Sörfesztivál és Bud Spencer rajongók a Velencei tónál

Az EFOTT-on túl is jó néhány, nyári program van a Velencei tónál a tó átúszásától a strandröplabda bajnokságon át a sörfesztiválig. A legjobb gyros Gárdonyban kapható, a legjobb fagyi az agárdi bazársoron, a legjobb bulik pedig spontán alakulnak az agárdi aluljáróban. Programkörkép.

"Életemben nem ettem még olyan jó fagyit, mint az agárdi büfésoron az olasz, kézműves fagyizóban. Mintha egy hideg Milkába haraptam volna bele" - kezdett bele Velencei tavi beszámolójába a Travelo fotósa, aki néhány hónapja Agárdon él, és megosztott velünk néhány, személyes benyomást.

Tömegek az agárdi szabadstrandon

Galéria: Velencei tóTravelo

 A Gárdonyi kistérség ezen a nyáron jobban rákapcsol a szezonra, jó néhány kulturális és sportprogramot terveztek, de mindezek előtt néhány szó a strandokról, a Nádas diszkóról és arról, hol kapható a legjobb gyros a Velencei tónál.

"Az agárdi szabadstrand az egyik legjobb hely a környéken, de most hétvégente hatalmas ott a tömeg, mert a velencei partot lebombázták, félkész állapotban van, így onnan is Agárdra mennek az emberek strandolni." Az Agárdi Popstrandot kevesebben választják napközben, pedig a belépő nem drága, van gyerekek számára kijelölt fürdőhely és néhány bár a strandon.

A vízibiciklitől a zumbáig

Vízibiciklit és kenut is lehet bérelni a környéken. A vízibicikli körülbelül 1300 forintba kerül óránként, a kenuért 1000-et kérnek. "Vitorlást és szörföt a Velencei-tavi Vízi Sportiskolánál Agárdon, a Tópart utcában lehet bérelni. Lepukkadt, szocreál hely, de minden van ott." A velencei wakeboard pályán 3000 forintot kérnek a tanulóórákért.

A gárdonyi Sport Beach is frekventált hely. A felnőtt belépő 670 forint, ezért a sportpályákat ingyen lehet használni a minitenisztől a petanque-ig. A strandon, amelyet ökoszemléletű partszakaszként hirdetnek, időnként vízi aerobik és zumba órákat tartanak a fürdőzőknek. A Flinsteak Kupa röplabda bajnokság a szezon nagy részében tart, hétvégente. Az évenként szokásos tóúszás pedig augusztus 11-én startol a Sport Beachről. Az 1500 méteres távot műkedvelőknek, a 3000 métereset a vadregényes úszás híveinek ajánják, mert az a táv szigeteket és nádasokat is érint.

Bud Spencer és a hagymásbab

Galéria: Velencei tóNorthfoto

 Persze nemcsak sportolni lehet ezen a strandon. Aki kímélni szeretné az izmait, annak ajánlott a Bud Spencer és Terence Hill Rajongói Fesztivál , amelyet a népszerűsége miatt idén hatodik alkalommal szervezik meg. Lesz jelenetfelismerő verseny, hagymásbab-evés és pókerpartik is.

Gárdonyhoz tartozik a Tóparty Rendezvénystrand is, ahol az olimpia idején sátrak és kivetítők lesznek, és július 21-én itt rendezik meg a második Velencei-tavi Sörfesztivált.

A térség nem hemzseg az ismert borászatokban, de van azért néhány pincészet. Viszonylag olcsó borok kaphatók az agárdi Csóbor Pincészetben , amelynek szőlőültetvényei az északi és a déli parton is vannak 15 hektáron. A Mayláth Pince a Bence-hegyi Borkertként és Borbarát klubként működik. A csoportok szeretik, mert a kertből szép a panoráma.

A legjobb gyros és a leghíresebb cukrászda

Fotósunk szerint Gárdonyban található a Velencei tó legjobb gyros büféje, az egyszerűen gárdonyi gyrososként elhíresült létesítmény, ami a település egyetlen, lámpás kereszteződésénél van. Mellette van a környékbeli nyaralófalukban híres Kati cukrászda, ahol hétvégente kígyózó sorok várakoznak.

Aki nem standolni, inkább biciklizni szeretne a tó körül, akár másfél óra alatt körbe tudja tekerni a partközeli, kiépített kerékpárúton. Az út nem monoton, a katonai emlékparkjáról ismert Pákozdnál például felkanyarodik a természetvédelmi övezetbe. Ha Agárdról indulunk Pákozd felé, akkor alig kell felfelé tekerni, az ellenkező irányban, Velence felé már jóval több az emelkedő.

Szállások a Velencei tónál
A Velencei tónál számos kemping és olcsó szálláshely található. A drágább kategóriában, az apartmanok és vendégházak közül a Travelo a gyerekbarát Kis Szárcsa Vendégházat ajánlja Agárdon, ahol kerti grillezni is lehet. A szállodák közül jó választás a négy csillagos, és wellness részleggel rendelkező Vital Hotel Nautist, illetve a Velencén található, szintén négy csillagos Velence Resort and Spa.

A legjobb bulik az agárdi aluljáróban

Ami a szórakozási lehetőségeket illeti, a Popstrand már-már klasszikus, a Nádas diszkó viszont idén nem nyit ki. Velencén a Club Wave a legújabb szórakozóhely, és sokat elárul róla a pénteki buli neve: Péntech. Aki szereti a minimal elektrót, időnként Agárdon a Nosztalgia pizzéria teraszán elcsípheti, de oda leginkább csak tinédzserek járnak.

A legviccesebb bulik guide-unk szerint az agárdi vasútállomás aluljárójában szoktak lenni. "Tavaly egy Agárdenbeli koncert közben bemondták, hogy eső jön, és a koncert után tényleg iszonyat nagy zuhé lett. A tömeg a Brandy Bandi pubba menekült, majd valaki elkiáltotta magát, hogy buli van az aluljáróban. Oda lecipelték a dobokat, kiosztották a dobverőket, és kezdődött is a parti." Idén az Agárden esték egyébként július 5. és 20. között tartanak.

Sörivó verseny és ingyen rodeo

Galéria: Velencei tóSas47, Indafoto

 A nyári programok közül néhányat családokra kalibráltak. A július 27-28-i Country Fesztiválon a gárdonyi Western Parkban a kézműves foglalkozástól a sörivó versenyen át az ingyen rodeó bikáig sokmindent ki lehet próbálni. A western vursli steak sütéssel és country koncertekkel lesz teljes.

Vannak rendezvényszervezők, akik szerint nincs igazi nyár Hajmási Péter nélkül. A velencei Északi strandon megrendezendő Velencei Nyári Zenés Esték július 21-től augusztus 11-ig tart, és bizonyos estéken musical, operett és néptánc produkciókjat ígér. A Kastélypark színpadon pedig 20.30-tól Színházi estéket rendeznek. Alternatív darabokra ne számítsunk, július 21-én például a Muzsika hangjait játsszák, augusztus 11-én pedig dübörög a Honfolgalás rockopera.

Péntek esténként több helyszínen is tartanak koncerteket. A Péntek esti Hangtárlat sorozat részeként július 20-án az Orbán-Dobai Jazz Duó lép fel Agárdon, a Gárdonyi Géza Emlékháznál, de az esetek nagyobb részében komolyzenei koncertek lesznek. Szintén a komolyzenére épít a Sukorói Zenei Nyár július 7-től kezdve.

Gyümölcsünnep és autós találkozók

Szintén családosoknak lehet érdekes a dinnyési Templomkertben július 21-ére tervezett Anna-napi gyümölcsünnep, illetve augusztus 19-i kenyérünnep. Pázmándon július 14-15-én rendezik meg a Veterán Autós- és Motoros Találkozót amikor is az autók elindulnak a tó körül. A kevésbé látványos, Országos Mazda Találkozó Gárdonyban lesz július 21-22-én. A nyári autós fesztiválok sorát augusztus 3. és 5. között a Ford Escort Club találkozójával folytatják, majd augusztus 17. és 19. között a Sport Beachen a bogarasok fesztiváljával zárják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek