» Közel

Őszi bormustra Szegeden

| | Nem érkezett még hozzászólás
Szerdától borfesztivállal és kiállításokkal várják a vendégeket a szegedi Dóm téren, ahol öt napon keresztül több mint hatvan termelő mutatkozik be.

A Bor tér nevet viselő gasztronómiai fesztivált tavaly szervezték meg először a Tisza-parti városban. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a szegediek és a városba látogató turisták kedvezően fogadták a kulturált borfogyasztást népszerűsítő rendezvényt – mondta el Licsicsányi Ilona, a szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a Dömötör-torony, a Fogadalmi templom és a Dóm tér árkádjai kiváló környezetet teremtettek a borok kóstolásához.

Szeged napjához kapcsolódva májusban rendszeresen szerveznek borfesztivált a csongrádi megyeszékhelyen, a Széchenyi téren, a tavaszi seregszemle a vidék legnagyobb ilyen rendezvénye. A szegedi borfesztiválok története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, a városban 1910-ben és 1912-ben országos mezőgazdasági és szőlészeti kiállítást rendeztek. A korabeli beszámolók szerint e vásár volt az első, amikor a minősítést végző szakemberekből álló zsűri mellett a nagyközönség is megkóstolhatta a termelők borait.

A Dóm téren több mint hatvan borászat kínálja majd jobbnál jobb remekeit. A tér oldalán felállított asztalokon pedig húsz kézműves: szappankészítők, szűcsök, kovácsok mutatkoznak be. A látogatókat két kiállítás is várja. A téren felállított tablókon első világháború előtti boros címkék segítségével a történelmi Magyarország huszonkét borvidékét mutatják be Ruszttól a Szerémségig. A tárlaton Haraszthy Ágostonról, a kaliforniai szőlőtermesztés és borászat megalapítójáról is megemlékeznek, akinek édesapja Szegeden született.

A tér egyik faházában két kiállítás is berendeztek. Az egyik a 19. és 20. század fordulójának Szeged környéki boros kamráit idézi meg. Az Alföldön ugyanis általában nem földalatti pincékben, hanem csupán néhány lépcsőnyire a talajszint alatti kamrákban tárolták a bort és a kezeléséhez szükséges eszközöket. A másik tárlat régi bútordarabok és berendezési tárgyak segítségével a múlt század eleji borkimérések és kiskocsmák világát eleveníti föl.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.