» Közel

Játékmúzeum nyílik Székesfehérváron

| | Nem érkezett még hozzászólás

Hetedhét Játékmúzeum néven Moskovszky Éva egyedülálló játékgyűjteményét és Réber László grafikus, könyv- és mesekönyv illusztrátor munkáit bemutató állandó kiállítás nyílik május 11-én Székesfehérváron a Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes tavaly felújított szárnyában. A "házfoglalót" nagyszabású gyermekfesztivál keretében rendezik meg.

A Hetedhét Játékmúzeumban a játékgyűjtő 4-5 ezer darabból álló kollekcióját állítják ki. A babák az eredetihez hűen megformált míves bútorok, használati tárgyak, parányi porcelánok között valószínűleg nem csak a kicsiknek kínálnak majd élményt. Az annak idején céhes mestermunkának, asztalos mintadarabnak vagy eredetileg is játéknak készült bútorokkal berendezett szobák, apró edényekkel "felszerelt" konyhák, a kézzel festett porcelán szervizek, a különféle dísztárgyak, szobrocskák, textilek, miniatűr könyvek a XVIII-XIX. századi polgári otthonok világát idézik.

"Lakóik", a többnyire porcelánfejű babák, a kornak megfelelő öltözékben és frizurával "élik a mindennapokat": társalognak, teáznak, főznek, pólyás babát ringatnak vagy éppen beteget ápolnak. Izgalmas élménynek ígérkezik az óriási terepasztal, amelyen a várvédők és az ostromló seregek vívnak csatát.

A kiállítás betekintést enged a játékkészítés történetébe, bemutatja a XVIII-XIX. század bútortörténetét, megismertet a korabeli lakberendezési stílusokkal, ruha- és hajviselettel, tipikus használati és dísztárgyakkal, és a játékokon keresztül képet ad a polgári életformáról is - hangsúlyozta Nagy Veronika művészettörténész.

A páratlan játékkollekciót hét évtized alatt gyűjtötte össze Moskovszky Éva és édesanyja Auer Erzsébet. A jeles játékgyűjtő 1996-ban helyezte letétbe kincseit Székesfehérváron. A babaszobák és lakóik 1998-ban "költöztek be" előző otthonukba, a régi Megyeháza épületében megnyitott Fehérvári Babaházba, amely évente 20-25 ezer látogatót vonzott.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
10 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
18 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
32 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.