» Közel

A lakosság harmada megy csak nyaralni idén

| | Nem érkezett még hozzászólás
Egy friss felmérés szerint a magyar háztartásoknak csak 35%-a tervez nyaralást. A többség a Balatonra megy, de azért Horvátország és Románia is népszerű. Aki otthon marad, leginkább az anyagiak miatt teszi.

A Magyar Turizmus Zrt. 2005 óta minden évben megvizsgálja, hova, mennyi időre szeretne utazni a jónép május és szeptember között. A főszezon jellemzői mellett azt is próbálták kideríteni, hogy a hosszú hétvégéknek milyen szerepet tulajdonítanak az emberek. Az ország lakosságának nemére, lakhelyére és életkorára nézve reprezentatív felmérés eredményeire nem mondanánk, hogy túlzottan meglepő dolgokat tartalmaznának: a megkérdezett háztartások alig több mint egyharmadában terveznek utazást idén nyáron, aki otthon marad, a pénz miatt teszi. A hosszú hétvégék viszont nagyon népszerűek, sokan ruccannak ki ilyenkor pár napra.

A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezett haztártásoknak 35%-a tervez nyaralást, és csupán 7%-a nem döntött még arról, hogy idén elutaznak -e. Akik viszont már döntöttek, leginkább belföld felé veszik az irányt: a konkrét célponttal rendelkezők 72%-a tervezi, hogy itthon tölti a vakációt. Nem meglepő módon, a legtöbben a belföldi nyaralást júliusra és augusztusra tervezik, és a többség a Balatonnál piheni majd ki a munkás hétköznapokat.

Tavalyhoz képest egyre többen vannak azok, akik 4-7 éjszakás üdülést terveznek, mindezt átlagosan 102 ezer forintért haztartásonként. A becslések szerint a belföldi utazások egy főre eső költsége várhatóan 35 ezer forint lesz, ami 8000 forint körüli költést jelent naponta. Nyilván az sem okoz megdöbbenést, hogy a belföldön nyaralást tervezők döntő többségének célja az üdülés, pihenés lesz, de sokan indulnak útnak wellnesselni, vagy rég nem látott rokonokat látogatni. A külföldre utazást tervezők között egyértelműen Horvátország és Románia tarol, de persze népszerű még Ausztria, Görögország és Olaszország is.

Az idei, hosszú hétvégével jól ellátott évre nézve – összesen 9 négynapos hétvége van 2012-ben – a megkérdezetteknek közel 14%-a mondta azt, hogy elutazik ezekben az időszakokban. A hosszú hétvégéhez kötődő utazások 81%-a belföldi, 17%-a külföldi. Ezeknek az utazásoknak az átlagos hossza – újfent nem meglepően – 3-4 éjszaka.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
15 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
15 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.