Oldtimer-sokadalom Biatorbágyon

Oldtimer-sokadalom Biatorbágyon

Harminc évesnél is idősebb autókat - vagyis oldtimereket -, közöttük Volkswagen "bogarakat", Citroen "kacsákat", miniket, Trabantokat és Wartburgokat, de akár eredeti állapotukban meghagyott, patinás Ferrarikat vagy Bugattikat is megcsodálhatnak a nézelődők április 28-án, szombaton Biatorbágyon, az M1-es autópálya budaparki kijárata közelében.

Az Oldtimer-sokadalom névre keresztelt, immár negyedik alkalommal megrendezett találkozó célja a veteránautós-kultúra bemutatása és népszerűsítése – tájékoztatta az MTI-t Varga Gábor rendezvényvezető. Mint mondta, tavaly 450 különleges járművet vittek el tulajdonosaik Biatorbágyra, valószínűleg most sem lesznek kevesebben, de hogy mikor mennyien jönnek össze, az az aktuális benzinártól kezdve, az időjárásig sok mindentől függ.

A szervezők - a Magyarországi Bogarasok Klubja, a Mini Club Hungary és a Trabant - Wartburg Klub – a 30 évesnél idősebb veterán autókra, a 22-30 éves youngtimerekre, illetve a 2000 óta gyártott klasszikus négykerekűekre egyaránt számítanak, a nyugati, keleti és tengerentúli járművek révén az érdeklődők szinte az autógyártás egész történetét végigkísérhetik – magyarázta Varga Gábor.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy vajon hány ilyen ritkaság lehet az országban, a rendezvényvezető kifejtette: az illetékes hatóság által eredetinek minősített, OT – rendszámmal ellátott veterán autóból körülbelül három-négyezret tarthatnak, ezen felül legalább még tízezer régiségre büszkék tulajdonosaik (az első kategóriához tartozó négykerekűek azért is kiváltságosak, mert nem kell utánuk bizonyos közterheket, például súlyadót fizetni).

A járműritkaságok értéke 800 ezer forinttól 5-10 millióig "szóródik", de egy eredeti állapotában megmaradt szép Ferrari ára akár a 100 milliót is elérheti – hangsúlyozta a rendezvényvezető, hozzátéve: nem feltétlenül a gazdagabb emberek hobbija a régi autók gyűjtése, ez a szenvedély pozícióhoz sem kötött; teherautó sofőr, hivatalnok vagy vállalkozó egyaránt megtalálható a tulajdonosok között. Van, aki csupán azért tart veterán autót, mert a műanyag karosszériával szemben a békebeli és erős vasat részesíti előnyben, míg másokat valamilyen szép emlék köti a négykerekű ritkasághoz.

A szombati biatorbágyi Oldtimer-sokadalomhoz csatlakozó járműtulajdonosok közül többen korhű ruhába öltöznek, hogy minden téren passzoljanak kedvencükhöz. A vetélkedőkkel tarkított program zárásaként délután két órakor a rendezvény résztvevői átvonulnak a Dráva utcai Duna Parti Sokadalom Pont érintésével a Hungexpóra, hogy együtt nézhessék meg az Oldtimer Expót – tette hozzá Varga Gábor.

Hasznos információk
Időpont: április 28, szombat, 9-15 óráig
Helyszín: Premier Outlets Center
A belépés ingyenes!
Tipp fővárosiaknak: A nap folyamán a veterán, klasszikus, és youngtimer járművek Biatorbágyról elindulva meglátogatják a Sokadalom Pontot, a pesti alsó rakpart északi végén a rámpánál a Hélia Szálló magasságában. Aki nem akar Biatorbágyig elmenni, az itt is nézhet oldtimereket. A pont 11:00 - 14:30 között tart nyitva. (A nyitva tartás a résztvevők számának függvényében változhat! )
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek