» Közel

Sárgamuskotályok és furmintok a tokaji szüreti napokon

| | Nem érkezett még hozzászólás
Két kóstolóval is jelentkeznek szombaton a Tokaji Borászok Asztaltársaságának tagjai: hat borászat a Tokaji Múzeum kertjében tart "illatos sárgamuskotály-bemutatót", míg a Dobogó Pincében a házigazdák mellett a Balassa Bor és a Gizella Pince mutatkozik be furmintokkal és hárslevelűkkel a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok keretében.

A Paulay Borház, a Hímesudvar, a Pinceköz, a Majoros Birtok, az Erzsébet Pince és a Benkő Borház által meghirdetett kóstoló ezúttal a három hagyományos tokaji fajta közül egy illatos szőlőre, a sárgamuskotályra fókuszál majd - mondta el az MTI-nek a tizenegy, zömmel kisebb, kézműves tokaji pince összefogásával létrejött Tokaji Borászok Asztaltársasága elnöke.

Balassa István beszámolója szerint a múzeumkerti rendezvényen többek között kóstolható lesz a Paulay Borház idei murcija és 2011-es száraz muskotálya, az Erzsébet Pince félszáraz Muscat Lunée-je, a Benkő Borház kései szüretelésű 2011-es Vécsei muskotálya és a Hímesudvartól a szintén tavalyi, késői szüretből származó Malomfeli muskotály.

A szombat esti program vezetője Kanczler András, Tarcal és Tokaj hegybírója lesz, aki ismerteti a fajtát, valamint bemutatja a kóstolható borokat adó dűlőket is.

Szintén szombaton 18 órakor tart kóstolót a tokaji Dobogó Pincészet is, ahol a házigazdák mellett a Gizella Pince és a Balassa Bor mutatkozik be furmintból és hárslevelűből készített tételekkel.

Balassa István az idei szüretre kitérve elmondta, a 2009-es és 2011-es után az idei is nagyon meleg és száraz év volt. Lehet, hogy a klímaváltozás kézzelfogható jele, lehet, hogy csak véletlenek sorozata, de szeptember második hetére a szőlő elérte a 19 és 21 mustfok közötti érettséget, ezért szinte mindenki elindította a szüretet, hogy megfelelő sav-cukor arányú szőlőt szedjen a száraz borokhoz - fogalmazott a borász.

Mint hozzátette, a szőlő minősége nagyon jó, elérte a 2009-es, 2011-es szintet. A kedvező időjárás miatt a maximális tőketerheléssel dolgozók szőlője is viszonylag jó minőségben beérett, így el lehet mondani, hogy annak is jó a termése, aki mennyiségre, és annak is, aki minőségre termelt.

Tavaly a borvidéken alig készült aszú, mert minimális volt a botrytizálódás; olyan kicsi volt az aszúsodott szőlőszemek mennyisége, hogy nem volt érdemes kiválogatni őket - idézte fel.

Balassa István hozzáfűzte, a szárazság miatt idén is vastagabb a bogyóhéj, és 2011 után ismét úgy tűnik, az aszúsodást okozó botrytis nem tudja megtámadni a szőlőt. "Most folyamatosan kapjuk az esőket, így vannak olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy - ha felváltva jönnek napsütéses és esős napok -, valamennyi aszúképződés várható, de nagy aszús évről nem lehet beszélni" - szólt a tokaji borászok várakozásairól.

A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok hagyományosan a térség legnagyobb borünnepe, melyen kóstolók, koncertek, szüreti felvonulás és számos egyéb program várja a közönséget péntektől vasárnapig.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
14 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
14 napja
dorav új galériát hozott létre
Őrség 2015
17 napja
dorav élménybeszámolót írt
Őrség 2015
17 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.