» Közel

Ingyenesen látogatható pálinkaház nyitott Tarpán

| | 1 komment
Egy korábban romosan álló parasztportából alakítottak ki pálinkaházat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpán. A főzés eszközeit, és különböző gyümölcspálinkákat is bemutatnak, és persze kóstolni is lehet. A házhoz egy szilvafás kert is tartozik.

Átadták a szatmári szilvapálinkát bemutató és népszerűsítő új kóstolóházat pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpán. A Szatmár-Beregi Szilva Házat, illetve a hozzá tartozó tájjellegű szilvafajta-gyűjteményt egy 1862-ben épült, hagyományos tarpai parasztportából alakították ki egy határon átnyúló, közös magyar-román projekt eredményeként - mondta el Várady György, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület elnöke az ünnepélyes megnyitón az MTI-nek.

Közlése szerint a pálinka és a helyi gasztronómia népszerűsítésének céljával 2005-ben létrehozott egyesület régi vágya teljesült a pálinkaház létrehozásával, hiszen a Tisza két oldalán elterülő szilvavidék központjaként emlegetett Tarpán az elmúlt évszázadok alatt szinte családi hagyománnyá vált a gyümölcstermesztés és -feldolgozás. Az első - szervezett formában létrejött - pálinkafőzdét harminckét helybeli parasztember alapította 1924-ben, a környező települések lakosai közreműködésével pedig rövid idő alatt a szatmár-beregi térség legnépszerűbb pálinkafőző községévé vált Esze Tamásnak, II. Rákóczi Ferenc kuruc brigadérosának a szülőfaluja.

A romos parasztportából pálinkaházzá átalakított épület három helyiségből áll: a tisztaszobában a főzés eszközeit bemutató, kizárólag a szatmári szilvapálinkával foglalkozó kiállítást létesítettek, a másik két szobában pedig más gyümölcsökből készített pálinkák gyűjteménye található, amelyet kóstolóhelyiség egészít ki. Az épülethez egy félhektáros kert is tartozik, ahol tizennégy szilvafajta csemetéi vannak elültetve, közte a penyigei kékszilva, amelyből az igazi szatmári pálinka, illetve lekvár készül.

A kóstolóházat 18 millió forintból alakították ki az összesen mintegy 212 ezer euró összértékű közös magyar-román uniós pályázat részeként. A román oldalon a Szatmár megyei Aranyosmeggyesen (Mediesu Aurit) már korábban átadtak egy, a tarpaihoz hasonló pálinkaházat.
Az ingyenesen látogatható pálinkaház a térségi pálinkakultúra központjává szeretne válni, ahol turistákat és a szakma képviselőit is szívesen látják - jelezte Várady György.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Advent Németországban Ahol ízlelőbimbóinkat a karácsonyi sütemények, a forralt bor és a helyi specialitások kényeztetik.

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.