Játékmúzeum nyílik Székesfehérváron

Játékmúzeum nyílik Székesfehérváron

Hetedhét Játékmúzeum néven Moskovszky Éva egyedülálló játékgyűjteményét és Réber László grafikus, könyv- és mesekönyv illusztrátor munkáit bemutató állandó kiállítás nyílik május 11-én Székesfehérváron a Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes tavaly felújított szárnyában. A "házfoglalót" nagyszabású gyermekfesztivál keretében rendezik meg.

A Hetedhét Játékmúzeumban a játékgyűjtő 4-5 ezer darabból álló kollekcióját állítják ki. A babák az eredetihez hűen megformált míves bútorok, használati tárgyak, parányi porcelánok között valószínűleg nem csak a kicsiknek kínálnak majd élményt. Az annak idején céhes mestermunkának, asztalos mintadarabnak vagy eredetileg is játéknak készült bútorokkal berendezett szobák, apró edényekkel "felszerelt" konyhák, a kézzel festett porcelán szervizek, a különféle dísztárgyak, szobrocskák, textilek, miniatűr könyvek a XVIII-XIX. századi polgári otthonok világát idézik.

"Lakóik", a többnyire porcelánfejű babák, a kornak megfelelő öltözékben és frizurával "élik a mindennapokat": társalognak, teáznak, főznek, pólyás babát ringatnak vagy éppen beteget ápolnak. Izgalmas élménynek ígérkezik az óriási terepasztal, amelyen a várvédők és az ostromló seregek vívnak csatát.

A kiállítás betekintést enged a játékkészítés történetébe, bemutatja a XVIII-XIX. század bútortörténetét, megismertet a korabeli lakberendezési stílusokkal, ruha- és hajviselettel, tipikus használati és dísztárgyakkal, és a játékokon keresztül képet ad a polgári életformáról is - hangsúlyozta Nagy Veronika művészettörténész.

A páratlan játékkollekciót hét évtized alatt gyűjtötte össze Moskovszky Éva és édesanyja Auer Erzsébet. A jeles játékgyűjtő 1996-ban helyezte letétbe kincseit Székesfehérváron. A babaszobák és lakóik 1998-ban "költöztek be" előző otthonukba, a régi Megyeháza épületében megnyitott Fehérvári Babaházba, amely évente 20-25 ezer látogatót vonzott.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek