» Közel

Gólyafesztivál a világhírű nagyhalászi madárpár tiszteletére

| | Nem érkezett még hozzászólás
Fiókagyűrűzéssel, fészeklátogatással, akadályversennyel és emlékfa állítással rendeznek gólyafesztivált június 23-24. között a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyhalászon, amelyet egy gólyacsalád tett híressé világszerte.

A felső-szabolcsi kisvárosban a református templom tornyán elhelyezett webkamera 2008 óta közvetíti egy gólyacsalád mindennapjait. A Halász névre keresztelt madárfamíliát azóta a világ 140 országában mintegy 4 millióan nézték meg az interneten – mondta el az MTI-nek Nagy Károly, az I. Nagyhalászi Gólyafesztivál egyik szervezője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nyíregyházi kutatási csoportjának vezetője.

A híressé vált madárcsalád tiszteletére a hétvégi fesztiválon gólyafát is állítanak, amelyen megörökítik a pár által az utóbbi években kiköltött és felnevelt, megkeresztelt fiókák nevét, valamint gyűrűszámát is. A kétnapos rendezvényt szombaton a gólyalábasok, az Ort-lki, a Vaga Banda és a Garagulya utcaszínházi csoportok felvonulása és háromórás bemutatója nyitja meg. Utána lapcsánkapartit rendeznek, amelyen a Nyírségi Ízkirályok elnevezésű csapat süti és tálalja fel a burgonyás étel sokféle változatát.

Tudományos előadások is várják az érdeklődőket, a gólyák éltéről számolnak be az ornitológusok. Gólya roadshow következik utána, az öt nagyhalászi gólyafészekben tavasszal kikelt és nevelkedő fiókákat gyűrűzik meg a szakemberek, hogy vándorútjukat figyelemmel tudták kísérni a világban. A fesztivál első napját fotókiállítás megnyitója zárja, a múlt században és nagyhalászi gólyákról mostanában készült képeket mutatják be a tárlaton.

Vasárnap akadályverseny lesz a város gólyafészkeinél: az útvonalon megtételéhez a költöző madárról feltett kérdésekre kell majd válaszolniuk a résztvevőknek. A gólyaemlékfa felállítását a rajz- és irodalmi pályázat díjkiosztása követi, de lesz mese-, vers-, prózamondó és ügyességi verseny, sőt, gólyás ki mit tud?-ot is rendeznek.. A különös programot kézműves bemutatók és foglalkozások, filmvetítések, íjász- és aszfaltrajz-verseny, valamint zöld játszóházi bemutató egészíti ki Nagyhalászban.

További információt az esemény Facebook oldalán találnak. Kérdéseiket a golyafesztival@mme.hu email címen tehetik fel a szervezőknek.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
14 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
14 napja
dorav új galériát hozott létre
Őrség 2015
18 napja
dorav élménybeszámolót írt
Őrség 2015
18 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.