel légúti megbetegedésben szenvedőkön segít a barlangi levegő. A 2000-ben gyógybarlanggá nyilvánított hely különböző szakaszainak beszédes a neve, például Nagyterem, Pokol torka árulkodik a látnivalókról. A barlang mellett épült a Denevérmúzeum, és ha még mindig zuhog, a település tíz kilométeres körzetében, Magyarhertelenden, vagy Sikondán két termálvizes fürdőbe menekülhetünk. Az orfűi Aquapark szabadtéri.

Sárkányhajózás, horgászás, fürdés

Orfű nevezetességei közé tartoznak még a tavak, amelyeket a hatvanas évek elején a Mecsek oldalából folyó karsztvizet egy völgyzáró gáttal felfogva hoztak létre. Elsőként 1962-ben készült el az Orfűi-tó, négy év múlva átadták a 72 hektáros Pécsi-tavat, ahol szintén lehet fürdeni, horgászni és a vízi sportolni. A nyugati odalára települtek a szoc éra üdülői, amelyek ma is céges nyaralók, és ez a tó ma a legnagyobb sportbázis, amellett, hogy Baranya megye legnagyobb vízfelületű tava. A harmadik, Herman Ottó-tó hal és madárrezervátum, olyan, védett állatok élőhelye, mint például a vidra. Legvégül 1970-ben a Kovácsszénájai-tó készült el, ami elsősorban horgásztó.

Évadnyitó ária fehér lovon, Bikalon

Galéria: Orfű, BikalFotó: Travelo

A hétvégi utunkat a szintén baranyai Bikalról indítottuk. A friss statisztikák szerint ez a térség harmadik leglátogatottabb települése Pécs és Harkány után. A Puchner Kastélyszállóhoz tartozó Élménybirtok parkolója reggel tíz óra körül már csaknem megtelt, az évadnyitó rendezvényre érkeztek a környékbeliek. A birtokon eredetileg húsvétkor szerették volna megnyitni a "Kaland és játék éve" szezont, de a havazás miatt elnapolták.

Éppen a megnyitó ünnepségre érkeztünk meg, amikor is Pintér Tibor, a Komáromi Lovas Színház művészeti igazgatója fehér lovon bevágtatott a szabadtéri, madaras arénába és a Honfoglalás című dallal köszöntötte a vendégeket. A színész megjegyezte, hogy a közönség arca ragyog, ezért Bánk Bán Hazám, hazám című áriájával átnyergelt az opera műfajára, előadása után pedig csepürágó komédiával és sólyomröptetéssel zárult a megnyitó.

A gyerekek paradicsoma

A fúziós show után Pék Judit a családi élménypark marketing csoportvezetője körbevezetett bennünket a középkori hangulatúra dizájnolt helyszínen, ahol óriási tömeg volt. A 2010-ben nyitott birtokon középkori falu, óváros, lovagi küzdőtér, néhány fogadó, és reneszánsz palota is áll, ezen belül lovagi étterem és palotafürdő marokkói fürdővel, fodrászattal.

Éppen kenyérlángos-dagasztási lehetőségre hívták fel a gyerekek figyelmét a hangosbemondóban, amikor a mesterségek műhelyeihez érkeztünk. A kézműves foglalkozásokon lehet mézeskalácsot díszíteni, agyagozni, gyöngyöt fűzni, ólomkatonát festeni, és lehet íjászkodni, vívni is az apródképzőben, vagy csatacsillagot hajítani. Ezek költségeit nem forintban kérik, hanem körübelül euró árfolyamban kapható, 300 forintért kínált fabatkában.

A csikó mindenkit meglepett

"A legnépszerűbb szolgáltatásunk a lovashintózás a környéken" - mondta Pék Judit az istállóhoz érkezve, ahol egy újonnan született csikót néztünk meg. Születése meglepetés volt a birtokon dolgozóknak, a vemhességre sokáig nem derült fény, majd a csikó jóval azelőtt megszületett, mint ahogyan az állatorvos számított rá. Persze van jósda is és energiagyógyítás is a birtokon, bár annak a középkori módszereit nem volt időnk kitapasztalni. A birtok a gyerekek paradicsoma, akik a középkori világnak kizárólag a jó oldaláról kapnak némi hangulatfestést, a szülők addig kimenőt kapnak.

A Magyar Turizmus Zrt. szervezte tanulmányutat a Zselicen folytattuk, megnéztük a somogyi Katica tanya állatait, majd Bőszénfán szarvasok közt sétáltunk. A folytatásban ezekről írunk bővebben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek