Megnyitott a margitszigeti víztorony

Ismét látogatható a margitszigeti víztorony, amely szerdától vetített képzőművészeti és fotótárlatokkal kiállítóhelyként, illetve körpanorámás kilátóként üzemel.

Az idén 101 éves víztorony pótolhatatlan adottsága a fővárosnak, a Margitsziget jelképe - mondta el az épületet újra megnyitó Tarlós István főpolgármester. Hozzátette, hogy a hazai vasbeton-építészet egyik első emlékének számító víztorony kívülről ugyan felújításra szorul, de fel sem merült a főváros vezetésében, hogy emiatt megváljon az épülettől.

Fotó: Viztorony.hu

Bán Teodóra, a víztornyot üzemeltető Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója közölte: a műemlék épületben harmincöt projektort helyeztek el, ezek összesen egy óra időtartamban három kiállítást vetítenek a belső falakra.

A földszinten Kovács Ferenc programozó animációs képei, az első emeleten Mervai Márk margitszigeti és budapesti fotói láthatók, míg a második szinten Jankovics Marcell Az ember tragédiája és Ének a csodaszarvasról című animációs filmjeinek képeit tekintheti meg a közönség. Az erkélyek szintjén, a sziget fái felett 360 fokos kilátás nyílik Budapestre.

Bán Teodóra az MTI-nek elmondta, hogy a kiállítások a szezon végéig tekinthetők meg. Mint az ügyvezető megjegyezte, tervei szerint a víztorony felső részén, a víztartály helyén, csaknem 40 méter magasságban a jövőben kávézó üzemel majd, ennek megvalósításához a Szabad Tér Színház várja a látogatók adományait is.

Fotó: Viztorony.hu

A víztorony a Göncöl Alapítvány kezelésében volt 25 éven át, tavaly pedig a főváros tulajdonában lévő Szabad Tér Színház Kht. szerezte meg, írja a Viztorony.hu oldal. A felújítás során kezdetnek körbeépítették egy hatalmas sátorral (ami eltakarja a víztornyot), kiűzték a tartályszintről a galambokat, kipucolták a sok köbméter galambürüléket, beüvegezték a törött ablakokat.

A Csókterem szintjéig kifestették a víztorony belsejét, és itt a vas csigalépcső fa lépcsőfokait is lecserélték újra, valamint betettek néhány padot is, írja a Viztorony szerzője, aki nemrég bejárta az épületet. Az egész víztoronyban nagyon meleg és teljesen sötét van, lefedték az összes ablakot, és tucatnyi projektorral vetítenek a vásznakra, írja.

Az épület kívülről kissé szedett-vedett látványt nyújt, mivel ott, ahol a beton megrepedezett, lebontották a vasalásról. Így biztonságossá vált, de időszerű a homlokzat felújítása.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek