Egy falat Párizs: idén is lesz Macaron Nap

2013. március 20-án ismét lesz Macaron Nap. Az eseményből a tavalyi tömegnyomor miatt kiábrándultaknak jó hírünk van: idén a nU Bisztrónál tágasabb helyen, az Akvárium Klubban kerül sor a rendezvényre.

A 2013-as Macaron Napon várhatóan húsz magyar cukrászda mutatja majd be több ízben és színben készült macaronjait, az érdeklődők pedig vásárolhatnak belőle kedvük szerint. A rendezvény délután háromkor kezdődik és egészen este kilencig fog tartani, helyszíne az Erzsébet téri Akvárium Klub lesz. A jegyek elővételben 1500 forintba, a helyszínen 2000 forintba kerülnek, amelyért a készlet erejéig ajándék macaront is kapnak belépéskor az idejében érkezők.

Édes, színes, roppanós
Galéria: Macaron Nap 2013
Fotó: OKEGO

"Már több nagy presztizsű cukrászdával megállapodtunk, például a Sarki Fűszeres, a Villa Bagatelle, a Gundel Cukrászda, a La Praline és a Centrál Kávéház egészen biztosan ott lesz a kiállítók között, de jelezte részvételi szándékát a Four Seasons Gresham és az elismert macaron készítő Korponai Péter is. Új színfolt, hogy az eseményen egy vidéki cukrászda is képviselteti magát, ez a Kiss Virág Cukrászda lesz Debrecenből" – írják a szervezők.

A macaron témához kapcsolódó konyhai eszközök, ékszerek és kis macaron szappanok is színesítik a palettát. Sőt, a Buubble Tea macaron ízű italokkal, Zólyomi Zsolt parfümőr pedig macaron ihlette illatokkal érkezik, hogy garantált legyen az édesség-túladagolás.

Tömegek a tavalyi budapesti Macaron Napon
Galéria: Macaron Nap 2013
Fotó: Barnabas_Imre / OKEGO

A szervezők azt ígérik, hogy a tavalyinál több nyereményjátékot tartanak majd, és értékes nyereményeket fognak kiosztani. A gyerekekkel érkezőknek pedig még színesebb programmal készülnek, a délután így a gyerekeké lesz.

Mi az a macaron?

"A macaron Franciaországban népszerű, különleges desszert. Darált mandulából, cukorból és (cukorsziruppal felvert) tojásfehérjéből készül a két kis korong, amelyet csokoládé- vagy más ízesítésű krémmel tapasztanak össze. A jó macaron könnyű, légies, a külső kérge finoman roppan, de éppen csak annyira, hogy rövid hatásszünet után az ember azonnal a tömör közepénél találja magát. Ezután jön az érzés, amit senkinek nem kell magyarázni, aki evett már igazán jól elkészített macaront. A különleges ízek harmóniája, a macaron különleges állaga és nem utolsósorban változatos színvilága, ami igazán rabul ejti a macaron rajongókat. Aki kóstolt már valódi, szakszerűen elkészített változatot, megérti, hogy miért a nagy nemzetközi őrület. A legjobb cukrászatok naponta több ezret adnak el belőlük. Házilag nehéz kivitelezni – nem lehetetlen, azonban végtelen precizitás, gyakorlat és türelem szükséges hozzá" – írják a szervezők.

A macaron egyébként eredetileg olasz származású, a történetét tekintve a különböző források eltérnek, de általában megegyeznek abban, hogy Velence környékén kezdték el készíteni a 14-15. században. Akkor maccarone néven még nem ezt a desszertet értették, hanem bármilyen apró édességet, ami tojásfehérjéből és darált mandulából, vagy más olajos magból készült. Később kikerült Olaszországból – elsősorban az olasz zsidókon, ill. a Karmelita nővéreken keresztül – , és nemzetközi karrierbe kezdett, amely leginkább a francia cukrászdákban teljesedett ki.

New Yorkban és Párizsban már sokéves hagyománya van a minden évben március 20-án megtartott Macaron Napnak. Ehhez a mozgalomhoz csatlakozott 2012-ben Budapest, amikor a nU Bisztróban megrendezték az első ilyen eseményt. Az első magyarországi Macaron Napon tizenegy cukrászat mutatkozott be, ezerháromszáz vendégnek összesen nyolcezer darab macaront adtak el aznap.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek