» Közel

Gesztenyemézes dőzsölés és falusi romantika

| | Nem érkezett még hozzászólás
Meglepődtünk, mekkora tömeg gyűlt össze hétvégén, a Velemi Gesztenyeünnepen. A különféle kézműves gesztenyés finomságokon kívül a vörösboros kecskesajttól a paleo medvehagyma lekvárig mindent lehetett kapni, ami hazai. De ha nincs gesztenyeszezon, Velem akkor is jó hely.

“Ha befordulsz a malomnál, ott találod a Kőházat, ahol most gesztenyét süt a polgármester” - kaptam a telefonos útbaigazítást egy kollégától a Velemi Gesztenyeünnepen, ahol mindössze néhány száz kézműves mézes és lekváros standon, házi juhjetből készült szappanon, kalocsai mintás nyaklánckollekción kellett keresztülverekednem magam, hogy eljussak a polgármesteri attrakcióig.

A község határáig ér a dugó

A két napos fesztivál ideje alatt tanulmányúton jártunk, hogy megismerjük többek közt az osztrák határ közelében található Velemet, az iskolai osztálykirándulások klasszikus helyszínét. Miután többen vagyunk, akiknek a legerősebb emléke a kollektív berúgás az osztálytársakkal, most más, érdekes oldaláról is bemutatjuk ezt a remek helyet.

Amikor egy szombathelyi újságíró arról beszélt, a Gesztenyeünnep minden évben akkora esemény a térség életében, hogy a község határán túl ér a magyar és osztrák autók sora, nehezen hittük. Kiderült, tényleg így van. “Az ország minden tájáról érkeznek ide vendégek és árusok is” - mondta gesztenyesütés közben Horváth Miklós, aki a rendszerváltás óta a község polgármestere.

Őszi gesztenyedömping és mákolaj

Tapasztaltuk is, hogy a környék látnivalóit a fesztivál ideje alatt nehéz lefotózni, inkább csak a tömeget. A fesztivál a velemi hegyoldalban húzódó évszázados szelídgesztenyések miatt szerveződött e köré a gyümölcs köré. Gesztenyefesztivált egyébként Madeirán is tartanak október végén, illetve Erdélyben, Nagybányán.

Az utcai kirakodóvásár azonban nemcsak a gesztenyéről szólt. A hazai kézműves gourmet termékeknek nagy divatja van, ebből  itt számos műfaj képviseltette magát. Találtunk házi készítésű süteményeket, az otthoni teraszon aszalt gyümölcsöket, és a kávés akácméztől a birsalmasajtokon át a mákolajig és a pálinkákig mindenféle finomságot. Kitelepültek a palacsintasütők, a kreatív kecskesajtkészítők  és az elmaradhatatlan tökipompos árusok is.

Vörösboros kecskesajt, juhtejes szappan

A sláger a vörösboros kecskesajt volt, és persze a sült gesztenye, amelyből egy kis pohárnyi került 500 forintba. A tökmagolaj litere 4200 forintba került, a fél kilós mézek 1200-2000 forint körül mozogtak. Egy-egy juhtejes szappant pedig 850 forintért adtak, és az árban benne volt  a naprakész szépségmarketing is, amellyel a különféle összetevőjű szappanok szépítő, és öregedésgátló hatásáról meggyőzik a vásárlót.

Néhány, mélyenszántó giccset leszámítva európai színvonalú és árkategóriájú választékot találtunk. A táplálkozási trendeknek megfelelően például felsorakoztak a cukormentes és nyírfacukorral készült paleo lekvárok is, a vácrátóti Papp Miklós spájzából. Az árusok egy része őstermelő, akik legfeljebb néhány gasztrofesztiválon vannak jelen. “Nyugdíjas vagyok, szeretek méhészkedni, de nem szeretnék egyik kereskedelmi láncba sem becsatlakozni. Én a mézben örömömet lelem” - mondta Horváth Antal, sárvári méhész őstermelő.

A népi kézművesség bemutatók és a zenei programok a kapolcsi hagyományokat idézték. Például kiemelt program volt  egy Vas megyei büszkeség, a Mesebolt táncszínház előadása. A szombathelyi társulat célja, hogy olyan, hagyományőrző és közben újító bábszínházzá váljanak, amely képes alakítani a közösség igényeit.

Műemlék malom és pincesor

A szubalpin klímájú, meglehetősen hűvös Velem az Írottkő Natúrpark része. A kőszegi kistérségi község a feljegyzések szerint már az újkőkorban lakott volt. Látnivalói közé tartozik a Kőszegszedahellyel határos műemlék malom, amelyről már az 1560-as években említést tettek. A Szent Vid kápolna és a Stirling-villa is hasonlóan ismert helyek, és a környéken érdemes megnézni még a bozsoki Sibrik-kastélyt, és a cáki műmlék pincesort. A térségben egy üdülőfalu is található, Novákfalva. Ezenkívül a település arról ismert még, hogy itt élt Pilinszky János, és jó barátja, Töröcsik Mari szintén velemi.

Velemet busszal Szombathelyről, az Ady térről induló buszjárattal lehet a legkönnyebben megközelíteni. A községet légzőszervi panaszokkal küzdő betegek számára is szokták ajánlani. " Jó levegő = gyógyító erő" - hirdette utcafronti falán a Virágos vendégház, amelynek udvara épp palacsintasütödeként működött.

Velemi szállások - Ongo tipp

Na-túra vendégház

Rami82 az interneten talált rá erre a házra. Az ellátással elégedett volt, és a házigazda azt is felajánlotta, hogy elviszi őt és a párját túrázni. “Nagy meleg volt, de a házigazdák gondoskodtak egy kis frissítőről (bodzaszörp és ásványvíz a hűtőben). Ja, s hogy a hűtő további tartalmát el ne felejtsem megemlíteni, egy szép szál, házi kolbász várt ott minket hagymával.” A felkínált túraútvonalak közül pedig a meder túrát választották, amelyben az Apostolok fája, a Hörmann-forrást, és a Szent Vid kápolnát lehet érinteni. Ezt a szállást egy másik utazó is ajánlja.

Kern vendégház  

Babulin lelkesen konstatálta, hogy velemi szállása majdnem szomszédságban volt Töröcsik Marival. Velembe egyébként azért utazott, mert gombász klubjával az Írott-kőre készült gyűjtő körútra. “Amint belépünk a kapun, egy domboldali lejtőn megyünk fel a szálláshoz. Mi csak egy éjszakát aludtunk ott, este főztünk bográcsban és egyáltalán nem éreztük azt hogy a fő utcán lakunk” - írta a vendégházról.

Túra a Vasfüggöny mentén

Akik az Alpokalján túráznának, Velemből kiindulva könnyen elérhetik az Írott-kőt. A Kőszegi-hegység 882 legmagasabb, méteres hegycsúcsa, amely a Magyarország északi tájain végigvezető kéktúra nyugati végpontja (ez a túraútvonal Hollóházától indul).  A vasfüggöny idején a hegycsúcson álló kilátót a drótkerítés kikerülte, és azt csak az osztrák oldalról lehetett megmászni. Az egykori országhatár helyén ma nyírfaerdő áll, és többek közt ez a helyszín is szerepel a Sopron környéki a Vasfüggöny túrán, amelyet a Sopron Turizmusáért Egyesület minden év nyarán megszervez. A kétezres évek elejétől több gyalogos és biciklis határátkelő pont is létezik a Kőszegi-hegységben. A csúcstúra állomásai közt szokott szerepelni még a Hörmann-forrás, a Stájerházak és az Óház-tető is.

A csúcs és nosztalgia túrákon kívül jó néhány más utat is be lehet járni a környéken, ehhez az  Írott-kő Natúrpark honlapja ad ötleteket. Aki a környéken biciklis túrát tervez, a Kőszegfalva, Kőszeg, Cág, Velem útvonalat szokták ajánlani a helyiek, ahol végig kitáblázott kerékpárút van.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
14 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
14 napja
dorav új galériát hozott létre
Őrség 2015
17 napja
dorav élménybeszámolót írt
Őrség 2015
17 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.