» Közel

Nézzen csillagokat, kutasson ősmaradványok után!

| | Nem érkezett még hozzászólás
Kevesen tudják, hogy a Zselic Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területe, romantikus csillaglesre remek hely. A pécsi Tettyei Mésztufa-barlang tele van különleges ősmaradványokkal. Az őszi túraszezon három érdekes, Pécs környéki kirándulása a vadgesztenye és a vörös lombok híveinek.

Ősszel beindul a túraszezon. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság három spéci túrát is  szervez októberre, amelyek még azok számára is érdekesek lehetnek, akik nem különösebben szeretnek órákon át hegyet mászni. A túrákra előzetes jelentkezés szükséges, és az odautazást egyénileg kell megoldani.

Bükkösök és üveghuták

Október 6-án, szombaton indul a Színes lombok jelvénygyűjtő túra Zobákpusztáról, a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben. Az első kilométereket a túrázók az erdészeti üzemi úttal párhuzamosan haladó turistaösvényen teszik meg, enyhe emelkedőn.

“Az öreg erdők fiatalosokkal tagolt foltjait elegyetlen bükkösök váltják, majd a Pap-rét zöld mozaikjai törik meg a rengeteget. A kellemes séta után a Csengő-hegyre kanyarog, immár felfelé, az ösvény” - írják a szervezők. Ezután egy hosszabb pihenő következik Pusztabányán, a huta-romoknál, ahol elmondják, miért választották a korabeli üveges mesterek a Kelet-Mecsek lakatlan erdőségeit a letelepedésre és hogyan működtek a korabeli üveghuták. A következő cél a Cigány-hegyi kilátó.

“Utunk második felében a vadregényes Hidasi-völgy vízfolyását követve érünk a patakos völgy legjelentősebb földtani értékét jelentő Csurgó mésztufa formációihoz” - írják, hozzátéve, a kirándulás végén, a Vargánya tanyán zsíros kenyér és tea várja a jelentkezőket.”

Hasznos

Helyszín, időpont: Zobákpuszta, Vargánya tanya, 10.00 óra
Túra hossza, időtartama: 11 km, 5-6 óra
Részvételi díj: 500 Ft/fő

Utazás: egyénileg

  Fontos: szúnyog és kullancsriasztót érdemes vinni.

A triász kori emlékek

Az azt követő hétvégén, október 13-án a Pécsett található, Tettyei Mésztufa-barlangban tart ingyenes szakvezetést a Magyar ProGeo Egyesület, amelynek során különleges felszínformákat, kőzeteket, ásványokat, ősmaradványokat mutatnak be. A nap folyamán két alkalommal indul a vezetett földtudományi túra, ahol résztvevők geológus vezetésével ismerhetik meg a terület földtörténeti múltját, kialakulását. A tanulmányozható kőzetek: triász és szarmata kori mészkövek, valamint pleisztocén édesvízi mészkő.

A másik, helyi látványosság a Pintér-kert Arborétum. A jelenleg megújulás alatt álló, főként örökzöldekből álló gyűjteményes kertet is végig lehet járni.

Hasznos

Találkozási pont: Pintér-kert bejárata – Pécs, Tettye tér 9.
Földtudományi vezetés: 10.00 és 14.00.
Botanikai vezetés: 12.00.

Részvételi díj: ingyenes. A program résztvevői ezen a napon 20% kedvezménnyel látogathatják a Tettyei Mésztufa-barlangot.

Csillagles a Zselicben

Október 19-én, az ünnepi hosszú hétvége előtti pénteken egy esti programra készülnek. A Zselicben a lakott területektől, városoktól távoli, világítás nélküli helyen olyan látvány tárul a túrázók elé, amilyen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán adatik meg. Itt található Európa első Csillagoségbolt-parkja, mely 2009 novembere óta viselheti a címet.” Ha jó az idő és derült az égbolt , akkor az ismert csillagképek mellett a Tejutat is lehet látni.

A koraeste kezdődő, 3-4 órás programot egy csillagász kíséri, az égboltot szabad szemmel és távcsövekkel is meg lehet figyelni, és azért épp a Zselicben, mert ez Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területe. A csillagász mellett a nemzeti park egyik természetvédelmi őre is elmond pár érdekességet.

Hasznos

Helyszín, időpont: Zselic, Hotel Kardosfa, 17.00 óra

Túra hossza, időtartama: 5-6 km, 3-4 óra

Részvételi díj: felnőtt: 800 Ft/fő; 18 éves korig: 600 Ft/fő

Hasznos: Túrabakancs, meleg ruha, kullancsriasztó. 

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
11 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
11 napja
dorav új galériát hozott létre
Őrség 2015
15 napja
dorav élménybeszámolót írt
Őrség 2015
15 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.