» Közel

Életmentő, lassú futammal indul a Bükfürdő Rallye

| | Nem érkezett még hozzászólás
A verseny szervezői szerint egy ilyen rendezvény sokakat arra inspirál, hogy száguldozzanak az utakon. A versenyzők ezért a Bükfürdő Rallye előtt 25 km/h sebességre képes golfautókban versenyezve hívják fel a figyelmet a biztonságos vezetés fontosságára. A rallye sok turistát vonz Bükfürdőre, ahol egyébként küszködnek a turizmussal.

Idén május 11. és 13. között rendezik meg az évek óta ismert Bükfürdő Rallye-t. Az ekső, szakmai nap után szombaton 16.00-kor kezdődik a Prológ, a látványos nyitófutam.  A Bükfürdő Rallye lesz idén az első verseny a hat futamból álló Országos Rallye Bajnokságon.

Talmácsi Gábor is indul a versenyen

A 430 kilométeres távon futó, vas megyei megmérettetésre körülbelül 70 első osztályú és 20 másodosztályú versenyző nevezett. “Az idei érdekesség, hogy a sportágat váltó Talmácsi Gábor is indul a versenyen”  - mondta Pálffy Tamás, a Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület munkatársa.

A szervezők a rendezvény előtt egy nagyobb akcióval szeretnék felhívni a figyelmet a gyorshajtás veszélyeire. Miután a statisztikák szerint 2011-ben csaknem 21 ezren szenvedtek közúti balesetet, az Országos Rallye Bajnokság résztvevői május 10-én 2 lóerős, legfeljebb 25 km/h sebességre képes golfautókba ülve versenyeznek majd, hogy a balesetmentes közlekedést népszerűsítsék.

Sok turistát vonz a rendezvény

Az akcióban a rallye versenyzőkön kívül a bükfürdői turizmusban dolgozó pincérek, szakácsok, idegenforgalmi szakemberek  vesznek részt, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a turisztikai szezonban megnövekszik az autós balesetek veszélye. A közlekedési statisztikák szerint hőségben jelentősen megnő a balesetek száma. Júliusban és augusztusban több baleset történik az utakon, mint az év többi részében.

Az akcióról Pálffy Tamás elmondta, a verseny évről évre egyre több turistát vonz a városba. Különösen sokan kíváncsiak Prológ bemutatókra, ahol a versenyzők látványos felvonuláson mutatják be vezetéstechnikai tudásukat.  Pálffy szerint verseny után sok fiatal kap kedvet, hogy magát autóversenyzőnek érezze, a golfautózással az  ő figyelmüket is  szeretnék felhívni a  biztonságos közlekedésre.

Bükfürdő gyógymekka

Az európai gyógyturizmusban már egyre ismertebb Bükfürdő Magyarország egyik legjelentősebb gyógyfürdő városa. Itt található az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, komplex szaunavilággal és Medical Wellness központtal. 2011-ig újabb fejlesztéseket valósítottak meg, így tavaly nyártól használható az új gyermekmedence, és egy három elemből álló beltéri élménycsúszda-rendszer. Új pihenőtereket is létrehoztak.

A bükfürdői termálvizek mindegyike gyógyvíz minősítéssel rendelkezik, és négy kúton keresztül törnek a felszínre. A magas ásványianyag-tartalmú víz többek közt kalciumban, magnéziumban és fluorban gazdag. A nátrium-klorid gyulladáscsökkentő hatású, a kálcium, és a fluor a csontok egészségéhez és anyagecseréjéréhez járul hozzá, a magnézium az izomműködésre és az idegrendszerre is jótékonyan hat, a szén-dioxid pedig a keringést javítja.

A bükfürdői vizek a legtöbb mozgásszervi betegség ellen alkalmazhatók, a meszesedés,   porckopás, csontritkulás, reumatikus panaszok, lumbágó ellen is hatásosak, de krónikus nőgyógyászati gyulladásokra, de fekélyekre és emésztési zavarokra is ajánlják a kúraszerű fürdőzést, vagy ivókúrát.

Küszködik a büki turizmus

A gyógyturizmus szolgáltatásainak a fejlesztése ellenére a tavalyi nyár a szokottnál jóval gyengébben alakult Bükfürdőn. Mint azt a Bükért - Vállalkozók Szövetsége 2011-es közleményében megjelentette, a helyi vendéglátóegységekben közel 30 százalékkal kevesebb volt a vendég, mint 2010 hasonló időszakában. A vendéglátásból és szobakiadásból élő vállalkozók attól tartanak, ha nem változik semmi a városban, be kell zárniuk az üzleteiket és 10-15 százalékkal is nőhet a környéken a munkanélküliség.

A kis híján kétszáz, helyi vállalkozót összefogó érdekvédelmi szervezet szerint a tavalyi nyári forgalom visszaesésének az  oka nemcsak a gazdasági válságban keresendő, hanem annak is köszönhető, hogy a német, osztrák turisták, akik a 80-as évektől kezdve  gyakorlatilag eltartották a várost, mára elmaradoznak, a  fiatalabb turistákat pedig nem vonzzák a régi szolgáltatások a lángostól a gulyásig. Ezeken igyekeznek változtatni.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
12 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
12 napja
dorav új galériát hozott létre
Őrség 2015
16 napja
dorav élménybeszámolót írt
Őrség 2015
16 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.