» Közel

Szent Márton-nap Szombathelyen

| | Nem érkezett még hozzászólás
Lampionos felvonulással, színházi előadásokkal, koncertekkel, kiállításokkal emlékeznek meg a város szülöttjéről, la egendás Márton püspökről Szombathelyen.

A Márton-napi kultuszhoz kapcsolódó nagyszabású programsorozat november 4-én kezdődik. A székesegyházban misztériumjátékot mutatnak be Szent Márton életéről, de az érdeklődők szervezett városnéző túrán is megismerhetik a püspök életútját. Jótékonysági hangversenyt rendeznek a szombathelyi Markusovszky Kórház szemészeti osztálya javára, Átélt mítoszok címmel pedig Kéky-Magyar Éva festő, grafikus alkotásaiból nyílik kiállítás a Képtárban.

Márton napi kirakó címmel szabadtéri játszóprogramot szerveznek a Fő téren, amelynek során kiderül például, mi a jelentősége annak, hogy milyen színű lovon érkezik Szent Márton, mit jelent, ha Márton napján a lúd jégen áll, mi is az a Szent Márton vesszeje és szabad-e Márton napon ruhát mosni.

A Szent Márton emléknapjához kapcsolódó időszakban az egyházi tiszteletadás mellett felelevenítik a néphagyományokat is. Márton-ludat vágnak, megkóstolják az újbort, a liba mellcsontjából megjósolják az időjárást. A szombathelyi éttermek gasztronómiai rendezvényekkel, jellegzetes libaételekkel készülnek az ünnepre.

Az ifjabb korosztályt két héten át várják az Agora-Gyermekek Házába, ahol a kézműves foglalkozásokon posztólibát, lámpást készíthetnek, megtanulhatják a húzott rétes, vagy a Márton kifli sütését is. A galériában Magyar Királyok Panoptikuma címmel nyílik kiállítás életnagyságú figurákból. November 9-én a Savaria Legio vezetésével lampionos felvonulás indul a székesegyháztól a Szent Márton-templomig. Másnap kétnapos Szent Márton-napi országos nagyvásár nyílik a Vasi Múzeumfaluban.

Ki is az a Szent Márton?

Márton püspök (316-397) Savaria, mai nevén Szombathely szülötte. A családi hagyományt követve a római hadsereg katonájának állt, de egy látomás hatására megkeresztelkedett, és apja tiltása ellenére elhagyta a katonai pályát. Zarándoklatai során szinte egész Európát bejárta. Franciaországban Poitiers mellett kolostort alapított, majd 371-ben Tours püspökévé választották. A legenda szerint a püspöki tisztség elől a baromfiólba bújt el, de a libák gágogásukkal elárulták. Halálát követően a Loire folyón vitték a holttestét Toursba. A szájhagyomány szerint a hideg novemberi napon amerre a hajó elhaladt, valamennyi gyümölcsfa kivirágzott a folyó partján. Tours-i sírja fölé hívei később templomot emeltek.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
11 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
11 napja
dorav új galériát hozott létre
Őrség 2015
14 napja
dorav élménybeszámolót írt
Őrség 2015
14 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.