Hallakoma és terepjárós borkóstoló tűzijáték helyett

Az augusztus 20-i hosszú hétvégére nemcsak a fővárosiak gondoltak. Vidéken rengeteg, talán kreatívabbnak is ígérkező program lesz, például a szatmárcsekei szilvabefőző ünnep, a Bor, Mámor, Bénye fesztivál, a terepjárós borkóstolást hirdető badacsonyi Rózsakő fesztivál, a debreceni cseh sörfesztivál vagy a gárdonyi Bogár találkozó. Akik az országot is itthagynák augusztus hátralevő napjaira, kis szerencsével találhatnak akciós repjegyeket.

Nem meglepő, hogy sok budapesti menekülőre fogja, ha közeleg augusztus 20., pláne, hogy idén az ünnep egy hosszú hétvégét jelent. Az ország több pontján fesztiválokat tartanak, és ezeket a helyeken is valószínűleg rengetegen megfordulnak majd, de biztos, hogy nyomába sem érnek a tűzijátékos tömegturizmusnak.

 

Palkonya még szabad

Galéria: Vidéki augusztus 20.Fotó: Northfoto

 

Bár Budapesten is sok jó program lesz, azok kedvéért, akik kihagynák a pesti tumultust, összegyűjtöttünk néhány vidéki megmozdulást. Az egyetlen rossz hír, hogy a szállodákban ilyenkor ünnepi felárral lehet csak szobát foglalni, és kicsi az esély arra, hogy az utolsó pillanatban még fogadni tudnak új vendégeket.

Panziókban, vendégházakban nagyobb eséllyel lehet szállást találtani. Aki például Villány környékén szeretné eltölteni a hosszú hétvégét, a 2007-ben Európa kulturális falujaként szereplő Palkonyán még lefoglalhatja a Borostyán vendégházat. A faluban a környékhez hasonlóan jó néhány pince található, a közeli Villányban szombaton Szent István-napi ünnepséget tartanak, a Harkányi Strandfürdőben pedig szintén lesznek programok a hosszú hétvégére az Aqua Zumbától a Kiscsillag koncertjéig.

Zsolnay-negyed és az orfűi csiptetős ponty

A Borostyán vendégház tippje pedig a következő: "kiránduló programnak rögtön itt van a pécsi Zsolnay Negyed. Egy látogatás erre a helyre nem elég. Szerencsére. Még keresi a helyét, de alakulnak a programok, vannak jó kis kávézók, boltok. A Bóbita Bábszínház még gyerekek nélkül is, csak az épület kedvéért is kötelező." A Zsolnay negyed valóban egy mesevilág, mint arról már mi is beszámoltunk a Travelón.

A környéken még érdemes megnézni a medvehagyma fővárosát, Orfűt, ahol augusztus 18-án Tóparti Halparti elnevezéssel gasztroeseményt rendeznek a Kemencés udvarban. "A rendezvény célja, hogy a napjainkban háttérbe szoruló halfogyasztást, a méltatlanul mellőzött hazai halfajtákat, és ezek elkészítésének módját bemutassa a látogatóknak. A belépőjeggyel minden halétel megkóstolható, köztük a csiptetős ponty, az agyagban sült hal és a helyben füstölt hal is" - írják a szervezők, akik azt is tervezik, hogy a vendégeket megtanítják a hal pucolásra, előkészítésre, különböző elkészítési módjaira, és arra is, hogy milyen bort válasszanak egyes halas ételekhez.

 

Bor, Mámor, Bénye és a szilva

 

Galéria: Vidéki augusztus 20.Fotó: Northfoto

 

Ha már gasztro, Tokaj-Hegyalja is beszáll a hosszú hétvégi vendégcsalogatásba. Augusztus 17. és 19. között tartják Erdőbényén a már hagyományosnak számító Bor, Mámor, Bénye fesztivált, amelynek a lényege, hogy nagyobb figyelmet kapjanak a borvidék kézműves borászatai, mezőgazdasági termelői. Olyan borászatok állítanak ki, mint az Ábrahám Pince, a Bardon, a Béres és a Homonna Szőlőbirtok, az Illés Pince, a Karádi-Berger Borászat, a Kerékgyártó Pince, a Vayi Borászat és a Vivamus Pincészet. A borkóstolás csak a fesztivál poharával lehetséges, amelynek 1000 forint a betétdíja, és az abból befolyó összeget Erdőbénye kulturális életére szeretnék fordítani.

A kistérségi gasztronómia másik aktív települése Szatmárcseke lesz a hétvégén, ahol szilvalekvárfőző versenyt rendeznek augusztus 17. és 19. között. A fehérgyarmati térségben található település arról ismert, hogy ott élt Kölcsey Ferenc, és a helyiek szerint Szatmárcseke és környéke a szilvatermelés őshazája. Erről persze lehet, hogy a panyolaiaknak erről más véleménye van. Idén mindenesetre 13. alkalommal mutatják be, hogyan kell a szilvát eltenni télire és megülik a szilva feldolgozásának ünnepét.

Örök szerelmet ígér a rózsakő

 

Továbbra is maradunk az evésnél és ivásnál. A badacsonyi Rózsafő fesztivált a hegy, víz, és bor jegyében rendezik meg egy kis mítosszal megtoldva. "A badacsonyi rózsakő jelentős hatással lehet a szerelmi életre. A legenda szerint ugyanis, ha egy pár ücsörög egy kicsit a rózsakövön, egy éven belül összeházasodnak, és boldogan élnek, míg meg nem halnak" - írják a szervezők.

A péntektől kezdődő rendezvény ideje alatt régiójáró buszt és városnéző kisvonatot indítanak, valamint terepjárós bortúrát is hirdetnak. A kiállító pincészetek a Borbély Családi Pincészet, az Imre Borpince, az Istvándy Pincészet, a Laposa Birtok és a Badacsonyi Pálinkaház. Sokaknak valószínűleg a borok jelentik majd a legnagyobb vonzerőt, a zenei felhozatal többek közt Korda Györgyöt, Pataki Attilát, Csézy-t, és Erox Martinit jelenti.

 

Bogár, virág, sör

Galéria: Vidéki augusztus 20.Fotó: Northfoto

 

A Velencei tó körül is több helyen lesznek fesztiválok, a dinnyési Templomkertben augusztus 19-én kenyérünnepet rendeznek, a gárdonyi Sport Beachen pedig ezen a hétvégén tartják az országos Bogár találkozót. Akit a nagy megmozdulások nem riasztanak el, választhatják a Soproni Pikniket, amelyet a Páneurópai Piknik évfordulója alkalmából tartanak a hétvégén.

Csütörtöktől kezdődik a Debreceni Virágkarnevál, amelynek helyszínei a Nagyerdei Stadion, a Kossuth tér és a Kölcsey Központ. Az eddigi karneválokhoz képest újítás, hogy idén a gyerekeknek külön fesztivált szerveztek, őket tehetségkutató és virágkötészeti versenyekre hívják. A másik újdonság a karnevál ideje alatt zajló Debreceni Magyar és Cseh Sörfesztivál. A Békás tó Nagyerdei Parkjához augusztus 16. és 20. között települnek ki a kézműves sörkészítők, a Ferdinand, a Primator, a Konrad, az Eggenberg, a Dudak, a Zubr, a Litovel, a Samson, a Breznak, és a Zlatopramen tuti ott lesz. És persze augusztus 20.-án utcabál és tűzijáték is lesz Debrecenben.

 

Az abszolút menekülőknek

 

Aki pedig az országot is el szeretné hagyni augusztus hátralevő részére, most szerencséje lehet az utolsó pillanatos repülőjegy foglalással. Miután a Ryanair augusztus elején bejelentette, hogy ősztől új járatokat indít, ennek örömére olcsóbban adja a repülőjegyeit. A légitársaság honlapján többek közt Eindhovent, Brüsszelt, Milánót és Rómát hirdetik az olcsó járatok közt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek