» Közel

A Balaton iszonyú sekély, de csak minket aggaszt

| | Nem érkezett még hozzászólás
A déli part a kiszáradt öblei továbbra is lehangoló látványt nyújtanak, de emiatt a turisztikai szakemberek nem aggódnak. Mint megtudtuk, az őszi esők és a hó valószínűleg megoldják a problémát a jövő nyárra. A turizmus pedig nem áll le télen sem, a vinoterápiától az ivókúráig széles a repertoár.

A nyári szezon óta, a 45 centiméteres átlagos szinthez képest is tovább apadt a Balaton vize. Ahogyan másfél hete mi is láttuk, a déli parton helyenként sétálni is lehet a kiszáradt mederben. Zamárdiban és Széplakon az iszapon állnak a partmenti csónakok, Siófok szabadstrandja pedig nemrég még úgy festett, mint egy tengerpart apály idején.

Kiszáradni nem fog

Hallhattunk már olyan híreszteléseket, amelyek a kazah és üzbég határterületen fekvő, kiszáradt Aral-tóval hozzák párhuzamba a Balatont, és előrevetítik a fokozatos visszahúzódását, de vannak összeesküvés-elméletek is a víz leeresztéséről és vízlopásról is. Az aggodalom alaptalan, legalábbis az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos tanácsadója szerint.

“A Balaton valóban ki fog száradni, de több ezer év múlva. A mostani vízszinthez hasonló állapotot utoljára 2002-2003-ban tapasztalhattunk szintén jelentős szárazság idején, de a helyzet akkor is természetes úton rendeződött. Most is bízhatunk az őszi, téli csapadékban, és hogy a hóolvadást követően növekszik majd a vízszint” - mondta a Travelónak Vörös Lajos.

Mítosz, vagy sem: a víz leengedése

Nehéz elhinni, hogy a Balaton vízszintje csupán a szárazságnak köszönhető. Sokszor hallhattuk már, hogy elképzelhető, hogy a vizet leengedik a Sió csatornán azért, hogy a csatornában ne csökkenjen a vízszint, és a hajók zavartalanul közlekedhessenek. A zsilipet valójában akkor nyitja ki a vízügyi hivatal, ha a vízszint 110 centiméter fölé emelkedik, vagy ha 70 centiméter alá, de ebben az esetben a csapadékosabb, őszi-téli időszakban bíznak.

Az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos tanácsadója szerint a víz leeresztéséről szóló elképzelések alapja egy korábbi történet. Eszerint még a délszláv háború előtt egy balatonfüredi vállalkozó az ország másik felében vásárolt egy régi sétahajót, korhűen felújította, majd a Tisza-tóról indulva vízi úton szerette volna eljuttatni a Balatonra úgy, hogy a Sió csatornán felúsztatja. A tervét egyfelől a háború akadályozta, majd pedig az aszályos évek miatt vesztegelt a hajó, végül a vállalkozó vállalta a plusz költséget, és közúton szállíttatta a hajóját a Balatonra.

Az élővilág köszöni, jól van

Néhány civil szervezet már fontolgatta, hogyan lehetne megoldani a vízpótlást más élővizekből, de a limnológiával - vagyis a tavakkal, a folyóvizekkel, és ezek élővilágával - foglalkozó szakember szerint erre nem lesz szükség. Azon túl, hogy a vízpótlás hatalmas költséget jelentene, az ökológiai veszélyeivel is számolni kell. Vörös Lajos szerint most, az apadás ellenére is kiváló a Balaton vízminősége, és a tóban élő fajokat a sekély víz nem fenyegeti, hiszen ők ehhez adaptálódtak. “A  jelenleg kiszáradt területeken az élővilág reprodukciója pedig nagyon gyors lesz. ”

Ebből úgy tűnik tehát, a Balaton víszintje inkább esztétikai probléma. Nyár elején a siófoki szezonnyitó sajtótájékoztatón az újságírókat arra kérték, ne keltsék a tó rossz hírét, és beharangozóikban inkább fogalmazzanak úgy, hogy a sekély víz kisgyerekes családok számára ideális. Valóban, nyáron a gyerekek iszapvárat építhettek a déli parton. A szülők akár száz métert is gyalogolhattak, hogy legalább térdig érjen a víz, és a csónakok sem tudták egykönnyen elhagyni a partot.

A Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának vezetőjét arról kérdeztük, a vízszint milyen hatással volt a nyári szezon forgalmára, és milyen terveik vannak arra az esetre, ha a Balaton jövőre is ilyen sekély lesz.

Nagyon jó szezont zártak

“A 2012. évi szezonban ez a természeti jelenség kevéssé gyakorolt hatást a főszezon számaira” - mondta Benkő Krisztina hozzátéve, a vízszintcsökkenés elsősorban a déli partot érintette, de az időjárással szerencsénk volt, és a strandok többnyire megteltek.

“Külön kigyűjtöttük a KSH adataiból a Balaton régió kereskedelmi szálláshelyeinek és szállodáinak nyári forgalmára vonatkozó adatokat. Ezekből kiderül, hogy a nyári hónapokban a Balaton régió kereskedelmi szálláshelyein 1 százalékkal nőtt a vendégek és 1,4 százalékkal a vendégéjszakák száma. Összességében, ebben a három nyári hónapban több mint 712 ezer vendég töltött el több mint 2,6 millió vendégéjszakát a régió kereskedelmi szálláshelyein”- tette hozzá a régió marketing vezetője.

“A szállodákban még kedvezőbben alakult a nyári vendégforgalom: közel 380 ezer vendég töltött el több mint 1,4 millió vendégéjszakát, ami 4,5, illetve 4,4 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.”

Az első Budapest, a második a Balaton

2012 első nyolc hónapjában az országos, teljes vendégforgalmat tekintve a Budapest–Közép-Dunavidék régióban emelkedett a legnagyobb mértékben a vendégéjszakák száma (+422,8 ezer vendégéjszaka; +8,6%). Ezt követte a Balaton régió (+55,4 ezer; +1,6%), ahol több mint 3,5 millió vendégéjszakát töltöttek el a külföldi és belföldi vendégek. A bevételek szempontjából a három legfontosabb régió a Budapest–Közép-Dunavidék (az összes bevétel 48,9%-a képződött itt), a Balaton (17,2%) és a Nyugat-Dunántúl (10,1%) volt. Forrás: MTZrt.

Hévíz, Zalakaros és más, wellness helyek

A Balaton azonban télen is fontos. “A régióban több, nemzetközi hírű gyógyhely is található, de az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően a régió több településén épült vagy bővült wellness szálloda, élményfürdő” - mondta Benkő Krisztina. A turisztikai intézmény novemberben országos egészségturisztikai kampányt indít, amelyben a wellness- és gyógyturisztikai kínálatot tervezik bemutatni, illetve a SZÉP kártya szálláshelyi felhasználását erősíteni.

Kérdésünkre, hogy mely Balaton közeli települések a legnépszerűbbek a nyári szezonon kívül, Benkő Krisztina elsőként Hévízt említette, mint Budapest után a második leglátogatottabb várost. “De nem szabad megfeledkeznünk a Kis-Balaton fürdővárosáról, a családi üdülés irányába nyitó Zalakarosról sem.”

A vinoterápia a sláger

Gyógyturizmusra már az egész térségben építenek. Siófokon 2006-ban nyílt meg az Élményfürdő, ahová bevezették a nagyberényi termálvizet, a marcali gyógyvizet hasznosító Marcali fürdőt pedig legutóbb 2010-ben bővítették. Tapolcán a hagyományos fürdőkezeléseken kívül légzésterápiás lehetőségek is vannak. A divatos, szállodai wellness kezelések köre a balatoni vinoterápiával bővült: borfürdővel, szőlőmagos pakolással, szőlőhéjas masszázzsal. Ezeket a kezeléseket Balatonfüreden, Hévízen, Badacsonyban és Zalakaroson is megtaláljuk.

“A régió ásványvízkínálata is igen gazdag: elég csak a Kékkúti vagy a Fonyódi vizeket említenünk. Emellett a balatonfüredi, zalakarosi és hévízi ivókúrák kínálata is színesíti a palettát. A Balaton belföldi pozicionálása és így a régió kommunikációja is arra az alapgondolatra fókuszál, hogy a Balatonnál mindig van mit csinálni.” Reméljük, ez a korcsolyaszezonra is igaz.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
4 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
13 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
27 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.