» Közel

Gólyafesztivál a világhírű nagyhalászi madárpár tiszteletére

| | Nem érkezett még hozzászólás
Fiókagyűrűzéssel, fészeklátogatással, akadályversennyel és emlékfa állítással rendeznek gólyafesztivált június 23-24. között a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyhalászon, amelyet egy gólyacsalád tett híressé világszerte.

A felső-szabolcsi kisvárosban a református templom tornyán elhelyezett webkamera 2008 óta közvetíti egy gólyacsalád mindennapjait. A Halász névre keresztelt madárfamíliát azóta a világ 140 országában mintegy 4 millióan nézték meg az interneten – mondta el az MTI-nek Nagy Károly, az I. Nagyhalászi Gólyafesztivál egyik szervezője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nyíregyházi kutatási csoportjának vezetője.

A híressé vált madárcsalád tiszteletére a hétvégi fesztiválon gólyafát is állítanak, amelyen megörökítik a pár által az utóbbi években kiköltött és felnevelt, megkeresztelt fiókák nevét, valamint gyűrűszámát is. A kétnapos rendezvényt szombaton a gólyalábasok, az Ort-lki, a Vaga Banda és a Garagulya utcaszínházi csoportok felvonulása és háromórás bemutatója nyitja meg. Utána lapcsánkapartit rendeznek, amelyen a Nyírségi Ízkirályok elnevezésű csapat süti és tálalja fel a burgonyás étel sokféle változatát.

Tudományos előadások is várják az érdeklődőket, a gólyák éltéről számolnak be az ornitológusok. Gólya roadshow következik utána, az öt nagyhalászi gólyafészekben tavasszal kikelt és nevelkedő fiókákat gyűrűzik meg a szakemberek, hogy vándorútjukat figyelemmel tudták kísérni a világban. A fesztivál első napját fotókiállítás megnyitója zárja, a múlt században és nagyhalászi gólyákról mostanában készült képeket mutatják be a tárlaton.

Vasárnap akadályverseny lesz a város gólyafészkeinél: az útvonalon megtételéhez a költöző madárról feltett kérdésekre kell majd válaszolniuk a résztvevőknek. A gólyaemlékfa felállítását a rajz- és irodalmi pályázat díjkiosztása követi, de lesz mese-, vers-, prózamondó és ügyességi verseny, sőt, gólyás ki mit tud?-ot is rendeznek.. A különös programot kézműves bemutatók és foglalkozások, filmvetítések, íjász- és aszfaltrajz-verseny, valamint zöld játszóházi bemutató egészíti ki Nagyhalászban.

További információt az esemény Facebook oldalán találnak. Kérdéseiket a golyafesztival@mme.hu email címen tehetik fel a szervezőknek.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.