Egri Csillag Fesztivál másodszor

Április 27-én második alkalommal rendezik meg Eger új fehérbora tiszteletére az Egri Csillag Fesztivált. Az Egri Bikavér fehér párjának elkészítését évről-évre egyre több pincészet vállalja: idén 25 termelő 50 borát lehet majd megkóstolni.

Március 14-én Csillagtesztet tartottak az Egri Várban, ahol nem csak a legújabb, hanem a korábbi két évjárat Egri Csillagai is terítékre kerültek. Újságírók és borászok kóstolták a fehérborokat, másnap – az Egri Csillag hivatalos forgalombahozatalának napján – pedig kihirdették a győztest.

Ez a Gál Tibor pincészet 20 nevű bora lett – a neve a pincészet fennállásának évfordulóját jelzi. Ezt mi is megkóstolhattuk a március 16-án, a budapesti DiVinóban rendezett sajtótájékoztatón, és nagyon elégedettek voltunk. A 20 egy könnyű, üde, friss bor, és ahogyan a borászoktól megtudhattuk, pontosan ez a legjobb Egri Csillagok jellemzője.

Csillagok a DiVinóban
Galéria: Egri csillag fesztivál
(Fotó: mimi / Travelo)

Április 27-én az Egri Várban a II. Egri Csillag Fesztiválon bárki megkóstolhatja többek között ezt a bort is, de persze a borvidék másik zászlóshajóját, az Egri Bikavért is kínálják majd a termelők. Összesen 25 borász 50 borát lehet majd végigkóstolni a családias hangulatú fesztiválon. A gyerekek íjazhatnak, dobócsillagot fobálhatnak az egri várvédőkkel, a szüleik pedig Szekeres Adrien, Feke Pál és Herczeg Flóra koncertjeit élvezhetik.

Egri Csillag gyorstalpaló
Az egri csúcsborászok arra törekszenek, hogy jellegzetesen helyi borokat készítsenek, az eddigi fajtabőséget csökkentsék, és a zavarbaejtően sokszínű kínálat letisztuljon bikavérre és csillagra. "Eger jó úton halad ebben a stíluskialakításban. Megszületett az Egri Csillag, a bikavér fehér párja. Mi nem csak örülünk ennek, hanem hiszünk is benne. A Gál Tibor Pincészet leszűkítette a portfóliót összesen 3 borra, melyek közül csak 2 lesz egri, nevezetesen a Csillag és a Bikavér" – állítja ifj. Gál Tibor, a fesztivál főszervezője.

Pontosan mik az Egri Csillag ismérvei? A termékleírás szerint a bor Kárpát-medencei (cserszegi fűszeres, hárslevelű, Irsai Olivér, királyleányka, leányka, olaszrizling, zenit) és egyéb (chardonnay, ottonel muskotály, pinot blanc, rajnai rizling, sárga muskotály, sauvignon blanc, szürkebarát, tramini) fajtákból állhat, legalább négy szőlőfajta házasítása kötelező, arányuknak meg kell haladnia külön-külön az öt százalékot, viszont egyik fajta aránya sem haladhatja meg az ötven százalékot.

A Kárpát-medencei fajták használata kötelező, és ezekből a fajtákból együttesen vagy külön-külön legalább ötven százalékos arányban kell házasítani. A muskotályos fajták borának aránya együttesen és külön-külön sem haladhatja meg a harminc százalékot. A bort csak száraz borként lehet forgalomba hozni, Egri Csillagnak egy bort csak a 2011-es évjárattól december 1. után lehet minősíteni, és a szüretet követő év március 15-től lehet forgalomba hozni.

Gál Péter – akinek egyébként saját pincészete van, és csak névrokona Gál Tibornak – kérdésünkre elmondta, hogy már nemcsak a szakma, hanem a nagyközönség is megismerte és megszerette az Egri Csillagot, jóval több egri fehérbor fogy mióta megalkották ezt a cuvée típust. A tavalyi, első fesztiválon a havas eső ellenére is teltház volt, és idén is ebben reménykednek, igaz az időjárás lehetne egy kicsit kegyesebb.

Csillagtúrán jártunk Egerben
A Travelo 2012 decemberében Egerben és Egerszalókon járt, hogy az Egri Csillag nyomába eredjen. Beszámolónkat ide kattintva olvashatja el.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek