Falu szélén merész kastély

Hatalmas kátyúkon át jutottunk el a Cserhát dombjai közt fekvő községbe, Alsópeténybe, ahol mindent bedobtak, hogy a hely érdekes legyen egy városi embernek. Kastélyban szálltunk meg, nordic walking túrát szerveztek nekünk, megtanították a segway alapjait és egy kvízkérdésekkel feltuningolt mobilappal vezettek körbe a település mindössze néhány nevezetességén.

Nógrád megyének nincsen híres termálvize, gyógyító mofettája, nincs bora, amitől divatos lehetne, de vannak hegyei, tavai, erdői és népművészete. Kíváncsi voltam, a túrázókon kívül kinek az érdeklődését lehet felkelteni a térség iránt, amikor a Magyar Turizmus Zrt. tanulmányútra hívta a turisztikai újságírókat Alsópeténybe.

Kátyúk közt a Cserhát dombjain

Galéria: AlsópetényForrás: Travelo

Az út maga nem mondható zökkenőmentesnek, mivel a 2-es főútról letérve, hatalmas kátyúk közt kommandózva a kisbuszunk legfeljebb kettes fokozatban tudott haladni a Cserhát dombjai közt, Keszegen és Nőtincsen át. Alsópetényi vendéglátónk, a Prónay kastély egyike a település bő négy látnivalóinak, itt tehát a spirituális elvonulás alapból adott. A hangulat kedvéért a hó is esni kezdett, amikor a szállodaigazgató körbevezetett bennünket a több épületből álló birtokon.

Prónay kastély
Az 1750-es években, barokk stílusban épült kastély építtetője Gyurcsányi Ignác. A folyamatosan bővülő épület az 1800-as években egy házasság révén került a Prónay család tulajdonába. A második világháború után az utolsó, itt élő Prónay házaspár az egyik lakrészbe költözhetett a szakácsnőjükkel. Gyerekük nem született, a kastély állami tulajdonba került, de a mostani igazgató szerint ez mentette meg a pusztulástól, ugyanis a szerkezetét akkor felújították, hogy szövő és fonóüzemet hozhassanak létre. A szövetkezet fénykorában hetven falubeli dolgozott a kastélyban, a régi majorsági épületben pedig Kisz-klub és bányászklub működött. A kilencvenes évektől kezdve a kastély az enyészet útjára lépett, majd 2009-ben megvásárolta jelenlegi tulajdonosa, felújította és megnyitotta, először 2011-ben rendezvényhelyszínként, majd 2012-ben szállodaként is.


Felújítás, Vetera, merészség

A tulajdonos, a nógrádi származású Dr. Molnár József informatikai céget vezetett, mielőtt fantáziát látott volna a lepattant állapotban lévő kastélyban. A kastélyigazgató, Tömösvári Szilvia a cég alkalmazottja volt, de azóta, hogy főnöke rá bízta a komplexum vezetését, beleszeretett a vendéglátásba. A felújításnak az épületről készült eredeti képek és katonai alaprajzok alapján láttak neki, közben Molnár évekig vaterázott, hogy antik bútorokat, festményeket, és díszként használható régiségeket gyűjtsön, nem feltétlenül barokk stílusban. Egy építészetben jártas újságíró kolléga szerint egy kastélyfelújítás "merész vállalkozás", a régi épületeken mindig lesznek kisebb, de inkább nagyobb javítanivalók. A merészséget díjazzuk.

Az épületcsoporthoz tartozó, társaságoknak kiadható kiskastélyt régi bútorokkal rendezték be, ott található egy kinevezett Herendy-lakosztály is, de a vendégekre szabott konyhát korszerűen szerelték fel. Ezt az épületet időnként vadásztársaságok veszik ki. Az egyéni vendégek, családok a majorsági épületben kapnak szállást. Ezekben a szobákban új bútorok, kortárs lakberendezési nyomok találhatók. Csoportunk egyik része itt, a majorsági épületben, másik része néhány száz méterre a kastélytól, a faluban épült Körte, illetve Levendula vendágházban kapott szobát.

Ősparkra néző wellness

Galéria: AlsópetényFotó: Ambrus Daniella / Prónay kastély

A kastély főépületében a koncertekre, rendezvényekre kalibrált szalont alakították ki, és a nászutas lakosztályt. Ennek egyetlen, apró hibája, hogy a kádjában egy 170 centiméternél magasabb házaspár már együtt már nem férne el, marad a méretes, antik ágy. A lakosztály alatt a borpince húzódik, ahol kóstolókat rendeznek. A háznak van némi saját bora, de jellemzőbb, hogy a két közelebbi borvidékről, a mátrai és egri régióból válogatnak.

A kastélyhoz egy fürdőház is tartozik, úszómedencével, kis wellness részleggel, és a havas ősparkra néző panorámával. Az olvadást követően a védett park esküvői helyszínként is szolgál, van egy kis tava, azon egy sziget, ahol a szertartást szokták tartani. A tulajdonos terjeszkedési terve szerint jövőre megépül majd a kastélyhoz tartozó szemklinika is, ahol lézeres műtéteket végeznek majd, és ezzel együtt újabb vendégszobákat alakítanak ki.

Glutén megye

Az egyetlen, ami nekünk hiányzott a kastélyból, a saját konyha. Az ételek nem helyben készülnek, rendezvényekre, esküvőkre a közelből szállítanak. Érkezésünk után pizzaszelettel, kenyérlángossal és matyó kaláccsal kínáltak bennünket, de a gluténmámor másnap délben érte el tetőfokát, amikor is Ilike néni sztrapacskájával vendégeltek meg bennünket, a desszert pedig lekváros bukta volt. Aki lisztérzékeny, vagy nem szereti a sztrapacskát, kérhetett mást, könnyebb és lisztmentes ételt is.

A palóc gasztronómiai hagyományok tisztelete mellett meg kell jegyeznünk, hogy felnőtt egy egészségtudatos generáció, amelyik szeret utazni, kíváncsi ugyan a tradíciókra, de válogatós.

Palóclevestől a haluskáig

Az ételválaszték persze illeszkedett ahhoz, hogy Nógrád bemutatása volt a cél, a palóc konyha sajátossága a lisztközpontúság. Jellemző ízviláguk a pikáns, savanykás íz, az alapanyagok közül a krumpli, bab, káposzta és a tejtermékek a leggyakoribbak, mivel nem volt mindig nagy merítés, amiből választhattak volna. Sokféle levesük van, a tejjel vagy tejföllel habart, húsos és tésztás levesek ismertebbek, de a kovászból készült cibere, vagy juhtúrós levesük is jellegzetes, illetve sokféle főzeléket készítenek.

A klasszikus palócleves Gundel János egykori kreációja a nagy palóc Mikszáth Kálmán tiszteletére. Hagyományosan bárány-, birka-, vagy ürühúsból készül, kötelező hozzávalói a burgonya, zöldbab, babárlevél, kapor, tejföl. A nógrádi töltött káposzta jellemzően kapros ízesítésű. Szénhidrátfronton a juhtúrós sztrapacska áll az élmezőnyben, de a krumpli nélkül készült haluska, vagy a nudli, a derelye, a krumpli laska, a hagymás ganca és a tócsni is mutatja a liszt felhasználásának tájegységi diverzitását. Réteseiket kreatívan töltik, a töltelék lehet dinsztelt sárgarépa, sütőtök, de hagymás törtkrumpli is.

Kocsonya Egri Csillaggal

Galéria: AlsópetényForrás: Travelo

A gálavacsora menüsora azonban nem a nógrádi hagyományokra épült. A már lezajlott Miskolci Kocsonyafesztivál múlt heti beharangozásaképp az előétel kocsonya volt, amelyhez kísérőnek az egri borász, Gál Tibor hozta el a 2012-es Egri Csillagát. A bormarketingben a bikavér fehér párjaként titulált házasításból két éve tavasszal, nyolc pincészet - Gál Tiboron kívül a Balga, a Csutorás, Gál Lajos, a St. Andrea, a Tóth és Tóth, a Thummerer, és a Varsányi - mutatta be saját verzióját. A következő év elején már huszonhárom pincészet jelezte, hogy ajánlja a legalább felerészt valamilyen Kárpát-medencei szőlőfajtán alapuló házasítását.

Falusi nordic walking és segway

A másnap délelőtti programok szintén fúziósak voltak, és csak erre az egy alkalomra szóltak. A Mátrából érkezett két túravezető csapat, az egyik a nordic walking, másik a segway alapjait mutatta be. Az előbbi, a sífutás és séta közti hibrid abszolút állóképesség sport, ha jól csináljuk, erősíti a kar, és a hát izmait is, javítja a vérkeringést, oxigénellátást. Mint kiderült, a botokkal legalább 30 százalékkal tehermentesíthetjük a csípő és térdízületeket a mezei sétához képest, és 20 százalékkal több kalóriát tudunk elégetni így, mint séta közben. Itt fontos hangsúly van azon, hogy ha jól csináljuk. A csapatunk, kezdőként városnéző tempóban gyalogolt végig Felsőpetény hólepte utcáin, az elégetett kalóriát nem volt érdemes számolnunk. A településen egyébként áthalad az országos Kéktúra, és remek a levegő.

A segway szintén jó móka, ha van idő kitapasztalni. Maga a szó a segment way kifejezésből származik, és arra utal, hogy egy alternatív közlekedési eszközről van szó. A gáz és fék nélkül működő, környezetbarát kétkerekűt saját súlyunkkal irányítjuk, dőléssel kanyarodunk, egyensúlyi pontunk áthelyezésével változtathatjuk a sebességet, és saját tengelye körül forgatható.

Mobilappal a betevő sztapacskáért

Végül, ha már a terepen voltunk, az Iszkaland mobilappot is kipróbáltuk. A GPS-alapú alkalmazással Alsópetény nevezetességeihez jutottunk el, ahol kvízkérdésekre kellett válaszolni ahhoz, hogy virtuálisan összegyűjtsük a mindennapi sztrapacskára való alapanyagokat. Mint kiderült, Werbőczy István a településen állította össze szokásjogi gyűjteményét, a Hármaskönyvet (Tripartitum), amelyen 1504-től bő tíz éven át dolgozott. A jogtudós emlékét őrzi például a Werbőczy fogadó, és a Werbőczy gúla, amelyet a Prónay kastélyt építtető Gyurcsányi Ignác felesége rendelt meg 1791-ben.

Habár egy 725 fős településről van szó, két kastélya is van. A szállásunkon kívül a faluban áll az Andreánszky-kastély is. A híres botanikus, Andreánszky Gábor kúriája kis híján csak emlék maradt, a második világháború után az épület nagy részét, úgy, ahogy volt, elhordták. Egyetlen fotó maradt róla, majd egy önkormányzati rendeletben kijelentették, csak annak adják el a telket, aki vállalja, hogy az épületnek a rekonstruált változatát építi fel. A korhű újjáépítés tavaly nyáron fejeződött be, a kastély parkja pedig természetvédelmi övezet. Turisztikai jelentősége még nem ismert.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek