Nézzen csillagokat, kutasson ősmaradványok után!

Kevesen tudják, hogy a Zselic Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területe, romantikus csillaglesre remek hely. A pécsi Tettyei Mésztufa-barlang tele van különleges ősmaradványokkal. Az őszi túraszezon három érdekes, Pécs környéki kirándulása a vadgesztenye és a vörös lombok híveinek.

Ősszel beindul a túraszezon. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság három spéci túrát is szervez októberre, amelyek még azok számára is érdekesek lehetnek, akik nem különösebben szeretnek órákon át hegyet mászni. A túrákra előzetes jelentkezés szükséges, és az odautazást egyénileg kell megoldani.

Bükkösök és üveghuták

Galéria: Mecseki túrákFotó: Pepeverde / Indafotó

Október 6-án, szombaton indul a Színes lombok jelvénygyűjtő túra Zobákpusztáról, a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben. Az első kilométereket a túrázók az erdészeti üzemi úttal párhuzamosan haladó turistaösvényen teszik meg, enyhe emelkedőn.

"Az öreg erdők fiatalosokkal tagolt foltjait elegyetlen bükkösök váltják, majd a Pap-rét zöld mozaikjai törik meg a rengeteget. A kellemes séta után a Csengő-hegyre kanyarog, immár felfelé, az ösvény" - írják a szervezők. Ezután egy hosszabb pihenő következik Pusztabányán, a huta-romoknál, ahol elmondják, miért választották a korabeli üveges mesterek a Kelet-Mecsek lakatlan erdőségeit a letelepedésre és hogyan működtek a korabeli üveghuták. A következő cél a Cigány-hegyi kilátó.

"Utunk második felében a vadregényes Hidasi-völgy vízfolyását követve érünk a patakos völgy legjelentősebb földtani értékét jelentő Csurgó mésztufa formációihoz" - írják, hozzátéve, a kirándulás végén, a Vargánya tanyán zsíros kenyér és tea várja a jelentkezőket."

Hasznos
Helyszín, időpont: Zobákpuszta, Vargánya tanya, 10.00 óra
Túra hossza, időtartama: 11 km, 5-6 óra
Részvételi díj: 500 Ft/fő
Utazás: egyénileg
Fontos: szúnyog és kullancsriasztót érdemes vinni.

A triász kori emlékek

Galéria: Mecseki túrákFotó: Pepeverde / Indafotó

Az azt követő hétvégén, október 13-án a Pécsett található, Tettyei Mésztufa-barlangban tart ingyenes szakvezetést a Magyar ProGeo Egyesület, amelynek során különleges felszínformákat, kőzeteket, ásványokat, ősmaradványokat mutatnak be. A nap folyamán két alkalommal indul a vezetett földtudományi túra, ahol résztvevők geológus vezetésével ismerhetik meg a terület földtörténeti múltját, kialakulását. A tanulmányozható kőzetek: triász és szarmata kori mészkövek, valamint pleisztocén édesvízi mészkő.

A másik, helyi látványosság a Pintér-kert Arborétum. A jelenleg megújulás alatt álló, főként örökzöldekből álló gyűjteményes kertet is végig lehet járni.

Hasznos
Találkozási pont: Pintér-kert bejárata – Pécs, Tettye tér 9.
Földtudományi vezetés: 10.00 és 14.00.
Botanikai vezetés: 12.00.
Részvételi díj: ingyenes. A program résztvevői ezen a napon 20% kedvezménnyel látogathatják a Tettyei Mésztufa-barlangot.

Csillagles a Zselicben

Október 19-én, az ünnepi hosszú hétvége előtti pénteken egy esti programra készülnek. "A Zselicben a lakott területektől, városoktól távoli, világítás nélküli helyen olyan látvány tárul a túrázók elé, amilyen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán adatik meg. Itt található Európa első Csillagoségbolt-parkja, mely 2009 novembere óta viselheti a címet." Ha jó az idő és derült az égbolt , akkor az ismert csillagképek mellett a Tejutat is lehet látni.

A koraeste kezdődő, 3-4 órás programot egy csillagász kíséri, az égboltot szabad szemmel és távcsövekkel is meg lehet figyelni, és azért épp a Zselicben, mert ez Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területe. A csillagász mellett a nemzeti park egyik természetvédelmi őre is elmond pár érdekességet.

Hasznos
Helyszín, időpont: Zselic, Hotel Kardosfa, 17.00 óra
Túra hossza, időtartama: 5-6 km, 3-4 óra
Részvételi díj: felnőtt: 800 Ft/fő; 18 éves korig: 600 Ft/fő
Hasznos: Túrabakancs, meleg ruha, kullancsriasztó.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek