Kóstoljon kolbászt a gyógyfürdőben!

A Magyar Fürdőszövetség a Magyar Fürdőkultúra Napját minden év októberének második szombatján szervezi meg, mely az idén október 13-ra esik. Célja, hogy a nagyközönséget megismertessék a több ezer évre visszanyúló fürdőkultúránk gyökereivel, annak értékeivel. A hazai fürdők többsége különleges programokkal készül szaunaszeánszoktól kiállításokig.

A legismertebbek közül Budapesten négy fürdő készül az ünnepre: a Gellért, a Széchenyi, a Rudas és a Dandár. A Gellért Gyógyfürdő a „Miniszterek gatyában" című fotókiállítását ajánlja megtekintésre. Ennek különlegessége, hogy a képek 80 év után kerülnek vissza oda, ahol az 1930-as években Pusztai Sándor úszómester készítette őket. Pusztai Sándor a 30-as években dolgozott a Gellért Fürdőben és sok-sok éven át fényképezte az ott megjelent ismert embereket.

A Gellértben fotókiállítás is lesz
Galéria: Fürdőkultúra napja
Mark H. Milstein/northfoto / Northfoto

 Így maradt meg nekünk neglizsében Karinthy Frigyes és Heltai Jenő, Klebelsberg Kunó és ifj. Horthy Miklós, Keresztes-Fischer és Apponyi, Tolnay Klári és Alpár Gitta, hogy csak néhányat említsünk a több száz híresség közül. A képekből egy nem mindennapi történet áll össze, hiszen egy speciális metszetét adja a Gellért és a Széchenyi Fürdőkben a két világháború között megfordult arisztokratáknak, politikusoknak, művészeknek. A kiállítást 2012. október 12-én, vagyis a mai napon nyitották meg a Gellért fürdő aulájában – írja a Turizmusonline.hu.

A Széchenyi fürdő emeleti fitness termében a MindQuest stratégiai csapatjátékában tehetik próbára magukat az érdeklődők, ráadásul díjtalanul. A fürdő ingyenes idegenvezetéssel, és egyszeri termálvíz kóstolással is várja előre regisztrált látogatóit. A Rudas fürdő pedig a szauna szerelmeseinek kívánságait teljesíti ingyenes felöntések formájában, szauna mester vezetésével. Emellett húsz százalékos kedvezményt biztosít a masszőr és testradír szolgáltatások áraiból. Végül, de nem utolsó sorban a Dandár fürdő ötven százalékos belépési kedvezménnyel várja a testi-lelki feltöltődésre vágyó vendégeit.

Persze a vidéki fürdők sem tétlenkednek a Magyar Fürdőkultúra Napján. A szegedi Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdőbe ötven százalékos kedvezménnyel lehet bemenni, és ingyenes vízitornával és kézmasszázzsal várják a látogatókat. A debredeni Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpont "Boom Bikini Party" néven éjszakai fürdőzést szervez. Ugyanitt előadásokat hallgathatnak az érdeklődők az egyetemes és magyar fürdőkultúráról, a fürdőruha történetéről. Az élményfürdő bejáratánál Bubu a kabalaelefánt várja meglepetéssel a gyerekeket.

A Széchenyiben stratégiai csapatjátékon lehet részt venni
Galéria: Fürdőkultúra napja
Mark H. Milstein/ Northfoto / Northfoto

 A miskolctapolcai Balangfürdőben éjszakai fürdőzés, pálinka-, bor- és kolbászkóstolás, szaunaszeánszok és fürdőruhabemutató is lesz. Mórahalmon, a Szent Erzsébet Gyógyfürdőben egész nap filmvetítés, 10.00-18.00 között gyermek animáció, családi programok, délután ingyenes szauna szeánszok, és hosszabbított nyitvatartás várja a fürdőzőket. A Magyar Fürdőkultúra Napja alkalmából a felnőtt-, diák és nyugdíjas napijegyet vásárlók ajándék belépőt kapnak, mely egy későbbi időpontban használható fel.

A résztvevő fürdők plakátjait, és a teljes programkínálatot ide kattintva tekinthetik meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek